Utazás a kulturális kaleidoszkópon keresztül: India

Utazás a kulturális kaleidoszkópon keresztül: India

6 Oktober 2021 0 Von admin

– Ha mesélnék neked a szerelem földjéről,

Barátom, követnél engem és jönnél? ”

Ha valamit idézni lehetne egy külföldinek Indiáról, akkor valószínűleg ez a Yunus Emre kis párja lenne. Mert mi India, ha nem a szerelem országa? Olyan, amely változatos színekben és kultúrákban nyilvánul meg, templomok és mecsetek, fesztiválok és ünnepségek, paloták és romok…

India kulturális kaleidoszkópja olyan hatalmas, hogy új betekintést nyújt az új látképekbe minden alkalommal, amikor megfordul. A Taj Mahal nagy mauzóleumától a Badri-Kedar-templomokig a Himalájában, a Rishikesh jóga-ásramoktól a magas Kerala-templomokig-kulturális lábnyomod Indián keresztül egy dédelgetett emlék marad.

Az élet Taj Mahalban

Persze, a Taj Mahal a halottak emlékére épül, de mi ez a mauzóleum-emlékmű, ha nem a szeretet, tehát az élet megnyilvánulása? Shahjahan szerelmét ünnepli felesége, Mumtaz Mahal iránt, aki még halálában is virágzott.

Badrinath és Kedarnath

A Badrinath és a Kedarnath templomokat Vishnu Úrnak és Shivának szentelik. Míg Visnu megőrzi ennek a világnak az életét, addig Shiva elpusztítja, ha eljön az ideje. A bhakták ezeken a templomokon tolongnak, amikor kinyílnak (áprilistól novemberig), himnuszokat énekelve és dicséreteket énekelve. Ilyen a bhakták szeretete, hogy még az idősek is felsétálnak a hatalmas Himalája csúcsokra, hogy elérjék céljukat.

A jóga ásramjai

A jóga kultúráját Indiában ősidők óta gyakorolják. Sok külföldi turista szívesebben jön Rishikesh és Varanasi ashramjaiba, hogy megtanuljon jógázni, megtalálja a belső békét és tudja szeretni önmagát olyannak, amilyen. Még a The Beatles is idejött egy ponton.

Rajasthan palotái és templomai

Sivatagi országa Rajasthan elmeséli Rajput bátorságának történetét, azokat a harcosokat, akik uralkodtak, harcoltak és meghaltak népük szeretetéért. Az itteni paloták mindegyikének saját története van, az Udaipur várospalotától a jaipuri Hawa Mahalig. A templomokat szeretett istenségeknek is szentelik, Ajmer Sharif Dargah -tól Nathdwara Shrinathji templomáig. A nagy indiai Holi (színek) és Diwali (fények) fesztiválokat itt nagy pompával ünneplik.

Kerala templomok bonyolultsága

Kerala Dél -India festői állama, idilli holtágakkal és kókuszfákkal telítve. Ezenkívül egyedülálló templomhalmaznak ad otthont, amelyek olyan magasak és bonyolult faragásúak, hogy egyszerűen lenyűgöznek. A Padmanabhaswamy templom a dravid építészet ragyogó törése, míg a Guruvayur templom egy kőből faragott istenséget tart, amely gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. A bhakták messze földről érkeznek, hogy részt vegyenek egy rituálén, hogy itt etessék meg gyermeküket az első gabonaételekkel.

Ezek csak tűhegyek, amelyeket a nagyobb kárpitból, India-ból szedtek össze. De ha valaki elmélyül ennek az ősi kultúrának a gazdag szövésében, akkor ez merülés nélkül lesz. Indiában még sok más aspektust és sokkal több színt kell felfedezni, de legtöbbjük nem rögzíthető 2-D térben, szavakkal, eszközökkel. Ez valóban a szeretet országa, és csak annyit kell tennie, hogy követi a szívét, amikor Indiába visz.