6 φαρμακευτικά βότανα για τροφή την άνοιξη

0
6 φαρμακευτικά βότανα για τροφή την άνοιξη

τι να τροφοδοτήσω την άνοιξη, αχυρίδα

Τι να αναζητήσετε τροφή την άνοιξη—αυτή είναι μια καυτή ερώτηση αυτή την εποχή του χρόνου. Η φαρμακευτική χρονιά του βοτανολόγου δεν ξεκινά το φθινόπωρο με την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Ξεκινά την άνοιξη, καθώς τα φυτά αρχίζουν να ζωντανεύουν. Ο βοτανολόγος περιμένει τα βότανα να αναζητήσουν τροφή την άνοιξη και τι θα αναζητήσετε την άνοιξη θα εξαρτηθεί από την τοποθεσία σας. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά κοινά άγρια ​​βότανα που μπορείτε να αναζητήσετε σχεδόν οπουδήποτε στη Βόρεια Αμερική (και όχι μόνο). Σε αυτό το blog post, θα ρίξουμε μια ματιά σε έξι φαρμακευτικά βότανα που μπορείτε να αναζητήσετε την άνοιξη, αυτή τη στιγμή! Και αν δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί, θα κάνουν σύντομα!

Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε μερικά πράγματα σχετικά με την αναζήτηση τροφής για άγρια ​​βότανα. Μια γρήγορη υπενθύμιση για υπεύθυνη αναζήτηση τροφής και μερικά εργαλεία που θα χρειαστείτε.

  • Εάν δεν είστε σίγουροι ότι το βότανο που βλέπετε είναι το βότανο που ψάχνετε, θα σας συνιστούσα να φέρετε ένα δείγμα στο σπίτι για να το μελετήσετε πριν το χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε φυτικά παρασκευάσματα.
  • Θυμηθείτε να αφήσετε μερικά φυτά πίσω, έτσι ώστε το φυτό να ξαναφυτρώσει ή να ξαναφυτρώσει.
  • Ποτέ μην κάνετε συγκομιδή απευθείας από την άκρη του δρόμου, καθώς το νερό και η βροχή μπορεί να προκαλέσουν χημικές ουσίες από το δρόμο να εισχωρήσουν στα φυτά σας στην άκρη του δρόμου.
  • Να έχετε πάντα γάντια μαζί σας, καθώς ορισμένα φυτά μπορεί να τσιμπήσουν (όπως η τσουκνίδα).
  • Φροντίστε να πάρετε ένα καλάθι (ή δύο) και μερικά αιχμηρά ψαλίδια κήπου.

Εντάξει, τώρα που έχουμε ξεμπερδέψει με αυτά τα πράγματα, ας βουτήξουμε σε έξι βότανα για να ψάξουμε την άνοιξη.

Βότανα τσουκνίδας για τροφή την άνοιξη

Τσουκνίδα (Utica dioica L.)

Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται συχνά ως τονωτικό για το σώμα. Αυτό είναι ένα βότανο που μπορεί να καταναλωθεί, να εγχυθεί σε τσάι ή να χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικό βότανο κάθε μέρα. Είναι γεμάτο μέταλλα και βιταμίνες που το σώμα σας θα λατρέψει απόλυτα. Οι Έλληνες γιατροί Διοσκουρίδης (1ος αιώνας Κ.Χ.) και Γαληνός (περίπου 130–200 Κ.Χ.) ανέφεραν ότι το φύλλο τσουκνίδας είχε διουρητική και καθαρτική δράση (όταν χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικές δόσεις). Απέδειξαν επίσης ότι ήταν χρήσιμο για το άσθμα, την πλευρίτιδα και για τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τον σπλήνα. Ο Ρωμαίος φυσιοδίφης, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (περίπου 23–79 Κ.Χ.), ανέφερε αιμοστατικές ιδιότητες (Bombardelli and Morazzoni, 1997).

Στην παραδοσιακή αφρικανική ιατρική, η τσουκνίδα χρησιμοποιείται ως ταμπάκος σε σκόνη για ρινορραγίες, υπερβολική έμμηνο ρύση και για τη θεραπεία της εσωτερικής αιμορραγίας. Η παραδοσιακή ινδική ιατρική χρησιμοποιεί τσουκνίδα για αιμορραγία της μήτρας, δερματικά εξανθήματα, βρεφικό και ψυχογενές έκζεμα και ρινορραγία. Η ιατρική των Αβορίγινων το χρησιμοποιεί ως αντιρευματικό φάρμακο, συχνά λόγω της τσιμπημένης δράσης των άγριων βοτάνων. Στη Γερμανία χρησιμοποιείται για κνίδωση, έρπη, έκζεμα, αντιδράσεις υπερευαισθησίας στο δέρμα και τις αρθρώσεις και εγκαύματα.

Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για διάφορα πράγματα, αλλά για το αναπνευστικό σύστημα χρησιμοποιείται από πριν από την ελληνική εποχή, ειδικά για το άσθμα. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες. Σε μια μελέτη του 2017, αποδείχθηκε ότι η τσουκνίδα έδειξε μεγάλη μείωση στα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Το τέλειο βότανο για την εποχή του αλλεργικού πυρετού!

Η τσουκνίδα είναι στυπτική, διουρητική, τονωτική και υποτασική. Χρησιμοποιείται συχνά σε πολλούς πολιτισμούς ως τονωτικό γενικής υγείας, καθώς ενισχύει και υποστηρίζει ολόκληρο το σώμα.

Τρόπος Συγκομιδής:

Φροντίστε να φοράτε γάντια εκτός αν έχετε συνηθίσει να εργάζεστε με τσουκνίδα. Η τσουκνίδα θα σας τσιμπήσει και μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα.

Απλώς κόψτε κάθε κομμάτι προς τα κάτω ακριβώς πάνω από το κάτω σετ φύλλων, έτσι ώστε το φυτό να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Μην πάρετε όλα τα στελέχη, αφήστε μερικά πίσω για να συνεχίσετε να μεγαλώνετε και να σπέρνετε ξανά. Εάν μαζεύετε τη ρίζα, μπορείτε απλά να τραβήξετε ολόκληρο το φυτό.

φύλλα φλόμου και μίσχος λουλουδιών, άγρια ​​βότανα

Mullein (Βερόνικα Θάψους)

Το Mullein είναι ένα από τα πιο ευδιάκριτα άγρια ​​κτηνοτροφικά βότανα. Οι φαρμακευτικές χρήσεις του φλόμου (Βερόνικα Θάψους) είναι τεράστιες όσον αφορά την υγεία του αναπνευστικού και των πνευμόνων. Έχει ακόμη και αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη φλόμου, αλλά η κοινή φλόμος χρησιμοποιείται συχνότερα για το κάπνισμα φλόμου, τσαγιού και βάμματος φλόμου.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, α φαρμακευτική δοκιμή έδειξε ότι το βότανο ήταν ευεργετικό σε περιπτώσεις φυματίωσης. Ο Δρ Κουίνλαν του νοσοκομείου St. Vincent στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας σημείωσε ότι ήταν ένα αξιόπιστο δημοφιλές φάρμακο στην Ιρλανδία για τη φυματίωση. Η μελέτη ανέφερε ότι 6 από τις 7 περιπτώσεις ήταν επιτυχείς στη θεραπεία της φυματίωσης με το κάπνισμα φλόμου ή την κατανάλωση τσαγιού φλόμου.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το mullein σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου.

Τρόπος συγκομιδής:

Το Mullein είναι ένα από εκείνα τα άγρια ​​βότανα που μπορούν να συλλεχθούν από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι. Εάν μαζεύετε τα φύλλα, είναι καλύτερα την άνοιξη ακριβώς τη στιγμή που το φυτό αρχίζει να αναπτύσσεται. Ωστόσο, μπορούν να συγκομιστούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της σεζόν, αρκεί να μην έχουν αποξηρανθεί ή πεθάνει.

Εάν μαζεύετε τα λουλούδια, τα οποία είναι εξαιρετικά για το λάδι για τον πόνο στο αυτί, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το καλοκαίρι για αυτά.

Σαμπούκος (λουλούδι Sambucus, Sambucus nigra)

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τα οφέλη του σαμπούκου και συχνά φτιάχνουν σιρόπι σαμπούκου κάθε χρόνο. Αλλά μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι τα σαμπούκου έχουν μερικά από τα ίδια φαρμακευτικά οφέλη με τα σαμπούκους. Αν είστε κάτι σαν εμένα, μπορεί να δείτε τα πανέμορφα σαμπούκια σας σχεδόν έτοιμα για συγκομιδή, μετά ξαφνικά θα επιστρέψετε για να τα μαζέψετε και έχουν φύγει όλα—φαγωμένα από τα πουλιά. Φυσικά, μπορείτε να το αποτρέψετε αυτό με το δίχτυ, αλλά εάν είστε άγριοι αναζητάτε τροφή, αυτό δεν θα σας βοηθήσει στη φύση.

Ο σαμπούκος και το σαμπούκο έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και των εποχιακών αλλεργιών. Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά σε ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού και πυρετό.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το elderberry εδώ.

Τρόπος Συγκομιδής:

Σημειώστε τα ανθισμένα λουλούδια την άνοιξη. Καθώς ανοίγουν τελείως (ή απλώς αρχίζουν να), μπορείτε να μαζέψετε τις κεφαλές των λουλουδιών για να φτιάξετε βάμμα σαμπούκου, ποτό ή ακόμα και να στεγνώσετε τα λουλούδια για να εξοικονομήσετε για το τσάι σαμπούκου.

Μυριόφυλλο (Achilles millefolium)

Μυριόφυλλο (Achilles millefolium) μεγαλώνει σε όλο τον κόσμο. Θα βρείτε αχυρίδα να φυτρώνει κατά μήκος των δέντρων, σε χωράφια, ακόμη και σε κατάφυτες αυλές. Προτιμά το αμμώδες έδαφος και αναπτύσσεται καλύτερα στις ζώνες 3 έως 9. Αυτό είναι ένα από τα πιο απίστευτα και απαραίτητα βότανα στο σπίτι, και για καλό λόγο.

Χρησιμοποιείται για να σταματήσει την αιμορραγία. Είναι αντιφλεγμονώδες, αντικαταρροϊκό (αφαιρεί την περίσσεια βλεννογόνου από το σώμα), αντισπασμωδικό, εφιδρωτικό (μειώνει τον πυρετό), αντιμικροβιακό, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πνευμονίας, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σε ρευματικούς πόνους και πολλά άλλα.

Μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα για το Yarrow σε αυτό το blog post.

Τρόπος συγκομιδής:

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να βλέπουν άσπρο yarrow, αλλά το κίτρινο yarrow έχει τα ίδια ιατρικά οφέλη. Μπορείτε να καλλιεργήσετε και τα δύο στον κήπο του σπιτιού σας.

Όταν τα λουλούδια ανοίξουν πλήρως, μαζέψτε κάθε στέλεχος με το κεφάλι συνδεδεμένο, μέχρι το έδαφος. Κρεμάστε τα στελέχη, με την κεφαλή του λουλουδιού προσαρτημένη, ανάποδα για να στεγνώσουν για αρκετές ημέρες.

Τα φύλλα, ο μίσχος και τα άνθη συμβάλλουν στις ιατρικές χρήσεις του αχύρου. Κάθε εξάρτημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αποθηκεύστε το βότανο σε αεροστεγές δοχείο για έως και ένα χρόνο.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη ρίζα του φυτού αχυρίδας, θα πρέπει να το αφήσετε να ωριμάσει για τουλάχιστον 2 έως 3 χρόνια πριν τη συγκομιδή ολόκληρης της ρίζας. Ή, μπορείτε να παίρνετε κομμάτια από τη ρίζα κάθε χρόνο.

Στεγνώστε τη ρίζα για μια εβδομάδα πριν τη μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο για έως και ένα χρόνο.

Μωβ νεκρή τσουκνίδα (Lamium purpureum)

Η φύση ξέρει πώς να μας βοηθήσει περισσότερο από όσο μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε όταν πρόκειται για άγρια ​​βότανα. Εδώ μπαίνει η μωβ νεκρή τσουκνίδα, καθώς νικάει τις αλλεργίες περισσότερο από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Την άνοιξη, θα δείτε συχνά αυτό το όμορφο μικρό ζιζάνιο να ξεπροβάλλει σε όλο το γρασίδι. Φροντίστε να μαζέψετε όσο περισσότερο μπορείτε πριν αρχίσετε να κόβετε το γρασίδι σας. Ή, αν είστε σαν εμένα και δεν έχετε πολύ καλλιέργεια στο γκαζόν σας, φροντίστε να συλλέξετε από ένα μέρος που δεν περιέχει χημικά αποστραγγιστικά. Ποτέ μην κάνετε συγκομιδή απευθείας από την άκρη του δρόμου, καθώς τα φυτά θα μπορούσαν να έχουν απορροφήσει επιβλαβείς τοξίνες και χημικές ουσίες από την απορροή.

Η μωβ νεκρή τσουκνίδα, ή κόκκινη τσουκνίδα, είναι υπέροχη σε σαλάτες και φρέσκα γεύματα. Είναι ευρύτερα γνωστό για την απίστευτη ικανότητά του ως φυσικό αντιισταμινικό. Έτσι, την άνοιξη, όταν τα δέντρα και το γρασίδι μας κάνουν να υποφέρουμε από φρικτές αλλεργίες, η μωβ νεκρή τσουκνίδα έρχεται να σώσει!

Αυτό το άγριο βρώσιμο και φαρμακευτικό βότανο έχει τις ακόλουθες δράσεις: φυσικό αντιισταμινικό, αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, στυπτικό, ανοσοδιεγερτικό, θρεπτικό, στυπτικό.

Ενώ η μωβ νεκρή τσουκνίδα δεν έχει καμία τοξική όψη φυτού, έχει μια πολύ κοινή όμοια με την οποία οι άνθρωποι συχνά μπερδεύονται όταν βρίσκουν βότανα για τροφή την άνοιξη. Το Henbit τείνει να αναπτύσσεται περίπου την ίδια στιγμή με την μωβ νεκρή τσουκνίδα. Φροντίστε να μην μπερδεύετε τα δύο, καθώς έχουν πολύ διαφορετικούς ιατρικούς σκοπούς και χρήσεις. Το Henbit μοιάζει πολύ περισσότερο με ένα πράσινο φυτό με μοβ άνθη, όπου η μωβ νεκρή τσουκνίδα έχει σκούρα αειθαλή χρωματιστά φύλλα με μωβ ή καφέ-μοβ κορυφές και μοβ άνθη.

Και τα δύο είναι υπέροχα σε σαλάτες και ως απόλαυση, αλλά αν αναζητάτε ιδιαίτερα τις αντιισταμινικές ιδιότητες της μωβ νεκρής τσουκνίδας, θα θέλετε να είστε σίγουροι ότι συλλέγετε το κατάλληλο άγριο φάρμακο!

Τρόπος Συγκομιδής:

Απλώς κόψτε τη νεκρή τσουκνίδα στη βάση ή ακριβώς κάτω από το τελευταίο σετ φύλλων. Μπορείτε να τα στεγνώσετε για μελλοντική χρήση ή να τα χρησιμοποιήσετε φρέσκα.

Είδος βανανιάς (Plantago lanceolata και P. major)

Αυτό το φυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου άγρια ​​βότανα για τροφή την άνοιξη. Ένα από τα πιο κοινά βότανα σε κάθε αυλή – ο πλατανός είναι ένα υπέροχο και εύκολο φυτό για τροφή την άνοιξη. Δεν μπορείτε να το χάσετε αυτό, και μόλις μάθετε τι είναι αυτό το φυτό, δεν θα το ξεχάσετε ποτέ. Σχεδόν κάθε αυλή έχει πλατάνια που φυτρώνει την άνοιξη και το καλοκαίρι. Συχνά, όταν οι άνθρωποι σας ακούν να λέτε plantain, σκέφτονται το φρούτο. Προφανώς δεν είναι το φρούτο, και είναι πολύ πιο ωφέλιμο.

Στη Γερμανία το plantain χρησιμοποιείται για στοματική κατάποση, ξεβγάλματα και γαργάρες καθώς και για εξωτερικό κατάπλασμα για πληγές, εγκαύματα και τσιμπήματα. Χρησιμοποιείται για την καταστολή του βήχα που σχετίζεται με βρογχίτιδα, κρυολόγημα και φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού και για τη μείωση της φλεγμονής του δέρματος (Tyler, 1994). Συνηθέστερα, το χρησιμοποιούμε για εγκαύματα, τσιμπήματα και φλεγμονές και ερεθισμούς του δέρματος, όπως με τον δηλητηριώδη κισσό. Είναι ένα θαυμάσιο φυτό για να το προσθέσετε σε αλοιφές για την υγεία του δέρματος.

Τρόπος συγκομιδής:

Συγκομίστε τα φύλλα πριν αρχίσουν να γίνονται καφέ ή να έχουν κηλίδες πάνω τους. Στεγνώστε για μελλοντική χρήση ή χρησιμοποιήστε φρέσκο.

6 φαρμακευτικά βότανα για τροφή την άνοιξη

Schreibe einen Kommentar