14 βότανα που μεγαλώνουν στη σκιά – Amy K Fewell

0
14 βότανα που μεγαλώνουν στη σκιά – Amy K Fewell

βότανα που φυτρώνουν στη σκιά, βάλσαμο λεμονιού

Όταν σκέφτεστε την κηπουρική με βότανα, πιθανότατα φαντάζεστε ένα μεγάλο σημείο υγιούς εδάφους σε έναν χώρο με άφθονη ηλιοφάνεια. Δυστυχώς, πολλοί κηπουροί δεν το έχουν αυτό. Αλλά ξέρατε ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε βότανα στη σκιά; Υπάρχουν πολλά βότανα που τους αρέσει η σκιά ή το μερικό φως του ήλιου. Τα σκιερά βότανα είναι πιο άφθονα από ό,τι φαντάζεστε, οπότε ας δούμε μερικά από αυτά τα βότανα που αγαπούν τη σκιά για να μπορέσετε να αναπτύξετε έναν σκιερό κήπο!

Τα βότανα είναι η γλώσσα της αγάπης μου. Γι‘ αυτό έγραψα ένα βιβλίο με βότανα, έφτιαξα ένα μάθημα για τους ιούς και πολλά άλλα. Έτσι, όταν άρχισα να καλλιεργώ βότανα, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσω ότι τα περισσότερα από τα σημεία κηπουρικής μου στο αρχικό ακίνητο ήταν όλα σκιασμένα, ήμουν τουλάχιστον αναστατωμένος. Έμαθα μερικά πράγματα όμως, και κυρίως, έμαθα να κυριαρχώ σε αυτή τη σκιά και να καλλιεργώ μερικά βότανα!

Πριν ξεκινήσουμε με τα βότανα που αναπτύσσονται στη σκιά, ας μιλήσουμε λίγο για τον καλύτερο τρόπο καλλιέργειας τους. Είναι ως επί το πλείστον το ίδιο με την καλλιέργεια σε ένα κανονικό περιβάλλον κήπου, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι διαφορετικά.

14 βότανα που φυτρώνουν στη σκιά

Συμβουλές για την καλλιέργεια βοτάνων από σκιά

1. Τσιμπήστε συχνά τα πίσω φύλλα

Τα βότανα που φυτρώνουν στη σκιά θα ψηλώσουν όσο φτάνουν στον ήλιο. Συγκομίζετε συχνά και πιέζετε πίσω τα φύλλα για να προωθήσετε μια πιο συμπαγή «θαμνώδη» ανάπτυξη, αντί να ενθαρρύνετε το legginess.

2. Προσοχή στα παράσιτα

Τα έντομα που συνήθως δεν ενοχλούν τα βότανα είναι πιο πιθανό να έλκονται από αυτά όταν δεν βρίσκονται στο φως του ήλιου για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Δώστε προσοχή στα αυγά των παρασίτων στα φύλλα αυτών των βοτάνων.

3. Λιπαίνετε λιγότερο από το κανονικό

Εάν γονιμοποιήσετε πολύ τα βότανα της σκιάς σας, θα γίνουν ακόμα πιο ψηλά και πιο ποδαρικά.

βότανα από σκιά, κόλιαντρο

14 βότανα που μεγαλώνουν στη σκιά

Πολλά από αυτά τα βότανα δεν είναι μόνο υπέροχα για μαγείρεμα, αλλά έχουν και καταπληκτικές φαρμακευτικές ιδιότητες! Ο σκιερός κήπος σας με βότανα μπορεί εύκολα να διπλασιαστεί ως κήπος με φαρμακευτικά βότανα εάν επιλέξετε τα σωστά βότανα.

1. Chervil (γαλλικός μαϊντανός)

Το Chervil είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια βότανο που ευδοκιμεί σε μερική έως πλήρη σκιά. Στην πραγματικότητα θα βιδωθεί αρκετά γρήγορα εάν έχει πολύ ήλιο.

Συμβουλές για την καλλιέργεια Chervil: Προσθέστε σάπια φύλλα γύρω από τη βάση του μυρμηγκιού σας για να διατηρήσετε την υγρασία. Αυτό το φυτό έχει λίγο γεύση σαν γλυκόριζα όταν τρώγεται φρέσκο. Εάν προσπαθήσετε να αποξηράνετε αυτό το βότανο, θα χάσει τη γεύση του, γι‘ αυτό προσπαθήστε να μην φυτέψετε περισσότερα από όσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε φρέσκια κατάσταση.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Chervil: Χρησιμοποιήστε το Chervil για να προσθέσετε γεύση σε πιάτα με αυγά –όπως ομελέτες και ομελέτες– ή χρησιμοποιήστε το ακριβώς όπως ο μαϊντανός σε σούπες, σαλάτες και σε πιάτα με κοτόπουλο και ψάρι.

2. Κολίανδρος/Κόλιανδρος

Κολίανδρο είναι η βοτανική ονομασία αυτού του φυτού. Το κόλιανδρο και ο κόλιανδρος συχνά μπερδεύονται. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι διαφορετικά μέρη του ίδιου φυτού. Ο κόλιανδρος είναι το φυλλώδες μέρος του φυτού και ο κόλιανδρος είναι οι σπόροι που παράγονται μετά την άνθηση του βοτάνου. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το φυτό του αναπτύσσεται καλά σε ανοιχτή σκιά.

Φαρμακευτικές δράσεις: Ο κόλιανδρος είναι ανθρακικός και αρωματικός. Δρα ως στομαχικό, σπασμολυτικό και ανθρακούχο λόγω της περιεκτικότητάς του σε αιθέρια έλαια. Αναφέρεται ότι έχει ισχυρή λιπολυτική δράση.

Συμβουλές για την καλλιέργεια κόλιανδρου/κολίανδρου: Η θερμότητα κάνει τον κόλιανδρο να βιδώνει γρήγορα. Φυτέψτε στη σκιά για να απολαύσετε τον κόλιανδρο, και στη συνέχεια, όταν βιδωθεί, μπορείτε να απολαύσετε και κόλιανδρο. Το καλύτερο και των δύο κόσμων!

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον κόλιανδρο: Το κόλιανδρο χρησιμοποιείται συχνότερα σε μεξικάνικα και ασιατικά πιάτα, όπως stir fry, pico de gallo και salsa.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους κόλιανδρου: Ψήστε και αλέστε τους σπόρους κόλιανδρου για να φτιάξετε σούπες, μαγειρευτά και κάρυ. Χρησιμοποιήστε ολόκληρους σπόρους κόλιανδρου σε τρίψιμο κρέατος και σε συνταγές τουρσί. Μπορείτε ακόμη και να φρυγανίσετε σπόρους κόλιανδρου και να τους φάτε ως σνακ μόνοι τους.

3. Βάλσαμο λεμονιού (Melissa officinalis)

Το βάλσαμο λεμονιού είναι άλλο ένα εύκολο στην καλλιέργεια βότανο που θα αναπτυχθεί σε μερική σκιά. Όχι μόνο μυρίζει καταπληκτικά, είναι επίσης ένα απίστευτο βότανο για τσάι και έχει μερικά υπέροχα φαρμακευτικά οφέλη.

Φαρμακευτικές δράσεις: βοηθά στην πέψη, αντιοξειδωτικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, βοηθά στην κατάθλιψη, αντιιικό, αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό, ενισχύει τη μνήμη, τονώνει τον θυρεοειδή, προάγει τη γονιμότητα, καρκινικό

Συμβουλή για την καλλιέργεια λεμονιού: Κόψτε το φυτό πριν πάει για σπόρο ή φυτέψτε αυτό το βότανο σε ένα δοχείο, καθώς θα σπείρει πολύ γενναιόδωρα μόνο του. Αν θέλετε τόνους βάλσαμου λεμονιού, αγνοήστε αυτή τη συμβουλή.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το βάλσαμο λεμονιού: Χρησιμοποιήστε το Lemon Balm για να φτιάξετε τσάι με τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα (το στέγνωμα τους θα προσθέσει λίγο περισσότερη γεύση). Φτιάξτε μια φρέσκια σαλάτα με πεταμένα φύλλα λεμονιού. Είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη στα πιάτα με ψάρι. Το Lemon Balm είναι γνωστό ότι μειώνει το άγχος, βελτιώνει την όρεξη, προάγει τον ύπνο, ηρεμεί τα νεύρα και παρέχει ανακούφιση από τη δυσπεψία.

βότανα που τους αρέσει η σκιά, το σχοινόπρασο

4. Σχοινόπρασο

Το σχοινόπρασο είναι ένα ανθεκτικό βότανο που αναπτύσσεται καλά σε μερική σκιά. Τις περισσότερες φορές είναι γνωστά για τη διακριτική τους γεύση κρεμμυδιού. Αναπτύσσονται γρήγορα και είναι ένα υπέροχο ανοιξιάτικο βότανο.

Συμβουλές για την καλλιέργεια σχοινόπρασου: Ξεκινήστε το σχοινόπρασο σας από σπόρους σε εσωτερικούς χώρους 8-12 εβδομάδες πριν θελήσετε να το φυτέψετε. Εάν δεν θέλετε το σχοινόπρασο σας να αυτοσπορεύεται σε όλο τον κήπο σας, μαζέψτε πριν πέσουν οι σπόροι ή φυτέψτε σε ένα δοχείο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το σχοινόπρασο: Ρίξτε τα μωβ λουλούδια σχοινόπρασο σε σαλάτες για ένα λαμπερό χρώμα. Χρησιμοποιήστε ψιλοκομμένο φρέσκο ​​σχοινόπρασο ανακατεμένο σε κρέμα γάλακτος και τυρί κρέμα. Το σχοινόπρασο είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη στα πιάτα με πατάτες και αυγά.

5. Goldenrod

Το Goldenrod και το ragweed συχνά συγχέονται, αλλά απέχουν πολύ από το ίδιο. Η αμβροσία προκαλεί τον όλεθρο στις αλλεργίες, αλλά η χρυσή ράβδος συνήθως δεν προκαλεί καθόλου αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα περισσότερα είδη χρυσόβεργα προτιμούν τον ήλιο, αλλά τα είδη των δασών (Bluestem Goldenrod, Sweet Goldenrod και ZigZag Goldenrod) θα αναπτυχθούν καλά σε μερική σκιά. Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το goldenrod εδώ.

Φαρμακευτικές δράσεις: αντιφλεγμονώδες, αντικαταρροϊκό, αντιμικροβιακό, στυπτικό, ανθρακούχο, διουρητικό, εφιδρωτικό και βλεννογόνο

Συμβουλή για την καλλιέργεια Goldenrod: Το Goldenrod αναπτύσσεται άγρια ​​σε πολλές περιοχές, επομένως μπορεί να μπορείτε να βρείτε μια συγκομιδή χωρίς να μεγαλώσετε μόνοι σας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Goldenrod: Το Goldenrod, αν και δεν χρησιμοποιείται συχνά στον γαστρονομικό κόσμο, έχει στην πραγματικότητα πολλαπλές ιατρικές χρήσεις. Δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντικαταρροϊκό, αντιμικροβιακό, στυπτικό, ανθρακούχο, διουρητικό, εφιδρωτικό και βλεννογόνο. Χρησιμοποιήστε το goldenrod για να φτιάξετε βάμματα, εγχυμένα έλαια και τσάγια.

yarrow, βότανα που τους αρέσει η σκιά

6. Μυριόφυλλο (Achilles millefolium)

Το Yarrow λατρεύει τον ήλιο και πρέπει να ξεκινήσει σε ηλιόλουστες συνθήκες, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί σε μερική σκιά μετά τη μεταφύτευση. Οι μίσχοι μπορεί να γίνουν λίγο μακρύτεροι, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τα λουλούδια να πέφτουν λίγο, αλλά θα αναπτυχθούν και θα είναι παραγωγικά στον ημισκιερό κήπο σας.

Φαρμακευτικές Δράσεις: τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντισπασμωδικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, εμμηναγωγικό, ηπατοπροστατευτικό, αντιρευματικό, αντικαταρροϊκό.

Συμβουλή για την καλλιέργεια του Yarrow: Βεβαιωθείτε ότι το yarrow φυτεύεται σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Του αρέσει να αναπτύσσεται σε χωράφια, κατά μήκος των δρόμων και κατά μήκος αμμωδών υδάτων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Yarrow: Το Yarrow μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή τυριού για να βοηθήσει να πήξει το τυρί και να προσθέσει μια δροσερή γεύση. Χρησιμοποιήστε τα φύλλα και τα άνθη σε σαλάτες, μαγειρευτά και σούπες. Μην προσθέτετε πολύ, διαφορετικά θα υπερνικήσει το πιάτο.

Το Yarrow έχει επίσης πολλές φαρμακευτικές χρήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία πληγών, πεπτική υποστήριξη, αντιφλεγμονώδες και πολλά άλλα!

7. Ανηθο

Ο άνηθος δεν αγαπά τη γεμάτη σκιά, αλλά θα ανεχθεί την ανοιχτόχρωμη σκιά. Όταν ο άνηθος καλλιεργείται στη σκιά, δεν θα παράγει τόσα λουλούδια όπως θα έκανε στον ήλιο, αλλά ούτως ή άλλως ο άνηθος δεν χρησιμοποιείται συνήθως για το άνθος του.

Ο άνηθος που καλλιεργείται ως σκιερό βότανο, επίσης, δεν θα μεγαλώσει τόσο ψηλό όσο θα έκανε στον ήλιο.

Συμβουλή για την καλλιέργεια άνηθου: Αν θέλετε ο άνηθος να φυτρώσει στην ίδια περιοχή του χρόνου, αφήστε μερικά φυτά να σπαρθούν και θα ξαναφυτευτούν μόνα τους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον άνηθο: Χρησιμοποιήστε σπόρους άνηθου για να αρωματίσετε τα τουρσιά. Χρησιμοποιήστε τα φύλλα του φυτού άνηθου για να προσθέσετε γεύση στη σπιτική σάλτσα ταρτάρ. Χρησιμοποιήστε τα άνθη για να γαρνίρετε σαλάτες.

8. Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα βότανο που του αρέσει πολύ η απόχρωση. Στην πραγματικότητα ανάγκες σκιά σε ζεστά κλίματα, διαφορετικά δεν θα αναπτυχθεί καλά.

Συμβουλή για την καλλιέργεια μαϊντανού: Κόβετε συχνά τα φύλλα για να μην μεγαλώσει πολύ ο μαϊντανός και/ή να απλωθεί.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον μαϊντανό: Ο μαϊντανός μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκος ως γαρνιτούρα σχεδόν σε κάθε πιάτο. Μπορείτε να στεγνώσετε τον μαϊντανό σας και να τον χρησιμοποιήσετε σε διάφορες συνταγές για να προσθέσετε γεύση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πέστο.

9. Όρμος Δάφνη

Το φυτό δάφνης μπορεί να αναπτυχθεί στον ήλιο ή σε μερική σκιά. Ακριβώς όπως ο μαϊντανός, η δάφνη δεν θα μεγαλώσει τόσο ψηλά στη σκιά όσο στον ήλιο, αλλά θα παράγει ακόμα πολλά φύλλα για συγκομιδή.

Συμβουλή για την ανάπτυξη του κόλπου: Μετακινήστε τον κόλπο σε εσωτερικούς χώρους όταν η εξωτερική θερμοκρασία το βράδυ πέσει κάτω από τους 50 βαθμούς F.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Bay: Στεγνώστε τα φύλλα δάφνης και χρησιμοποιήστε τα σε διάφορα πιάτα. Φροντίστε να αφαιρέσετε τα φύλλα πριν σερβίρετε το πιάτο σας γιατί είναι πολύ σκληρά μετά το στέγνωμα.

10. Μέντα

Ενώ η μέντα αναπτύσσεται καλά στον ήλιο, οι περισσότερες ποικιλίες αναπτύσσονται καλά και σε μερική σκιά. Υπάρχουν πολλά νομισματοκοπεία στην οικογένεια των μέντας — βρείτε αυτό το είδος που απολαμβάνετε περισσότερο! Η μέντα και η μέντα είναι τα πιο δημοφιλή.

Φαρμακευτικές δράσεις: ανθρακούχο, σπασμολυτικό, χολερετικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες.

Συμβουλή για την καλλιέργεια μέντας: Η μέντα θα καταλάβει γρήγορα τον κήπο σας, αν δεν την εμποδίσετε να σπείρει ή δεν την καλλιεργήσετε στο δικό της δοχείο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Mint: Χρησιμοποιήστε μέντα για να αρωματίσετε τσάγια και κοκτέιλ. Είναι επίσης ένα απίστευτο αντιφλεγμονώδες βότανο ως ζεστό τσάι με άνθη χαμομηλιού.

11. Εστραγκόν

Το εστραγκόν είναι ένα υπέροχο πολυετές βότανο που καλλιεργείται στη σκιά!

Συμβουλή για την καλλιέργεια εστραγκόν: Συγκομίστε τακτικά το εστραγκόν που καλλιεργείται στη σκιά, ώστε να παραμένει συμπαγές αντί για ποδαράκι.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το εστραγκόν: Χρησιμοποιήστε εστραγκόν για να αρωματίσετε πιάτα με ψάρια και πουλερικά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την έγχυση ελαίων. Μπορείτε να στεγνώσετε το εστραγκόν πριν το χρησιμοποιήσετε, αλλά διατηρεί τη μεγαλύτερη γεύση όταν χρησιμοποιείται φρέσκο.

το θυμάρι μεγαλώνει στη σκιά

12. Θυμάρι (Thymus vulgaris)

Το θυμάρι δεν θα αναπτυχθεί τόσο παραγωγικά στη σκιά όσο στον ήλιο, αλλά θα ανεχθεί τη μερική σκιά.

Φαρμακευτικές δράσεις: ανθρακούχο, αντιβιοτικό, ανθελμινθικό, στυπτικό, αποχρεμπτικό, αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες και αντιβηχικό

Συμβουλή για την καλλιέργεια θυμαριού: Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος στο οποίο είναι φυτεμένο το θυμάρι σας δεν κρατάει πολύ νερό γιατί προτιμά ένα καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Θυμάρι: Χρησιμοποιήστε θυμάρι φρέσκο ​​ή αποξηραμένο με φασόλια, ντομάτες και πιάτα με κρέας.

Το θυμάρι έχει επίσης πολλαπλές φαρμακευτικές χρήσεις. Μπορεί να ανακουφίσει αναπνευστικές παθήσεις, φορτία παρασίτων, μυκητιασικές λοιμώξεις και η λίστα συνεχίζεται!

13. Δεντρολίβανο (Salvia rosmarinus)

Το δεντρολίβανο είναι ένα βότανο που αναπτύσσεται καλύτερα στον ήλιο, αλλά αντέχει την ανοιχτή σκιά.

Φαρμακευτικές δράσεις: τονωτικό, διεγερτικό, ανθρακούχο

Συμβουλή για την καλλιέργεια δεντρολίβανου: Μην υπερποτίζετε το δεντρολίβανο γιατί προτιμά ένα καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το δεντρολίβανο: Χρησιμοποιήστε το δεντρολίβανο σε πιάτα με πουλερικά, κυνήγι και ψάρι, καθώς και σε σούπες και μαγειρευτά.

14. Σκόρδο Σχοινόπρασο

Το σκόρδο σχοινόπρασο είναι παρόμοιο με το σχοινόπρασο που αναφέρθηκε προηγουμένως σε αυτήν τη λίστα, αλλά έχει γεύση σαν σκόρδο, ενώ το κανονικό σχοινόπρασο έχει γεύση κρεμμυδιού. Το σκόρδο σχοινόπρασο αναπτύσσεται καλύτερα σε μερική σκιά.

Συμβουλή για την καλλιέργεια σκόρδου σχοινόπρασο: Κόβετε συχνά το σχοινόπρασο για να ενθαρρύνετε την παραγωγή νέων φύλλων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο σχοινόπρασο: Χρησιμοποιήστε σκόρδο σχοινόπρασο για να καρυκεύσετε χοιρινό, πουλερικά και ψάρια. Χρησιμοποιήστε τα ως γαρνιτούρα για διάφορα πιάτα ή χρησιμοποιήστε τα ψιλοκομμένα σε σούπες και σαλάτες.


Τώρα που ξέρετε λίγα περισσότερα για αυτά τα βότανα που φυτρώνουν στη σκιά, μπορείτε να ξεκινήσετε τον δικό σας σκιερό κήπο! Είστε έτοιμοι να φυτέψετε, να ποτίσετε, να συγκομίσετε και να διατηρήσετε τα δικά σας βότανα! Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξοικειωθείτε με αυτά τα βότανα και όλα τα απίστευτα οφέλη τους. Είμαι σίγουρος ότι θα ερωτευτείς κάθε ένα από αυτά.

Schreibe einen Kommentar