Χρησιμοποιώντας βότανα ως συνοδευτικά φυτά ντομάτας

0
Χρησιμοποιώντας βότανα ως συνοδευτικά φυτά ντομάτας

φυτά συντροφιάς ντομάτας, βασιλικός

Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες όταν καλλιεργείτε ντομάτες στον λαχανόκηπό σας, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε βότανα ως φυτά συνοδείας ντομάτας. Από την κατανάλωση ωμών φετών σε ένα σάντουιτς, μέχρι την επεξεργασία και κονσερβοποίηση τους σε πάστα ή σάλσα, οι επιλογές δεν τελειώνουν ποτέ. Γνωρίζατε ότι μπορείτε να βελτιώσετε τις αποδόσεις ντομάτας σας καλλιεργώντας στρατηγικά ευεργετικά φυτά συντροφιάς ντομάτας κοντά τους; Βασιλικός και ντομάτες, κατιφέδες και ντομάτες. . . η λίστα είναι ατελείωτη.

Σε αυτήν την ανάρτηση θα μιλήσουμε για τα καλύτερα και τα χειρότερα φυτά συντροφιάς ντομάτας, ώστε να μπορέσετε να καλλιεργήσετε την πιο παραγωγική σας καλλιέργεια ντομάτας μέχρι τώρα! Θα μιλήσουμε ακόμη και για μερικά άλλα, όπως τα φυτά συντροφιάς βασιλικού (καθώς θα μιλάμε ήδη για βασιλικό!)

Τι είναι το Companion Planting;

Πριν πηδήξουμε, ας μιλήσουμε λίγο για το τι είναι η φύτευση συντροφιάς και τι πρέπει να σκεφτείτε πριν προγραμματίσετε τα συντροφικά φυτά σας.

Η φύτευση συντροφιάς είναι μια μέθοδος κηπουρικής κατά την οποία καλλιεργούνται αμοιβαία ωφέλιμα φυτά το ένα δίπλα στο άλλο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γεύσης, της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας των φρούτων, των λαχανικών και των βοτάνων.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν από τη φύτευση συντρόφου

Πριν σχεδιάσετε τον κήπο σας, και ειδικά πριν βάλετε τα φυτά σας στο έδαφος, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Θρεπτικά στοιχεία του εδάφους: σκεφτείτε τα θρεπτικά συστατικά—όπως άζωτο, κάλιο και φώσφορο— που χρειάζεται κάθε φυτό.

Απαιτήσεις φωτός: ένα φυτό που χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ήλιου δεν θα χρειαστεί να αναπτυχθεί δίπλα σε ένα ψηλό φυτό που δημιουργεί σκιά.

Απαιτήσεις σε νερό: ένα φυτό που χρειάζεται πολύ νερό δεν πρέπει να αναπτύσσεται με φυτά που υπερποτίζονται εύκολα.

Ευαισθησία σε ασθένεια: μην καλλιεργείτε φυτά μαζί εάν είναι και τα δύο ευπαθή στις ίδιες ασθένειες και παράσιτα.

Μέγεθος ρίζας: λάβετε υπόψη το μέγεθος της ρίζας του πλήρους αναπτυσσόμενου φυτού για να βεβαιωθείτε ότι δεν αναπτύσσετε συντροφικά φυτά πολύ κοντά μεταξύ τους.

Προσελκύονται σφάλματα: διαφορετικά φυτά προσελκύουν διαφορετικά έντομα. Προσπαθήστε να μην καλλιεργήσετε φυτά μαζί εάν το ένα φυτό καταστραφεί από το έντομο που προσελκύει το άλλο. Η εξαίρεση για αυτό θα ήταν μια καλλιέργεια παγίδας, όπως ο μαϊντανός.

Αρνητική επίδραση στα γειτονικά φυτά: ορισμένα φυτά, όπως ο μάραθος και ο άνηθος, απελευθερώνουν χημικές ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των γύρω φυτών. Αυτά τα φυτά θα πρέπει είτε να συγκομιστούν και να αφαιρεθούν πριν ωριμάσουν, είτε θα πρέπει να φυτευτούν μόνα τους.

χρησιμοποιώντας βότανα ως φυτά συντροφιάς ντομάτας, φυτά συντροφιάς βασιλικού, κατιφέδες και ντομάτες

Ποια είναι τα οφέλη από τη φύτευση συντροφιάς με ντομάτες

Η φύτευση συντροφιάς έχει πολλά οφέλη όπως:

 • Έλεγχος παρασίτων
 • Ευεργετική έλξη εντόμων/επικονιαστών
 • Καταπολέμηση ζιζανίων
 • Καταστολή Νοσημάτων
 • Γονιμότητα του εδάφους
 • Καφασωτό
 • Ενίσχυση γεύσης
 • Απόχρωση
 • Αυξημένες Αποδόσεις

Τα καλύτερα βότανα ως συντροφικά φυτά ντομάτας

Είναι πολύ καλή ιδέα να συνοδέψετε το παντελόνι με βότανα γιατί, συνήθως, τα βότανα είναι εύκολο να αναπτυχθούν και μπορούν να μαγειρευτούν με τα λαχανικά στον κήπο σας ή να διατηρηθούν για να τα χρησιμοποιήσετε σε πιάτα αργότερα μέσα στο χρόνο. Ας συζητήσουμε τα πιο κοινά βότανα για καλλιέργεια με ντομάτες.

συντροφικά φυτά βασιλικού
 1. Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι εύκολα το πιο κοινό φυτό συντροφιάς ντομάτας. Έχει αποδειχθεί ότι απωθεί τις αφίδες, τις λευκές μύγες, τα ακάρεα της αράχνης και τα κερκόσκωληκα που είναι όλα επιζήμια για τα φυτά της τομάτας.

Ο βασιλικός προσελκύει επίσης ωφέλιμους επικονιαστές μετά τη σπορά του και μπορεί να βελτιώσει τη γεύση της ντομάτας σας.

Άλλα μεγάλα συντροφικά φυτά βασιλικού περιλαμβάνουν: λάχανο, πιπεριές, πατάτες, παντζάρια, φασόλια, μελιτζάνες και σπαράγγια

Ο βασιλικός είναι επίσης ένα υπέροχο φαρμακευτικό βότανο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναπνευστικές παθήσεις, φλεγμονές και στομαχικές διαταραχές.

2. Θυμάρι

Το θυμάρι αποτρέπει τον κεράτινο σκώληκα της ντομάτας και λειτουργεί εξαιρετικά ως κάλυμμα εδάφους για να βοηθήσει στον έλεγχο των ζιζανίων.

Το θυμάρι είναι επίσης ένα απίστευτο φαρμακευτικό βότανο και χρησιμοποιείται συχνότερα σε σιρόπια για τον βήχα για την ανακούφιση του βήχα. Έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες.

3. Βολβοί φαγώσιμοι

Το σχοινόπρασο απωθεί τις αφίδες από τον κήπο. Βοηθούν επίσης στη βελτίωση της γεύσης της ντομάτας.

4. ΣΟΦΌΣ

Το φασκόμηλο που φυτεύεται κοντά σε ντομάτες μπορεί να απωθήσει τους ψύλλους που είναι γνωστό ότι τρώνε τα φύλλα των φυτών τομάτας. Το φασκόμηλο προσελκύει επίσης ωφέλιμα έντομα στον κήπο.

Το φασκόμηλο είναι επίσης ένα φανταστικό βότανο για παθήσεις του αναπνευστικού και των πνευμόνων. Βοηθά επίσης στην αύξηση της λειτουργίας της μνήμης και βοηθά στη δυσπεψία. Είναι ένα υπέροχο βότανο για οποιεσδήποτε στοματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πονόλαιμου.

5. Μέντα

Η μέντα χρησιμοποιείται για να αποτρέψει τα ακάρεα και τις αφίδες από τα φυτά τομάτας. Αυτό το βότανο βελτιώνει επίσης τη γεύση της ντομάτας. Συνιστάται να φυτέψετε μέντα στο δικό της δοχείο κοντά στις ντομάτες γιατί μπορεί να γίνει επεμβατική στον κήπο σας.

Η μέντα είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, μειώνει τον πονοκέφαλο και τον πυρετό και βοηθά στην πέψη.

6. Μαϊντανός

Ο μαϊντανός που έχει ανθίσει θα προσελκύσει τις μύγες που είναι ευεργετικά έντομα που σκοτώνουν τις αφίδες. Ο μαϊντανός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καλλιέργεια παγίδας. Φυτέψτε θυσιαστικό μαϊντανό κοντά στις ντομάτες για να παρασύρετε τις αφίδες μακριά από τα φυτά της ντομάτας σας.

7. Γλυκό αλυσούμι

Το Sweet Alyssum είναι υπέροχο να φυτεύεται στη βάση των φυτών τομάτας. Αυτό το βότανο λειτουργεί καλά ως κάλυμμα εδάφους για τον έλεγχο των ζιζανίων και προσελκύει επικονιαστές στον κήπο.

8. Borage

Το Borage είναι γνωστό ότι αποτρέπει τους κερατοσκώληκες ντομάτας. Προσελκύει επικονιαστές και βελτιώνει την ανάπτυξη και τη γεύση των ντοματών. Το Borage είναι επίσης υπέροχο να το πετάτε στον κάδο κομποστοποίησης όταν φτάσει στο τέλος της ζωής του.

Το Borage έχει επίσης κάποια φαρμακευτικά οφέλη, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Είναι γνωστό ότι βοηθά με αναπνευστικές παθήσεις, δερματίτιδα, ακόμη και αρθρίτιδα.

9. κατιφέδες

Ο ιδανικός συνδυασμός φυτών συντροφιάς ντομάτας (δεύτερος μετά τον βασιλικό και τις ντομάτες) είναι οι κατιφέδες και οι ντομάτες.

Οι κατιφέδες αποτελούν τριπλή απειλή στον λαχανόκηπο:

 1. Απωθούν τους επιβλαβείς κερατοσκώληκες, γυμνοσάλιαγκες και νηματώδεις.
 2. Προσελκύουν επικονιαστές και παρασιτικές σφήκες.
 3. Είναι βρώσιμα και φαρμακευτικά.

Φυτέψτε κατιφέδες κατά μήκος των άκρων του κήπου σας ή ανάμεσα στις ντομάτες για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη. Εάν ξεκινάτε από σπόρο, φροντίστε να φυτέψετε τους κατιφέδες περίπου έξι εβδομάδες πριν φυτέψετε ντομάτες για να μειώσετε τον πληθυσμό των νηματωδών.

Οι κατιφέδες και οι ντομάτες δεν είναι απλώς το τέλειο ζευγάρι λόγω της αυξανόμενης αποτελεσματικότητάς τους. Είναι επίσης υπέροχοι σύντροφοι γιατί και τα δύο είναι βρώσιμα σε σαλάτες και άλλες λιχουδιές. Η καλέντουλα (ή κατιφέ) είναι ο κατιφές με την καλύτερη γεύση και έχει επίσης εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες όταν πρόκειται για τη θεραπεία του δέρματος από μώλωπες, κοψίματα και πολλά άλλα.

Άλλα κοινά φυτά συντροφιάς τομάτας

10. Σκόρδο

Η μυρωδιά του σκόρδου είναι γνωστό ότι αποτρέπει τις αφίδες και τα ακάρεα της αράχνης από τα φυτά της τομάτας. Το σκόρδο προσελκύει επίσης ευεργετικές πασχαλίτσες και παρασιτικές σφήκες που σκοτώνουν τους κεράτινους σκώληκες ντομάτας.

11. κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια απελευθερώνουν μια πικάντικη χημική ουσία που απωθεί τις αφίδες.

12. καρότα

Τα καρότα μπορούν να φυτευτούν κοντά στη βάση των φυτών τομάτας για να βοηθήσουν στον αερισμό του εδάφους.

13. Σπαράγγι

Τα σπαράγγια απωθούν τους νηματώδεις που είναι επιβλαβείς για τα φυτά της τομάτας.

τι δεν πρέπει να φυτέψετε κοντά στις ντομάτες

Τι ΔΕΝ πρέπει να φυτέψετε με ντομάτες;

Ανηθο

Ενώ ο άνηθος κάνει προσελκύει τους θηρευτές του κερατοσκώληκα της ντομάτας, πρέπει να αφαιρεθεί πριν ωριμάσει διαφορετικά θα απελευθερώσει μια χημική ουσία που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των φυτών της τομάτας.

Μάραθο

Ο μάραθος προσελκύει αρκετά ωφέλιμα έντομα, αλλά έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη πολλών λαχανικών. Καλό είναι να μην φυτεύετε μάραθο κοντά σε λαχανικά, ειδικά ντομάτες.

Μπράσικας

Τα φυτά της οικογένειας brassica τείνουν να αναστέλλουν την ανάπτυξη των φυτών τομάτας. Αυτά τα φυτά προτιμούν επίσης ένα πιο ουδέτερο έδαφος από τις ντομάτες. Αυτό περιλαμβάνει μπρόκολο, λάχανο, κατσαρό λάχανο, κουλουράκι, κολάρα, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, γογγύλια και ρουταμπάγκα.

Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι είναι ελκυστικό για το σκουλήκι των φρούτων της ντομάτας που μπορεί να είναι επιζήμιο για ένα φυτό ντομάτας.

Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα ανήκει στην οικογένεια νυχτολούλουδου με τις ντομάτες. Είναι ευαίσθητο στις ίδιες ασθένειες (όπως η φλύκταινα) και στα έντομα (όπως οι κερατοσκώληκες).

Καρύδια

Τα καρύδια παράγουν μια ουσία που ονομάζεται Jugalone που εμποδίζει την ανάπτυξη της ντομάτας. Οι καρυδιές παράγουν αυτή την ουσία για να σκοτώσουν φυτά που ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά. Όχι μόνο εμποδίζει την ανάπτυξη, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει μαρασμό καρυδιάς.

Πατάτες

Οι πατάτες ανήκουν στην οικογένεια νυχτολούλουδου με τις ντομάτες. Είναι ευαίσθητα στις ίδιες ασθένειες (όπως η φλύκταινα) και τα έντομα (όπως οι κερατοσκώληκες).

Πιπεριές

Ακριβώς όπως η μελιτζάνα και οι πατάτες, έτσι και οι πιπεριές βρίσκονται στην οικογένεια των νυχτολούλουδου με τις ντομάτες. Οι πιπεριές είναι ευάλωτες στις ίδιες ασθένειες (όπως η λοίμωξη) και τα έντομα (όπως οι κερατοσκώληκες), επομένως δεν πρέπει να φυτεύονται με ντομάτες.


Τελικά, είτε επιλέξετε να σχεδιάσετε τον κήπο σας με συνοδευτικά φυτά, είτε απλά να τα ρίξετε όλα εκεί και να δείτε τι θα συμβεί, είναι καλό να γνωρίζετε ότι όλα τα φυτά έχουν έναν σκοπό και μια αντίδραση. Πάρτε για παράδειγμα, οι κατιφέδες και οι ντομάτες είναι μερικοί από τους καλύτερους συντρόφους μέχρι τώρα, και οι δύο έχουν ξεχωριστούς σκοπούς για τον οικοδεσπότη. Οι κατιφέδες και οι ντομάτες είναι πραγματικά ένας βασικός σύντροφος στον κήπο.

Ή πάρτε συντροφικά φυτά βασιλικού. Είδατε πόσα συνοδευτικά έχει ο βασιλικός που θα μπορούσε να ωφελήσει και τις ντομάτες; Ομοίως, υπάρχουν μερικά φυτά από τα οποία πρέπει να μείνετε μακριά. Κάθε φυτό συντροφιάς έχει τις δικές του αρμονικές (ή όχι τόσο αρμονικές) σχέσεις με τα άλλα φυτά του κήπου.

Απολαύστε αυτή την εποχή του κήπου και ελπίζω να μάθατε κάτι διασκεδαστικό!

Schreibe einen Kommentar