Φαρμακευτικές χρήσεις του βάμματος Goldenrod & Goldenrod – Amy K Fewell

0
Φαρμακευτικές χρήσεις του βάμματος Goldenrod & Goldenrod – Amy K Fewell

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να βλέπεις κουβέρτες με χρυσόβεργα που κυματίζουν σε ένα ανοιχτό χωράφι. Και αν δεν το ξέρατε, οι ιατρικές χρήσεις του χρυσόραβδου είναι εξίσου μακρινές και όμορφες. Αυτό το βότανο είναι ένα από τα μεγαλύτερα βότανα της φύσης που αναπτύσσονται ελεύθερα. Ένα υπέροχο αναπνευστικό βότανο, βότανο UTI (ουρολοίμωξη), αντιφλεγμονώδες βότανο, επουλωτικό πληγών και πολλά άλλα. Το βάμμα Goldenrod είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους διατήρησης αυτού του βοτάνου και θα σας δώσω μια συνταγή για αυτό παρακάτω. Ανυπομονώ να μοιραστώ περισσότερα για το goldenrod μαζί σας σε αυτό το άρθρο.

Απλά μια γρήγορη σημείωση: οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι το χρυσόβεργα και η αμβροσία είναι το ίδιο πράγμα. Δεν είναι απολύτως. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι αλλεργικοί στο goldenrod, τελεία. Ενώ σχεδόν όλοι είναι αλλεργικοί στην αμβροσία!

Άλλες αναρτήσεις που μπορείτε να απολαύσετε:

Φαρμακευτικές χρήσεις του Goldenrod: βάμμα χρυσόραβδου, χρήσεις χρυσόραβδου και πολλά άλλα.

Goldenrod: Ιατρικές χρήσεις και πληροφορίες

Goldenrod (Solidago spp.) διατίθεται σε μερικά διαφορετικά είδη. Είναι κοινώς γνωστά ως ευρωπαϊκό χρυσόραβδο (Solidago virgaurea L.), Early goldenrod (S. gigantea Aiton), και καναδικό χρυσόραβδο (S. canadensis ΜΕΓΑΛΟ.). Το πρώιμο goldenrod και το καναδικό goldenrod είναι εγγενές στη Βόρεια Αμερική. Όπου είμαι, μπορώ να μαζεύω συχνά καναδικό χρυσόραβδο. Όλα, γενικά, έχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία.

Ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται: Φύλλα και λουλούδια

Το όνομα του γένους του goldenrod, Solidagoπροέρχεται από κόλλα μετάλλων, που σημαίνει «φτιάχνω ολόκληρο», επειδή χρησιμοποιούνταν ως βότανο που περιέθαλπε τις πληγές (Grieve, 1979).

Το Goldenrod είναι γνωστό για την ικανότητά του να θεραπεύει τις διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος και την αποτελεσματικότητά του ως βότανο UTI. Χρησιμοποιείται επίσης στη Γερμανία ως παράγοντας για την αύξηση των ούρων ως θεραπεία για τη φλεγμονή των νεφρών και της ουροδόχου κύστης (Wichtl και Bisset, 1994).

Απίστευτο, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη, το goldenrod δεν χρησιμοποιείται πολύ από επαγγελματίες του ιατρικού τομέα στη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, χρησιμοποιείται ευρέως από βοτανολόγους και ιθαγενείς. Για παράδειγμα, οι Ιροκέζοι παρασκευάζουν ένα έγχυμα από άνθη χρυσόραβδου (συγκεκριμένα καναδικό χρυσόραβδο) ως γαστρεντερικό και ηπατικό βοήθημα (Moerman, 1998). Και λειτουργεί ως ισχυρό αναπνευστικό βότανο μεταξύ πολλών πολιτισμών.

Μερικές από τις ιατρικές χρήσεις του χρυσόραβδου είναι ένα αντικαταρροϊκό (αφαιρεί την περίσσεια βλέννας από την αναπνευστική οδό), αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, στυπτικό, ανθρακούχο (ανακουφίζει από τον μετεωρισμό), εφιδρωτικό (προκαλεί εισπνοή), διουρητικό και ευάλωτο (επουλώνει τις πληγές).

Το Goldenrod είναι εξαιρετικό στην ανακούφιση της συμφόρησης του ανώτερου αναπνευστικού που προέρχεται από αλλεργίες, ιγμορίτιδα, γρίπη ή κοινό κρυολόγημα. Τι υπέροχο πράγμα που ένα αναπνευστικό βότανο μπορεί να είναι τόσο εύκολα διαθέσιμο για τροφή!

Για μια εξαιρετική γαργάρα στο λαιμό, μπορείτε να συνδυάσετε χρυσόβεργα με φασκόμηλο (Salvia officinalis) σε έγχυμα για να καταπραΰνει τον πονόλαιμο, την τσίχλα και τη λαρυγγίτιδα.

Ορισμένες καλλιέργειες χρησιμοποιούν το χρυσόβεργα ως πεπτικό βότανο για να βοηθήσει στην επούλωση του πεπτικού σωλήνα από τη διάρροια και τη φλεγμονή.

Δημιουργήστε ένα κατάπλασμα με χρυσόβεργα —ή απλά χρησιμοποιήστε το θρυμματισμένο βότανο— ως θεραπεία πληγών για πληγές, εγκαύματα, ερεθισμούς του δέρματος, ακόμη και ανοιχτές πληγές. Βοηθά στην επούλωση και, καθώς είναι φυσικό αντιμικροβιακό, μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Μου αρέσει να φτιάχνω ένα βάμμα χρυσόβεργα, καθώς αυτό το βότανο έχει τόσες πολλές διαφορετικές ιδιότητες. Το να έχετε επιπλέον βάμμα χρυσόβεργα στο χέρι είναι επίσης υπέροχο, γιατί τα βάμματα διαρκούν σχεδόν μια ζωή!

Πώς να συλλέξετε το Goldenrod

Το Goldenrod είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά που μπορείς να εντοπίσεις από το δρόμο, αλλά είναι καλύτερο να μην συλλέγεται από περιοχές που θα μπορούσαν να έχουν τρέξει δρόμους. Προσπαθήστε να πάτε πιο μακριά στα χωράφια ή πιο μακριά από το δρόμο, για να μαζέψετε τα καλύτερα άγρια ​​κτηνοτροφικά βότανα. Αν μπορείς να πας σε ένα χωράφι, είναι ακόμα καλύτερο από την άκρη του δρόμου.

Θα βρείτε επίσης χρυσόβεργα που αναπτύσσεται κατά μήκος μονοπατιών και κοιλοτήτων που έχουν λίγο ηλιακό φως να φτάνει πάνω τους.

Τα μόνα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται συχνά είναι οι ανθισμένες κεφαλές και τα φύλλα. Τα στελέχη δεν έχουν μεγάλη φαρμακευτική αξία. Αν και η ρίζα μπορεί να έχει φαρμακευτική αξία και χρησιμοποιείται συχνά από τους ιθαγενείς της Αμερικής, δεν χρησιμοποιείται συχνά στη δυτική βοτανολογία.

Συγκομίστε τα κεφάλια και τα φύλλα των λουλουδιών ταυτόχρονα – όταν τα λουλούδια έχουν ανοίξει και έχουν έντονο κίτρινο χρώμα. Προσπαθήστε να αποφύγετε τυχόν φύλλα και κεφαλές λουλουδιών που μπορεί να έχουν ωίδιο ή μαύρισμα. Κατά τη συγκομιδή, φροντίστε να αφήσετε πίσω μερικά ανθισμένα στελέχη, έτσι ώστε το φυτό να συνεχίσει να αναπτύσσεται για τα επόμενα χρόνια.

Συνήθως μπορείτε να βρείτε χρυσόβεργα ξεκινώντας από τα τέλη του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου.

Κρέμαση, συγκομιδή, ξήρανση και συντήρηση χρυσόραβδου.  Φτιάχνοντας βάμμα χρυσόβεργα.

Τρόποι για να φτιάξετε φυτικά σκευάσματα με το Goldenrod

Όπως με κάθε βότανο, μπορείτε να φτιάξετε πολλές διαφορετικές παρασκευές με χρυσόβεργα. Το τσάι λειτουργεί καλά για οποιοδήποτε βότανο UTI, και το ίδιο ισχύει για το goldenrod. Ένα βάμμα χρυσόβεργα κάνει θαύματα για όλες τις άλλες παθήσεις. Και ένα κατάπλασμα είναι απαραίτητο για εξωτερική χρήση με πληγές, εγκαύματα και ερεθισμούς του δέρματος.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε αλοιφές και αλοιφές με χρυσόβεργα, αν και έχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητά του όταν χρησιμοποιείται ως ολόκληρο βότανο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:

ΕΓΧΥΜΑ (ΤΣΑΓΙ): Βράζετε 3 g σε 150 ml βραστό νερό για 10 έως 15 λεπτά, δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα μεταξύ των γευμάτων. Ή, προσθέστε 1/2 κουταλιά της σούπας σε ένα φλιτζάνι νερό.
ΒΑΜΜΑ: Σε αναλογία 1:5 (αποξηραμένο βότανο) ή 1:2 (φρέσκο ​​βότανο) — πάρτε 3 ml, δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα μεταξύ των γευμάτων.

Δεν πρέπει να κάνετε θεραπεία άρδευσης ενώ παίρνετε χρυσόβεργα σε περίπτωση οιδήματος λόγω διαταραχής της καρδιακής και νεφρικής λειτουργίας.

Αν και σπάνια, το goldenrod έχει προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής μετά από χειρισμό και από του στόματος χορήγηση. Όσοι έχουν αλλεργίες Asteraceae θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με το goldenrod καθώς θα μπορούσαν να είναι αντιδραστικά.

Βάμμα Goldenrod

Βάμμα Goldenrod

Χρησιμοποιήστε βάμμα χρυσόβεργα για ουρολοιμώξεις, αναπνευστική υγεία, καθαρισμό των νεφρών και του ήπατος και πολλά άλλα!

Χρόνος προετοιμασίας
10 λεπτά

Πρόσθετος Χρόνος
42 ημέρες

Συνολικός χρόνος
42 ημέρες 10 λεπτά

Συστατικά

  • 1 ουγκιά χρυσόβεργα (αποξηραμένο)

  • 5 φλιτζάνια βότκα (80 φλιτζάνια ή υψηλότερη)

  • 1 γυάλινο βάζο (σαν βαζάκι) με καπάκι

Οδηγίες

  1. Ζυγίστε 1 ουγγιά αποξηραμένο χρυσόβεργα και 5 φλιτζάνια βότκα.
  2. Σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο, προσθέστε μετρημένο αποξηραμένο βότανο. Περιχύνουμε με τη βότκα, βεβαιώνοντας ότι όλο το αποξηραμένο βότανο είναι καλυμμένο με βότκα. Εάν χρειάζεται, μπορείτε να συνθλίψετε το βότανο για να χωρέσει κάτω από το υγρό.
  3. Καλύψτε καλά το βάζο, τοποθετείστε το σε ένα σκοτεινό ντουλάπι ή ντουλάπι για 4 έως 6 εβδομάδες.
  4. Μόλις το βάμμα είναι έτοιμο, αδειάστε τη βότκα μέσα από ένα πανί μουσελίνας και σουρωτήρι. Ρίξτε το βάμμα σε ένα κεχριμπαρένιο ή σκούρο γυάλινο μπουκάλι με σταγονόμετρο. Καλύψτε σφιχτά, βάλτε ετικέτα και φυλάξτε το σε ντουλάπι ή ντουλάπι μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Χρησιμοποιήστε όπως απαιτείται.

Σημειώσεις

Δείτε τη δοσολογία και τις προφυλάξεις στην αντίστοιχη ανάρτηση στο blog.

Schreibe einen Kommentar