Σπιτικές θεραπείες για εποχιακές αλλεργίες | Βότανα & Περισσότερα

0
Σπιτικές θεραπείες για εποχιακές αλλεργίες | Βότανα & Περισσότερα

Οικιακές θεραπείες για εποχιακές αλλεργίες, φυσική θεραπεία εποχιακών αλλεργιών

Ως βοτανολόγος, λαμβάνω αυτήν την ερώτηση κάθε χρόνο – ποιες είναι μερικές καλές θεραπείες στο σπίτι για τη θεραπεία εποχιακών αλλεργιών; Και ενώ υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που θα είχα για κάθε άτομο σχετικά με τις αλλεργίες του, υπάρχει ένα γενικό τονωτικό που μπορείτε να δημιουργήσετε για να βοηθήσετε στη φυσική θεραπεία των εποχιακών αλλεργιών—ειδικά κατά την περίοδο του αλλεργικού πυρετού. Ο αλλεργικός πυρετός είναι μια από τις πιο κοινές γενικές «αλλεργίες». Οι παλιοί το αποκαλούσαν αυτό για καλό λόγο, επειδή πολλές φορές, παιδιά και ενήλικες φτερνίζονταν ή είχαν ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια της περιόδου παραγωγής σανού. Αυτό συχνά (και προφανώς) αποδίδεται σε μια αλλεργία στο γρασίδι, ωστόσο, μπορεί να είναι ένας αριθμός διαφορετικών τύπων χόρτων αντί για απλό γρασίδι χωραφιού ή αυλής.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε μερικά από τα βασικά των εποχιακών αλλεργιών. Θα σας δώσω ένα τονωτικό εποχικής αλλεργίας που μπορείτε να δημιουργήσετε και να προσθέσετε στο φαρμακείο του σπιτιού σας. Και θα εξετάσουμε επίσης κάθε βότανο μέσα στο τονωτικό λίγο πιο βαθιά.

Γιατί έχουμε εποχιακές αλλεργίες;

Εντάξει, ας το βγάλουμε από τη μέση. Ως βοτανολόγος, πραγματικά δεν μπορώ να πω „θα πρέπει να πάρετε αυτό το βότανο για τις εποχιακές αλλεργίες σας και θα είστε καλύτερα“. Το αντίθετο μάλιστα. Γνωρίζατε ότι ορισμένες εποχιακές αλλεργίες είναι στην πραγματικότητα παρενέργεια ενός διαφορετικού είδους αλλεργίας; Συχνά οι εποχιακές αλλεργίες εντείνονται λόγω αλλεργίας στα γαλακτοκομικά, τα φιστίκια ή τα δημητριακά. Σε μια μελέτη του 2018, επιβεβαιώθηκε η σχέση μεταξύ παιδιών και ενηλίκων με τροφικές αλλεργίες και αλλεργική ρινίτιδα (εποχιακές αλλεργίες).

«Σε μια μελέτη με Γάλλους μαθητές, ο Pénard-Morand et al. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τροφικές αλλεργίες που αναφέρθηκαν μόνοι τους, η τροφική ευαισθητοποίηση και οι τροφικές αλλεργίες που έχουν δοκιμαστεί με τσίμπημα του δέρματος συσχετίστηκαν σημαντικά θετικά με την αλλεργική ρινίτιδα. Επιπλέον, αυτές οι συσχετίσεις παρέμειναν ακόμη και όταν η τροφική αλλεργία δεν είχε ως αποτέλεσμα κανένα αναπνευστικό σύμπτωμα (P <0,001)».

Αλλεργική ρινίτιδα σε σχέση με τροφικές αλλεργίες | Σημεία για μελλοντική έρευνα: Ρασίντ Αλ Άμπρι et al.

Υπάρχουν σίγουρα και άλλοι υποκείμενοι λόγοι που μπορούν επίσης να κάνουν ένα άτομο να είναι πιο ευάλωτο σε εποχιακές αλλεργίες, αλλεργία στο γρασίδι και στην εποχή του αλλεργικού πυρετού. Το ένα είναι απλώς γενετική. Ορισμένες οικογένειες έχουν μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση για αλλεργίες από άλλες. Αλλά ο μεγαλύτερος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η γενική σας υγεία – διατροφή, άσκηση (ή έλλειψη), συννοσηρότητα (όπως διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.λπ.), επίπεδα στρες (μεγάλο!) και περιβαλλοντικά στοιχεία. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς, ως βοτανολόγοι, δεν μπορούμε απαραίτητα να πούμε «πάρτε αυτό το θαυματουργό βότανο για εποχιακές αλλεργίες», επειδή η «εποχιακή αλλεργία» του καθενός μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.

Το άγχος είναι το νούμερο ένα πρόβλημα με τις αλλεργίες

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το άγχος μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στο ανθρώπινο σώμα. Είναι ένα από τα πράγματα που μπορεί επίσης να επιδεινώσουν τις αλλεργίες. Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ένα χρόνο οι αλλεργίες σας μπορεί να είναι ανύπαρκτες και έναν άλλο χρόνο μπορεί να είναι εξαιρετικά χειρότερες; Πολλές φορές αυτό μπορεί να οφείλεται στα επίπεδα άγχους σας. Όταν το σώμα σας είναι στρεσαρισμένο, έχει πιο έντονες αντιδράσεις σε εισβολείς με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Αυτό περιλαμβάνει τα αλλεργιογόνα. Λοιπόν, σιγά! Παίρνω έναν υπνάκο. Απαλλαγείτε από το περιττό άγχος, τις σχέσεις και τα χρονοβόρα. Το αξίζεις!

Goldenrod για τις εποχικές αλλεργίες και την εποχή του αλλεργικού πυρετού

Βότανα που βοηθούν στις εποχιακές αλλεργίες

Υπάρχουν όλων των ειδών τα βότανα που μπορούν να σας βοηθήσουν με τις εποχιακές αλλεργίες σας, απλά προσέξτε να μην προκαλέσουν ακόμη χειρότερη αντίδραση από αυτή που έχετε αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, τα βότανα της οικογένειας Asteraceae είναι συχνά τα ίδια φυτά που σας κάνουν να έχετε αλλεργική αντίδραση κάθε χρόνο. Αυτό περιλαμβάνει βότανα όπως το χαμομήλι, η εχινάκεια, η πικραλίδα και το χρυσόβεργα. Η αμβροσία ανήκει επίσης σε αυτή την κατηγορία, ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην αμβροσία απλώς και μόνο λόγω της γενετικής της σύνθεσης. Κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να φτερνίζονται αν βρίσκονται σε κοντινή τοποθεσία, οπότε δεν θα ανησυχούσα πολύ για αυτό.

Ας μιλήσουμε για τα βότανα που χρησιμοποιώ και προτείνω προσωπικά, και αυτά βρίσκονται στη συνταγή που σας δίνω σε αυτό το άρθρο.

Goldenrod (solidago virgaurea)

Το Goldenrod είναι ένα από τα απόλυτα αγαπημένα μου άγρια ​​βότανα για τροφή. Είναι απολύτως όμορφο και μυρίζει παραδεισένια. Μερικές από τις ιατρικές χρήσεις του χρυσόραβδου είναι αντικαταρροϊκές (αφαιρεί την περίσσεια βλέννας από την αναπνευστική οδό), αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, στυπτική, ανθρακούχο (ανακουφίζει από τον μετεωρισμό), εφιδρωτικό (προκαλεί εισπνοή), διουρητικό και ευάλωτο (επουλώνει πληγές).

Το Goldenrod είναι εξαιρετικό στην ανακούφιση της συμφόρησης του ανώτερου αναπνευστικού που προέρχεται από αλλεργίες, ιγμορίτιδα, γρίπη ή κοινό κρυολόγημα. Τι υπέροχο πράγμα που ένα αναπνευστικό βότανο μπορεί να είναι τόσο εύκολα διαθέσιμο για τροφή! Για μια εξαιρετική γαργάρα στο λαιμό, μπορείτε να συνδυάσετε χρυσόβεργα με φασκόμηλο (Salvia officinalis) σε έγχυμα για να καταπραΰνει τον πονόλαιμο, την τσίχλα και τη λαρυγγίτιδα.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το goldenrod είναι αμβροσία όταν το βλέπουν στην άκρη του δρόμου. Αλλά δεν είναι καθόλου αμβροσία. Μην αφήσετε αυτό το φυτό να σας αποτρέψει από κάποια ανακούφιση κατά την εποχή της αλλεργίας στο γρασίδι και του αλλεργικού πυρετού.

Μπορείτε να μάθετε πολύ περισσότερα σε βάθος για το goldenrod σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου που έγραψα.

Τσουκνίδα (Utica dioica)

Υπάρχουν διάφορες διαφορετικές τσουκνίδες για τις οποίες μπορεί να γίνει τροφή, αλλά η τσουκνίδα φαίνεται να είναι η πιο αποδεδειγμένη αποτελεσματική αντιμετώπιση των αλλεργιών. Και ναι, πραγματικά τσιμπάει. Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν το τσίμπημα και το βρίσκουν θεραπευτικό εάν έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα (μουδιάζει τα χέρια). Αλλά συνιστώ να χρησιμοποιείτε γάντια κατά τη συγκομιδή.

Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για διάφορα πράγματα, αλλά για το αναπνευστικό σύστημα χρησιμοποιείται από παλιά, ιδιαίτερα για το άσθμα. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες. Σε μια μελέτη του 2017, αποδείχθηκε ότι η τσουκνίδα έδειξε μεγάλη μείωση στα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Το τέλειο βότανο για την εποχή του αλλεργικού πυρετού!

Η τσουκνίδα είναι στυπτική, διουρητική, τονωτική και υποτασική. Χρησιμοποιείται συχνά σε πολλούς πολιτισμούς ως τονωτικό γενικής υγείας, καθώς ενισχύει και υποστηρίζει ολόκληρο το σώμα.

Αντενδείξεις: Η τσουκνίδα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών φαρμάκων.

Μα Χουάνγκ, Εφέδρα (ephedra Sinica)

Εάν βρίσκεστε σε μια χώρα που μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το βότανο, σας συνιστώ. Καλώς ήρθατε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αυτό το βότανο είναι απαγορευμένο. Γι‘ αυτό θα δείτε ότι αυτό το βότανο είναι προαιρετικό στη συνταγή που μοιράζομαι μαζί σας. Αυτό το βότανο, ωστόσο, χρησιμοποιείται συνήθως με εξαιρετικά αποτελέσματα στην κινεζική ιατρική κατά των εποχιακών αλλεργιών. Επειδή είναι απαγορευμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, δεν θα υπεισέλθω σε μεγάλες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό. Έχει επίσης αρκετές αντενδείξεις για τις οποίες πρέπει να ενημερωθείτε πριν χρησιμοποιήσετε αυτήν τη θεραπεία εποχιακών αλλεργιών.

Εάν χρησιμοποιείτε το Ma huang σε αυτή τη συνταγή παρακάτω, προσθέστε μια επιπλέον ουγγιά βότκας/μπουρμπόν στη συνταγή.

Goldenseal (hydrastis canadensis)

Αυτό το βότανο μπορεί να είναι αρκετά αμφιλεγόμενο λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι λειτουργεί. Αλλά εδώ είναι που βάζουμε το λαϊκό μας βοτανοθεραπευτικό καπέλο και εξετάζουμε το ιστορικό σε όλη την ιστορία, ακόμα και στις σύγχρονες κοινότητες. Αυτή η ρίζα βοτάνου χρησιμοποιείται εκτενώς για τις διεγερτικές του ανοσοποιητικού, αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργιογόνες δράσεις και συστατικά. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη λοιμώξεων, κάτι που λειτουργεί καλά στην πρόληψη της συν-μόλυνσης των ιγμορείων κατά τη διάρκεια της περιόδου αλλεργίας, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό φυτικό φάρμακο για τη θεραπεία των εποχικών αλλεργιών.

Το Goldsenseal είναι πικρό, ηπατικό, εναλλακτικό, αντικαταρροϊκό, αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες, καθαρτικό, εμμηναγωγό και οξυτοκτόνο. Έχει ισχυρές επιδράσεις στις βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος.

Αντενδείξεις: δεν συνιστάται για χρήση σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Η παρατεταμένη χρήση υψηλών δόσεων goldenseal μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της βιταμίνης Β. Μην το χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας.

Το Goldenseal πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φωτεινό (euphrasia spp.)

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι το eyebright παρουσίασε εξαιρετικές ικανότητες να ηρεμεί τα ερεθισμένα μάτια που ερεθίζονται από εποχιακές αλλεργίες. Οι οφθαλμικές σταγόνες από eyebright θεωρούνται χρήσιμες και ασφαλείς στη θεραπεία των συμπτωμάτων οφθαλμικής αλλεργίας επίσης.

Το Eyebright είναι αντικαταρροϊκό, στυπτικό και αντιφλεγμονώδες και είναι μια από τις πιο κοινές θεραπείες για όταν οι βλεννογόνες μεμβράνες έχουν προβλήματα.

Αντενδείξεις: κανείς δεν ξέρει

Φυσική θεραπεία εποχιακών αλλεργιών με βότανα

Αν και δεν μπορώ να σας προσφέρω συγκεκριμένες συμβουλές —επειδή δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη αλλεργία και το πρόβλημά σας—μπορώ να σας προσφέρω ένα γενικό, συνολικό τονωτικό που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε. Αυτό προτείνω στους περισσότερους μαθητές και γνωστούς μου όταν ρωτήθηκαν για τη θεραπεία εποχιακών αλλεργιών ή την εποχή του αλλεργικού πυρετού. Οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει αυτό το απλό βάμμα. Το καλύτερο είναι ότι διαρκεί για πάντα! Κάντε μια μεγάλη παρτίδα την πρώτη φορά και θα την έχετε για τα επόμενα χρόνια (ή αρκετά για να μοιραστείτε!)

2 ουγκιές χρυσόραβδο (solidago virgaurea)

2 ουγκιές τσουκνίδα (Utica dioica)

1 ουγγιά χρυσαφένια (hydrastis canadensis)

1 ουγκιά eyebright (euphrasia spp.)

27 fl oz 80-proof βότκα ή μπέρμπον

ΜΕΘΟΔΟΣ

 1. Σε ένα μεγάλο γουδί και γουδοχέρι, συνδυάστε σιγά σιγά τα αποξηραμένα βότανα σας μέχρι να θρυμματιστούν αρκετά. Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα βότανα, βεβαιωθείτε ότι είναι κομμένα αρκετά λεπτά ώστε το υγρό να μπορεί να τα καλύψει εντελώς.
 2. Ρίξτε τα βότανα σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βάζο (μέγεθος μισού γαλονιού). Καλύψτε τα βότανα εντελώς με τη βότκα ή το μπέρμπον της επιλογής σας. Βεβαιωθείτε ότι τα βότανα είναι βυθισμένα εντελώς. Εάν όχι, μπορείτε να τα συνθλίψετε περισσότερο ή να χρησιμοποιήσετε ένα βάρος ζύμωσης. Εάν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα βότανα που απορροφούν πολλά υγρά, μπορείτε να προσθέσετε μια επιπλέον ουγγιά.
 3. Καπάκι, τοποθετήστε ετικέτα και βάλτε το βάζο σε σκοτεινό μέρος (όπως ντουλάπι ή ντουλάπι) για 4 έως 6 εβδομάδες. Ανακινήστε 1 έως 2 φορές την ημέρα.
 4. Μετά από 4 έως 6 εβδομάδες, στραγγίστε τα βότανα από το υγρό και αποθηκεύστε το υγρό σε ένα γυάλινο κεχριμπαρένιο μπουκάλι με ένα σταγονόμετρο. Επισημάνετε το φάρμακό σας και φυλάξτε το για έως και 15 χρόνια στο ντουλάπι ή στο ντουλάπι σας, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ όμως αν, φυσικά, το χρησιμοποιείτε συχνά!

Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το φυτικό βάμμα εποχικής αλλεργίας:

Αυτό το φάρμακο θα πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιείται ένα ή δύο μήνες πριν από την έναρξη της περιόδου αλλεργίας και αλλεργικού πυρετού. Ειδικά αν έχετε αλλεργία στο γρασίδι. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η θεραπεία εποχιακών αλλεργιών αντιμετωπίζει ολόκληρο το σώμα, όχι μόνο έναν συγκεκριμένο τύπο αλλεργίας. Τέλος πάντων, αν δεν το έχεις ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, μην ανησυχείς, θα είσαι εντάξει!

Δοσολογία & Συχνότητα:

Πάρτε 5 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα μέχρι να τελειώσει η εποχή των αλλεργιών. Κάντε αυτό τοποθετώντας το βάμμα κάτω από τη γλώσσα σας και αφήστε το να σταθεροποιηθεί για έως και 60 δευτερόλεπτα, αλλά όχι λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια καταπιείτε.

Εάν παίρνετε αυτό ένα ή δύο μήνες νωρίτερα, πάρτε 2,5 ml μία φορά την ημέρα για δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, 5 ml μία φορά την ημέρα για δύο εβδομάδες και, στη συνέχεια, φθάνετε στα 5 ml τρεις φορές την ημέρα για την υπόλοιπη σεζόν. Για ενήλικες, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να λαμβάνετε τα 5 ml έως και πέντε φορές την ημέρα.

Ελπίζω να απολαύσετε αυτή τη θεραπεία εποχιακών αλλεργιών και πληροφορίες σχετικά με την εποχή της αλλεργικής ρινίτιδας και του αλλεργικού πυρετού!

Σπιτική θεραπεία για τις εποχιακές αλλεργίες

Σπιτική θεραπεία για τις εποχιακές αλλεργίες

Συστατικά

 • 2 ουγκιές χρυσόραβδο (solidago virgaurea)

 • 2 ουγκιές τσουκνίδα (Utica dioica)

 • 1 ουγγιά χρυσόφωτο (hydrastis canadensis)

 • 1 ουγκιά eyebright (euphrasia spp.)

 • 27 fl oz 80-proof βότκα ή μπέρμπον

Οδηγίες

  Σε ένα μεγάλο γουδί και γουδοχέρι, συνδυάστε σιγά σιγά τα αποξηραμένα βότανα σας μέχρι να θρυμματιστούν αρκετά. Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα βότανα, βεβαιωθείτε ότι είναι κομμένα αρκετά λεπτά ώστε το υγρό να μπορεί να τα καλύψει εντελώς.

  Ρίξτε τα βότανα σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βάζο (μέγεθος μισού γαλονιού). Καλύψτε τα βότανα εντελώς με τη βότκα ή το μπέρμπον της επιλογής σας. Βεβαιωθείτε ότι τα βότανα είναι βυθισμένα εντελώς. Εάν όχι, μπορείτε να τα συνθλίψετε περισσότερο ή να χρησιμοποιήσετε ένα βάρος ζύμωσης. Εάν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα βότανα που απορροφούν πολλά υγρά, μπορείτε να προσθέσετε μια επιπλέον ουγγιά.

  Καπάκι, τοποθετήστε ετικέτα και βάλτε το βάζο σε σκοτεινό μέρος (όπως ντουλάπι ή ντουλάπι) για 4 έως 6 εβδομάδες. Ανακινήστε 1 έως 2 φορές την ημέρα.

  Μετά από 4 έως 6 εβδομάδες, στραγγίστε τα βότανα από το υγρό και αποθηκεύστε το υγρό σε ένα γυάλινο κεχριμπαρένιο μπουκάλι με ένα σταγονόμετρο. Επισημάνετε το φάρμακό σας και φυλάξτε το για έως και 15 χρόνια (μη μολυσμένο) στο ντουλάπι ή στο ντουλάπι σας, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Μάλλον δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ όμως, αν το χρησιμοποιείτε τακτικά.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ & ΠΟΡΟΙ

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5892810/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963652/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4115993/
 4. Ιατρικός βοτανολόγος: Οι επιστημονικές αρχές και πρακτικές της βοτανοθεραπείας

Schreibe einen Kommentar