Πώς να φτιάξετε φυτικό έλαιο για αλοιφές και φυτικά προϊόντα

0
Πώς να φτιάξετε φυτικό έλαιο για αλοιφές και φυτικά προϊόντα

Πώς να φτιάξετε φυτικό έλαιο για αλοιφές και περιποίηση δέρματος | έλαιο χαμομηλιού

Το φυτικό έλαιο έχει πολλαπλές χρήσεις και είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτικά σκευάσματα που θα φτιάξετε ποτέ. Έχω συνεχώς αυτή την ερώτηση, „πώς μπορώ να φτιάξω έλαια με έγχυση βοτάνων;“ Και η απάντηση είναι πάντα εξαιρετικά εύκολη! Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το λάδι καλέντουλας. Είναι τόσο εύκολο και ευέλικτο!

Φυσικά, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να φτιάξετε τα εμποτισμένα έλαια. Φτιάχνω φυτικό έλαιο για πράγματα όπως έλαιο καλέντουλας για περιποίηση δέρματος, έλαιο με έγχυμα χαμομηλιού για σαπούνια και αλοιφές, ακόμη και έλαιο καγιέν για πόνους στις αρθρώσεις.

Ας αφιερώσουμε τα επόμενα λεπτά για να μιλήσουμε για τους δύο βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας έλαια με έγχυση βοτάνων. Θα μιλήσω επίσης για το πώς να τα χρησιμοποιήσετε σε διάφορα φυτικά προϊόντα και παρασκευάσματα, καθώς και απλά από μόνα τους.

Κοινά βότανα για φυτικά έλαια

Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιοδήποτε βότανο για ένα φυτικό έλαιο, υπάρχουν μερικά που είναι πιο κοινά από άλλα. Αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως φτιάχνουμε ένα εγχυμένο έλαιο για να το χρησιμοποιήσουμε για την περιποίηση του δέρματος ή για να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλο φυτικό προϊόν όπως αλοιφές, σαπούνια, βάλσαμα, λοσιόν και αλοιφές.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται πάντα να έχουν ιατρικό σκοπό. Μερικά βότανα, όπως το χαμομήλι, είναι απλά ωραία και δροσιστικά. Αισθάνονται υπέροχα στο δέρμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρωματικά στο δέρμα

Ομοίως, μπορείτε να φτιάξετε ένα λάδι με έγχυση βοτάνων και για γαστρονομικούς σκοπούς. Αυτά τα λάδια περιχύνονται υπέροχα πάνω από κρέας, ζυμαρικά και άλλες κουζίνες!

Ακολουθούν μερικά κοινά βότανα που χρησιμοποιούνται για φυτικά έλαια:

 • χαμομήλι
 • καλέντουλα
 • ΣΟΦΌΣ
 • θυμάρι
 • ρίγανη
 • μέντα
 • κόκκινο πιπέρι
 • δενδρολίβανο
 • βασιλικός
 • εχινάκεια
στραγγίζοντας το λάδι καλέντουλας σε βάζα

Πώς να φτιάξετε ένα έλαιο με έγχυση βοτάνων

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για να φτιάξετε ένα έλαιο με έγχυση βοτάνων. Υπάρχει ο εύκολος και γρήγορος τρόπος, και μετά υπάρχει ο εύκολος και μακρύς δρόμος. Είμαι για γρήγορη και εύκολη, επομένως επιλέγω συνήθως την πρώτη μέθοδο που θα μοιραστώ μαζί σας.

Σε κάθε περίπτωση, τα συστατικά είναι τα ίδια. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αναλογία 1:5 (βάρος:όγκος) κατά τη μέτρηση (παράδειγμα: 1 ουγγιά βότανο σε 5 ουγγιές λάδι). Χρησιμοποιήστε έλαια όπως jojoba, γλυκό αμύγδαλο ή ελαιόλαδο. Μπορείτε να συνθλίψετε τα μυρωδικά σας για να κάνετε το λάδι να τα καλύψει πιο τελείως εάν χρειάζεται.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι η χρήση αποξηραμένων ή μαραμένων βοτάνων είναι συχνά η καλύτερη για εγχυμένα έλαια. Δεν έχουν τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ταγγισμό του λαδιού. Μερικοί βοτανολόγοι πιστεύουν ότι η απώλεια αυτής της περιεκτικότητας σε νερό χάνει τη φαρμακευτική αξία, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το μόνο που χάνουν είναι η περιεκτικότητα σε νερό. Η φαρμακευτική αξία βρίσκεται στο ίδιο το βότανο και τα πτητικά έλαια μέσα στο βότανο.


Πώς να φτιάξετε ένα εμποτισμένο λάδι στο φούρνο

 1. Μετρήστε τα αποξηραμένα βότανα και το λάδι σας σε ένα βάζο κτιστών.
 2. Ανάβετε το φούρνο σας στους 300 βαθμούς Φαρενάιτ. Μόλις φτάσει σε θερμοκρασία, σβήστε το φούρνο και βάλτε τα βάζα με τα βότανα και το λάδι (ακάλυπτα) στο φούρνο. Αφήνουμε να δέσει στον κλειστό φούρνο για 3 ώρες.
 3. Μόλις περάσουν οι 3 ώρες, αφαιρέστε τα βάζα από το φούρνο και στραγγίστε το λάδι σε ένα νέο, καθαρό βάζο – χωρίζοντας τα βότανα από το λάδι όσο το δυνατόν περισσότερο μέσω ενός διχτυωτού σουρωτηρίου ή υφάσματος τυριού.
 4. Μόλις κρυώσουν τα λάδια σας, καλύψτε και φυλάξτε τα μέχρι να είναι έτοιμα για χρήση.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε αυτά τα λάδια για έως και ένα χρόνο στο ντουλάπι τροφίμων ή στο ντουλάπι φαρμάκων, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και τις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.


Πώς να φτιάξετε ένα εγχυμένο λάδι στο φως του ήλιου

 • Μετρήστε τα αποξηραμένα βότανα και το λάδι σας σε ένα βάζο κτιστών. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αναλογία 1:5 κατά τη μέτρηση (παράδειγμα: 1 ουγγιά βότανο σε 5 ουγγιές λάδι). Χρησιμοποιήστε έλαια όπως jojoba, γλυκό αμύγδαλο ή ελαιόλαδο. Μπορείτε να συνθλίψετε τα μυρωδικά σας για να κάνετε το λάδι να τα καλύψει πιο τελείως εάν χρειάζεται.
 • Τοποθετήστε ένα καπάκι στο βάζο σφιχτά και τοποθετήστε το βάζο σας σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο για τις επόμενες 4 εβδομάδες. Βεβαιωθείτε ότι ανακινείτε το βάζο δύο φορές την ημέρα για να βεβαιωθείτε ότι τα βότανα εμποτίζονται καλά στα έλαια.
 • Όταν είναι έτοιμα, σουρώνουμε τα βότανα και το λάδι όπως θα κάνατε στο βήμα 3 παραπάνω. Αποθηκεύστε το λάδι σας για έως και ένα χρόνο στο ντουλάπι του φαρμάκου, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και τις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
Τα φυτικά έγχυμα έλαια μέντας κάνουν υπέροχες αλοιφές

Τρόποι για να χρησιμοποιήσετε ένα έλαιο με έγχυση βοτάνων

Τώρα που μάθατε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε αυτά τα λάδια, θα πρέπει να μάθετε πώς να τα χρησιμοποιείτε!

Τοπικώς

Απλώς χρησιμοποιήστε τα έλαια ως έχουν ως κανονικό πρόγραμμα περιποίησης του δέρματος ή για να βοηθήσετε στην επούλωση από έξω προς τα μέσα. Αυτό λειτουργεί καλά για θέματα όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, το ξηρό δέρμα, οι πληγές, οι ραγάδες, ακόμη και ο πόνος στις αρθρώσεις και τους μύες.

Φτιάξτε φυτικά προϊόντα

Χρησιμοποιήστε τα έλαια για να δημιουργήσετε τα δικά σας βότανα, αλοιφές, μπάρες λοσιόν και βάλσαμα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ακόμη και σε πράγματα όπως σπιτικό αποσμητικό και τσίπ στικ! Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το λάδι καλέντουλας. Το χρησιμοποιώ στις περισσότερες από τις σάλτσες μου γιατί είναι εξαιρετικό για τη γενική υγεία του δέρματος!

Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε με τα εμποτισμένα έλαιά σας, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος. Όπως ανέφερα προηγουμένως, μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε γαστρονομικά έλαια με βότανα που συνδυάζονται καλά με κρέατα και άλλα γεύματα.

Για να μάθετε περισσότερα για τη βοτανολογία, ρίξτε μια ματιά στο βιβλίο μου, The Homesteader’s Herbal Companionκαι μερικές από τις άλλες αναρτήσεις στον ιστότοπό μου!

Άλλες αναρτήσεις που μπορείτε να απολαύσετε:

Schreibe einen Kommentar