Πώς να φτιάξετε το δικό σας Zeer Pot (Pot in Pot Refrigerator) * The Homesteading Hippy

1
Πώς να φτιάξετε το δικό σας Zeer Pot (Pot in Pot Refrigerator) * The Homesteading Hippy

Η κατσαρόλα Zeer, ή το ψυγείο pot-in-pot, είναι προϊόν ανάγκης – συντήρησης τροφίμων. Αυτή η απλή διαμόρφωση από πήλινα αγγεία, μόνωση και ύφασμα επιτρέπουν έναν δροσερό χώρο ακόμα και στα πιο ζεστά κλίματα.

Αυτά τα συστήματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε ζεστές, άνυδρες περιοχές του κόσμου όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή εδώ και αιώνες. Η κατσαρόλα επιτρέπει μια μέθοδο αποθήκευσης κρύου φαγητού που βοηθά στην παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων έως και 10 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Οι περιπτωσιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γλάστρες είναι περισσότερο από αποτελεσματικές στην αποθήκευση και τη συντήρηση τροφίμων. Δεν απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια, είναι φθηνά στην κατασκευή και είναι εύκολο να συντηρηθούν.

πολύ καλά χαρακτηρισμένο

Πως δουλεύει

Οι γλάστρες Zeer χρησιμοποιούν μια μορφή αδρανούς ψύξης με εξάτμιση για να θερμανθούν οι θερμοκρασίες πάνω και έξω από το σύστημα. Καθώς η θερμότητα ανεβαίνει από το περιεχόμενο της κατσαρόλας, συμπυκνώνεται στην επιφάνεια και ψύχεται από τη ροή αέρα του περιβάλλοντος από πάνω.

Ο ψυχρότερος αέρας παραμένει μέσα στο δοχείο καθώς περνάει από την κορυφή. Είναι παρόμοιο με έναν εναλλάκτη θερμότητας, ένα ψυγείο βάλτου ή στην απλούστερη μορφή – μια κρύα μπαντάνα. Σε ιδανικές συνθήκεςμπορεί να κρατήσει θερμοκρασίες 30 F έως 40 F (-1 έως 5 Κελσίου) κάτω από τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος και μερικές φορές περισσότερο.

Πώς να φτιάξετε ένα Zeer Pot δικό σας

Βήμα 1

γλάστρες έτοιμες να χρησιμοποιηθούν ως γλάστρες zeer

Συγκεντρώστε τις προμήθειες σας. Για αυτήν την κατασκευή, θα χρειαστείτε τουλάχιστον δύο πήλινα δοχεία αρκετά μεγάλα για να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα που σκοπεύετε να κρυώσετε. Εάν δεν έχετε ένα αρκετά μεγάλο για όλα αυτά, μπορείτε να δημιουργήσετε πολλά ποτ Zeer. Θα χρειαστείτε επίσης ένα μονωτικό υλικό και μερικά εργαλεία και λίγη λινάτσα.

Το σύστημα μπορεί να κλιμακωθεί σε όποιο μέγεθος θέλετε, αρκεί η εσωτερική γλάστρα να έχει διάμετρο μερικές ίντσες μικρότερη από την εξωτερική γλάστρα. Ακολουθεί ένα παράδειγμα των απαιτούμενων υλικών για ένα σύστημα εξωτερικής διαμέτρου 10 ιντσών:

  • Πήλινο σκεύος (εσωτερικό) – 8” διάμετρος
  • Πήλινο δοχείο (εξωτερικό) – 10” διάμετρος
  • Μόνωση/βρωμιά
  • Λινάτσα ή βαμβάκι
  • Δίσκος γλάστρας – 12” διάμετρος
  • Φελλός, σιλικόνη ή άλλο υδατοστεγές υλικό βύσματος (αν χρειάζεται)

Βήμα 2

βάζοντας φελλό πάτο της κατσαρόλας

Τοποθετήστε τη μεγαλύτερη κατσαρόλα σε μια σταθερή, επίπεδη επιφάνεια. Αυτό θα είναι βαρύ μόλις κατασκευαστεί, οπότε αν δεν θέλετε να το μετακινήσετε αργότερα, τοποθετήστε το εκεί που σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε. Μια ιδανική τοποθεσία είναι κάπου όπου φυσικά υπάρχει σταθερή ροή αέρα, όπως ένας διάδρομος ανάμεσα σε δύο κατασκευές, ένα αεραγωγό ή ένα μπαλκόνι. Ακόμη και ένα τραπέζι κοντά σε ένα ανοιχτό παράθυρο με αεράκι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή.

Μπορεί να παρατηρήσετε μια τρύπα στον πάτο των γλαστρών. Αν ναι, θα χρειαστεί να τα συνδέσετε με φελλό, λαστιχένιο πώμα, κολλητική ταινία ή άλλο αδιάβροχο, στεγανό υλικό. Αφού εγκαταστήσετε τα βύσματά σας, μπορείτε να κόψετε το βύσμα και να το σφραγίσετε με ταινία, κόλλα ή ένα στρώμα κεριού. Οι γλάστρες με συμπαγή πυθμένα είναι πιο αποτελεσματικές και εξαλείφουν το πρόβλημα των τυχαίων διαρροών.

Βήμα 3

γεμίζοντας τη βάση της κατσαρόλας με άμμο

Προσθέστε περίπου 1-2″ βρωμιά, άμμο, βερμικουλίτη ή άλλο μονωτικό υλικό στον πάτο της κατσαρόλας. Το βάθος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των γλάστρες με τις οποίες θα πάτε, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι δύο γλάστρες είναι οριζόντιες και ομοιόμορφες στο επάνω χείλος. Αυτό θα σας επιτρέψει να έχετε χώρο για το επόμενο βήμα.

Βήμα 4

τοποθέτηση δεύτερης κατσαρόλας

Κεντράρετε τη μικρότερη κατσαρόλα στη μεγαλύτερη κατσαρόλα και ελέγξτε για επίπεδο στην κορυφή. Από την κορυφή θα πρέπει να δείτε αυτό που μοιάζει με μάτι ταύρου: ένας εσωτερικός δακτύλιος και ένας εξωτερικός δακτύλιος με μια κοιλότητα που χωρίζει τα δύο.

Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε σιγά σιγά τη μόνωση ή τη βρωμιά ρίχνοντάς την στην κοιλότητα ανάμεσα στις δύο γλάστρες. Εάν χύσετε κατά λάθος υπολείμματα στο εσωτερικό δοχείο, απλώς αφαιρέστε το πριν από το επόμενο βήμα.

Σημειώστε ότι εάν έχετε μια τρύπα στο κάτω μέρος της μικρότερης κατσαρόλας, μπορείτε να τυλίξετε τη γλάστρα σε πλαστική μεμβράνη για να δημιουργήσετε ένα στεγανό φράγμα, αλλά οι μονωτικές και οι ιδιότητες εξάτμισης μπορεί να αλλοιωθούν λίγο.

Εάν στο βήμα 6 παρατηρήσετε διαρροή νερού στο εσωτερικό δοχείο, θα πρέπει να ξεκινήσετε ξανά από το βήμα 3 και να σφραγίσετε ξανά το εσωτερικό δοχείο. Η εσωτερική κατσαρόλα πρέπει να παραμείνει στεγνή αλλά δροσερή. Η εισαγωγή νερού από τον πυθμένα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας.

Βήμα 5

γέμισμα των δοχείων μόνωση

Γεμίστε την κατσαρόλα με μόνωση. Εάν σκοπεύετε να κρυώσετε ή να συντηρήσετε φρούτα ή λαχανικά, φροντίστε να τα τυλίξετε ώστε να μην διαρρεύσουν ή να μην αναμειχθούν μεταξύ τους ή χρησιμοποιήστε πολλαπλές σερβιέτες εάν θέλετε να κρατήσετε τα τρόφιμα χωριστά.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το δοχείο για την αποθήκευση κρεάτων, μπορεί να θέλετε να κρατήσετε μια ξεχωριστή κατσαρόλα ή να τυλίξετε τα κρέατα με στρώσεις σελοφάν για να μην απορροφά βακτήρια ή παθογόνα από το κρέας. Αυτή είναι μια ιδανική κατσαρόλα για προσυσκευασμένα τρόφιμα, τρόφιμα με φυσικές φλούδες ή ξηρές τροφές.

Βήμα 6

ρίχνοντας το νερό

Γεμίστε τη μονωτική στρώση με νερό. Αφού γεμίσετε, ισοπεδώσετε και γεμίσετε το κενό με μόνωση, προσθέστε νερό στον εξωτερικό δακτύλιο για να κορεστεί το στρώμα μόνωσης.

Το πιο κρύο νερό θα σας βοηθήσει να κρυώσετε γρηγορότερα, αλλά έχετε κατά νου ότι θα θέλετε να φιλτράρετε το νερό εάν συλλέγεται από ποτάμια, ρυάκια, λίμνες ή λίμνες για να αποτρέψετε τη διασταυρούμενη μόλυνση των τροφίμων στο εσωτερικό. Μπορείτε να γεμίσετε το νερό μέχρι το χείλος – απλώς κρατήστε το να μην μπει μέσα στην εσωτερική κατσαρόλα.

Ελέγξτε για διαρροές και επιδιορθώστε τις με κόλλα, σιλικόνη ή άλλο υδατοστεγές πληρωτικό όπως χρειάζεται. Ένας δίσκος γλάστρας κάτω από το σύστημα μπορεί να βοηθήσει στη συλλογή διαρροών και στην προστασία των υποστρωμάτων εάν φυλάσσεται σε εσωτερικό χώρο.

Βήμα 7

πολύ κατσαρόλα γεμάτη με λαχανικά

Προσθέστε το φαγητό σας. Εάν δημιουργείτε αυτό το δοχείο ως αντίδραση σε διακοπή ρεύματος ή βλάβη του ψυγείου, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να συναρμολογήσετε και να δοκιμάσετε το σύστημα πριν προσθέσετε φαγητό από το ψυγείο σας. Όσο ένα ψυγείο παραμένει κλειστό θα διατηρήσει τις ψυκτικές του ιδιότητες για αρκετές ώρες.

Στο μεταξύ, μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία και να αφήσετε τις κατσαρόλες να κρυώσουν πριν προσθέσετε φαγητό. Εάν σκέφτεστε αυτή τη γλάστρα στον κήπο σας, μπορείτε να προσθέσετε φαγητό σε μικρές μερίδες κάθε φορά καθώς ωριμάζουν μέχρι να είστε έτοιμοι να το συντηρήσετε. Φυτά όπως οι ντομάτες και τα καρότα μπορούν να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες, αφήνοντας χρόνο για μεγαλύτερη συγκομιδή και μπορείτε εύκολα να ανανεώσετε τις εργασίες κονσερβοποίησης ή συντήρησης.

Μπορείτε επίσης να κλιμακώσετε αυτά τα συστήματα με μεγαλύτερες γλάστρες για να φιλοξενήσετε οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια και μεγαλύτερα προϊόντα. Επιπλέον, οι γλάστρες μπορούν να παραμείνουν έξω αντί να πιάνουν χώρο στους πάγκους, τις κουζίνες ή τα ντουλάπια σας.

Βήμα 8

σκεπασμένη πολύ κατσαρόλα

Προσθέστε το εξώφυλλό σας. Συλλέξτε τη λινάτσα, τα κουρέλια, το τυρί ύφασμα, το βαμβάκι ή οτιδήποτε άλλο υφαντό υλικό σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε για το κάλυμμα. Το πανί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να καλύπτει πλήρως την κατσαρόλα. Αποφύγετε τα τεχνητά υφάσματα όπως πολυεστέρες ή μείγματα.

Τώρα που η κατσαρόλα σας έχει γεμίσει με ένα μονωτικό στρώμα, νερό και φαγητό, πάρτε ένα από τα κομμάτια του υφάσματος και μουλιάστε το σε νερό. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας χτυπώντας το και τοποθετήστε απαλά το ύφασμα πάνω από το δοχείο Zeer.

Εάν βρίσκεστε σε περιοχή όπου πνέουν δυνατοί άνεμοι, χρησιμοποιήστε μια ελαστική ταινία, σπάγκο ή άλλο κορδόνι για να κολλήσετε το ύφασμα στην κατσαρόλα. Μπορείτε να προσθέσετε στρώματα όπως απαιτείται επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία, αλλά έχετε κατά νου ότι θέλετε να διατηρήσετε κάποια ροή αέρα προς τα πάνω και έξω από την κορυφή. Περισσότερα επίπεδα θα αποτρέψουν τα σφάλματα και την άγρια ​​ζωή από το να εισβάλουν στο απόρρητό σας.

Θα θέλετε να αλλάξετε τα κουρέλια καθώς στεγνώνουν και αν χρησιμοποιείτε στρώματα, απλώς αφαιρέστε το επάνω στρώμα, μουλιάστε το σε κρύο νερό και βάλτε το στο κάτω μέρος της στοίβας. Αυτός ο τύπος περιστροφής θα βοηθήσει στην αποφυγή μούχλας ή μούχλας εκθέτοντας συνεχώς τα στρώματα στον εξωτερικό αέρα.

Μια άλλη επιλογή είναι να καλύψετε το εσωτερικό δοχείο με ένα πήλινο καπάκι και να αφήσετε την εξατμιστική ψύξη να συμβεί από τον εξωτερικό μονωτικό δακτύλιο. Αυτό θα διατηρήσει το φαγητό σας κρύο και θα αποτρέψει την εισροή νερού από πάνω, εάν αποθηκεύεται έξω. Θα επιτρέψει επίσης μια καλύτερη μορφή προστασίας από τα παράσιτα ή την άγρια ​​ζωή.

Βήμα 9

Παρακολουθήστε και ξαναγεμίστε όπως χρειάζεται. Καθώς γίνεται η εξάτμιση, πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι τα κουρέλια σας στεγνώνουν. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν ταχύτερη εξάτμιση, επομένως αφιερώστε χρόνο για να επιθεωρείτε συχνά τη στάθμη του νερού στο μονωτικό στρώμα.

Ένας τρόπος για να πείτε πόσο νερό βρίσκεται στο σύστημα είναι εισάγοντας ένα κομμάτι σωλήνα στο μονωτικό στρώμα ή κρατώντας το στη θέση του καθώς ρίχνετε τη μόνωση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επιθεωρήσετε το σωλήνα και να δείτε τη στάθμη του νερού. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε αγγίζοντας την επιφάνεια για να αισθανθείτε την υγρασία και να προσθέσετε όσο χρειάζεται.

Προφυλάξεις και εκτιμήσεις

Η κατσαρόλα Zeer είναι εξαιρετικά χρήσιμη για ψύξη, αλλά δεν είναι αποτελεσματική για κατάψυξη. Εάν σκοπεύετε να συντηρήσετε κατεψυγμένα τρόφιμα, η κατσαρόλα Zeer θα επιτρέψει μια πιο αργή απόψυξη και θα κερδίσει χρόνο μέχρι να καταναλώσετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε άλλη κατάψυξη.

Για το μέγιστο επίπεδο απόδοσης, αυτές οι γλάστρες χρειάζονται δύο κύριους παράγοντες: τη ροή του αέρα και την υγρασία. Εάν η ροή του αέρα σας σταματήσει, το σύστημα δεν θα κρυώσει επίσης. Επίσης, εάν τα υφάσματά σας στεγνώσουν, τα εφέ εξάτμισης δεν θα ισχύουν. Ωστόσο, ένας ιδανικός συνδυασμός σταθερού αερίου και τακτικής παρακολούθησης της υγρασίας θα διατηρήσει αυτές τις μονάδες ψύκτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για όσο διάστημα τις συντηρείτε με νερό και περιστροφή υφασμάτων.

Σχετική υγρασία και εξωτερική θερμοκρασία έχουν επίσης επίδραση στην ποσότητα και το επίπεδο ψύξης. Επομένως, λάβετε προσεκτικά υπόψη τη θέση της γλάστρας, τις πηγές σκιάς, τα επίπεδα υγρασίας και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Τελικός Λόγος

Το δοχείο Zeer είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και εξαιρετικά υποτιμημένο σύστημα που μπορεί να προσφέρει επαρκή ψύξη και συντήρηση στο σπίτι, στο μπαλκόνι ή στο αίθριο σας. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με τις ανάγκες σας ή τη συγκομιδή σας.

Εάν χρησιμοποιείτε στοιβαζόμενα δοχεία, τα συστήματα μπορούν να ρυθμιστούν όταν χρειάζεται και να αποθηκευτούν όταν δεν χρειάζονται. Είναι μια ευέλικτη, αποτελεσματική, φθηνή και εξαιρετικά αποτελεσματική εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή ψύξη που έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι από εμάς.

Είτε λοιπόν αναζητάτε ένα εφεδρικό σε μια διακοπή ρεύματος είτε ένα μοτίβο συγκράτησης για τα φρέσκα προϊόντα σας, η κατσαρόλα Zeer είναι ένας πολύ καλός τρόπος!

Εάν δεν είστε έτοιμοι να φτιάξετε το δικό σας zeer pot τώρα, φροντίστε να το έχετε PIN για αργότερα στον πίνακα Pinterest!

καρφίτσα πολύ κατσαρόλας

Schreibe einen Kommentar