Πώς να φτιάξετε τη δική σας πήλινη θερμάστρα * The Homesteading Hippy

1
Πώς να φτιάξετε τη δική σας πήλινη θερμάστρα * The Homesteading Hippy

Μια πήλινη θερμάστρα είναι ένας απλός, αποτελεσματικός τρόπος για να θερμάνετε ένα μικρό δωμάτιο ή χώρο χρησιμοποιώντας μόνο μερικά κεριά και μερικά πήλινα ή τερακότα δοχεία. Χωρίς κινούμενα μέρη. Δεν έχει ρεύμα. Μόνο θερμότητα περιβάλλοντος.

Αλλά η σύλληψη αυτής της θερμότητας είναι το κλειδί. Ένα κερί από μόνο του παράγει ένα καθορισμένο επίπεδο θερμότητας μέσω μιας μόνο φλόγας. Περισσότερες φλόγες, περισσότερη ζέστη. Και η θερμότητα από τη φλόγα πρέπει να δεσμευτεί για να είναι χρήσιμη, διαφορετικά θα διασκορπιστεί προς τα πάνω και η παραγωγή θερμότητας θα είναι αμελητέα.

Παρουσιάζεται πήλινη θερμάστρα

Τα στάδια της θέρμανσης με μια πήλινη θερμάστρα

Οι θερμαντήρες πήλινων δοχείων συλλαμβάνουν και μεταφέρουν θερμότητα μέσω αγωγιμότητας, μεταφοράς και ακτινοβολίας. Αυτοί οι θερμαντήρες λειτουργούν για να εκπέμπουν θερμότητα προς τα έξω με συνδυασμό των τριών.

Εάν διαμορφωθεί σωστά, μια πήλινη θερμάστρα θα συλλάβει και θα εκπέμψει τη θερμότητα από μία μόνο φλόγα χωρίς να αφήσει ούτε μια θερμική μονάδα να πάει χαμένη.

Στάδιο 1 – Συναγωγή

Η μεταφορά είναι το πρώτο στάδιο της θέρμανσης των πήλινων δοχείων σας. Βάζοντας μια άμεση φλόγα κάτω από την ανεστραμμένη κατσαρόλα, η θερμότητα μπορεί να δεσμευτεί για καλύτερη χρήση. Ο ψυχρότερος αέρας πιέζεται προς τα κάτω μέχρι να θερμανθεί ομοιόμορφα ο χώρος ή να διαφύγει θερμότητα.

Αυτό είναι όπου η πήλινη θερμάστρα μπορεί να συλλάβει και να διασκορπίσει τη θερμότητα με μια μορφή που μπορείτε να νιώσετε. Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά ανάλογα με το πόση θερμότητα εφαρμόζεται από κάτω και με το πόση θερμότητα διαφεύγει.

Μια ανεμπόδιστη πηγή θερμότητας διοχετεύει τη θερμότητα προς τα πάνω μέχρι να διαλυθεί. Σημειώστε πώς ένα κερί θα καεί σε δευτερόλεπτα, αν τοποθετήσετε το χέρι σας πάνω από το επάνω μέρος, αλλά μπορείτε να κρατήσετε σταθερό για μεγάλες περιόδους στα πλάγια χωρίς τραυματισμό.

Η πήλινη θερμάστρα εμποδίζει τη θερμότητα να διαφύγει από την κορυφή και της επιτρέπει να μετακινηθεί στο δεύτερο στάδιο.

Στάδιο 2 – Διεξαγωγή

Το επόμενο στάδιο είναι μεταβίβαση. Αυτό είναι όπου η θερμότητα κινείται μέσα από ένα αντικείμενο. Στην περίπτωσή μας, η θερμότητα κινείται μέσα από το πήλινο δοχείο.

Καθώς ο αέρας μέσα στην κατσαρόλα γίνεται πιο ζεστός, παλεύει να διαφύγει. Φυσικά θέλει να ανεβοκατεβαίνει. Αφού δεν μπορεί, ο χώρος γεμίζει με θερμότητα μέχρι να βρει διέξοδο.

Εδώ η κατσαρόλα γίνεται αγωγός. Ο πηλός διαστέλλεται πολύ ελαφρά όταν θερμαίνεται. Αυτό επιτρέπει ακριβώς αρκετό από τον ζεστό αέρα να διαφεύγει μέσω των μικροσκοπικών πόρων που ανοίγουν ως αποτέλεσμα της θερμότητας. Σε αυτή την περίπτωση, όταν η κατσαρόλα ζεσταθεί ομοιόμορφα, θα διασκορπίσει ομοιόμορφα τη θερμότητα στο επόμενο στάδιο.

Στάδιο 3 – Ακτινοβολία

Τελικά, Η θερμότητα διαχέεται προς τα έξω μέσω της ακτινοβολίας καθώς ο αέρας γύρω από τον πηλό αρχίζει να εκπέμπει μικρές ποσότητες θερμότητας.

Αυτό είναι σαν να έχετε έναν μεγάλο πήλινο φούρνο πίτσας έναντι μιας μεγάλης εστίας. Αλλά αντί να διατηρούμε κανονική τη θερμότητα μέσα στο φούρνο της πίτσας, θέλουμε οι θερμάστρες μας από πήλινα σκεύη να εκπέμπουν θερμότητα προς τα έξω.

Η ακτινοβολούμενη θερμότητα είναι γενικά αργή. Αλλά όταν συλλαμβάνεται και απελευθερώνεται αργά, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό. Σπίτια όπως οι πήλινες κατασκευές Adobe στις Νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν αυτήν την αρχή για να απορροφούν τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τη διασκορπίζουν αργά τη νύχτα για να διατηρήσουν μια σχετικά σταθερή θερμοκρασία.

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η πήλινη θερμάστρα. Αιχμαλωτίζοντας τη θερμότητα, επιτρέπει στη θερμότητα που ακτινοβολεί να διαφεύγει προς τα έξω ενώ τα κεριά είναι αναμμένα και συνεχίζει να εκπέμπει θερμότητα για λίγο μετά το σβήσιμο των κεριών.

Συγκεντρώστε τον εξοπλισμό σας

Για να φτιάξετε το δικό σας πήλινο θερμαντήρα, θα χρειαστείτε μερικά βασικά εξαρτήματα:

  • Πήλινα αγγεία (συνήθως 5″, 7″, 10″ ή 12″ σε μέγεθος)
  • Ολόκληρο το νήμα
  • Μπουλόνια (Πρέπει να είναι το ίδιο σχέδιο σπειρώματος με το όλο νήμα)
  • Ροδελάκια αρκετά μεγάλα ώστε να καλύπτουν τις τρύπες αποστράγγισης στη βάση της κατσαρόλας
  • Πήλινες βάσεις αγγείων
  • Κεριά, εύφλεκτο τζελ ή άλλη πηγή θερμότητας

Φτιάχνοντας την πήλινη θερμάστρα σας

Για τη θερμάστρα μας χρησιμοποιήσαμε δύο πήλινα δοχεία ίδιου μεγέθους. Το ένα τοποθετήθηκε όρθιο και βάζουμε άλλο ένα σε ανάποδη θέση από πάνω. Κάθε πήλινο δοχείο είχε μια μικρή τρύπα στη βάση.

Στηρίσαμε τη θερμάστρα ώστε να έχει ένα μικρό χώρο για να μπαίνει αέρας από κάτω και να την τοποθετούμε σε ένα τραπέζι από μόνη της. Αυτό είναι.

Ένα μόνο ματς και ήμασταν σε λειτουργία. Αφήσαμε τη θερμότητα να διαφύγει μέσα από την τρύπα στο επάνω μέρος για να δείξουμε πώς η θερμότητα διοχετεύεται προς τα έξω εάν δεν υπάρχει εμπόδιο.

Ένας τυπικός θερμαντήρας πήλινων δοχείων χρησιμοποιεί διαφορετική διαμόρφωση για να παγιδεύει τη θερμότητα και να αυξάνει τη σταθερότητα.

Η βασική διαδικασία βήμα προς βήμα είναι κάπως έτσι:

Βήμα 1: Βρείτε ένα σετ πήλινων αγγείων.

Τα πήλινα δοχεία μπορούν να είναι οποιουδήποτε μεγέθους. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατσαρόλα, τόσο μεγαλύτερη θερμότητα ακτινοβολίας θα μπορείτε να παράγετε. Ωστόσο, όσο μικρότερο είναι το μέγεθος, τόσο πιο αποτελεσματικά θα είναι τα κεριά σας.

Μπορείτε να στοιβάζετε γλάστρες μεγαλύτερων μεγεθών το ένα πάνω στο άλλο για να δημιουργήσετε ένα κενό αέρα μεταξύ των δοχείων. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν έχετε μια πηγή θερμότητας με ευρύτερη βάση ή πολλά κεριά.

Βήμα 2: Τακτοποιήστε την πηγή θερμότητάς σας.

Τα κεριά ρεσώ είναι αρκετά για να παρέχουν επαρκή ποσότητα θερμότητας για σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια με κεριά μεγαλύτερης διάρκειας, αν θέλετε.

Οι εναλλακτικές λύσεις μπορεί να περιλαμβάνουν καυστήρες φίλων, καύσιμο γέλης ή ακόμα και Zippo φορτωμένο με υγρό. Να είστε προσεκτικοί και κοινή λογική όταν επιλέγετε την πηγή θερμότητας.

Βεβαιωθείτε ότι η πηγή θερμότητας που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε θα χωρέσει στο εσωτερικό της πήλινης θερμάστρας και δεν θα πνιγεί:

κεριά μέσα σε γλάστρα από τερακότα

Δημιουργήστε ένα διάκενο μεταξύ του κεριού και της βάσης του πήλινου δοχείου για να επιτρέψετε στον αέρα να ρέει μέσα. Αυτό θα αποτρέψει την ασφυξία της φλόγας.

Ορισμένες μέθοδοι για να επιτρέπεται η κίνηση του αέρα μέσα στο δοχείο περιλαμβάνουν την ανύψωση του δοχείου με μια πλατφόρμα ανθεκτική στη θερμότητα, την ανάρτηση του δοχείου και της βάσης με ένα τμήμα από κλωστή και τα μπουλόνια ή την ανάρτηση του κεριού μέσα στο πήλινο δοχείο με μια κρεμαστή θήκη κεριών.

Βήμα 3: Ξεκινήστε τη θερμάστρα σας.

Ανάψτε τα κεριά σας και τακτοποιήστε την κατσαρόλα πάνω από τη φωτιά αλλά ανάποδα ώστε να αιχμαλωτίζει τη θερμότητα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια πηγή εισόδου αέρα από κάτω, διαφορετικά η φλόγα θα σβήσει. Διαφορετικές διαμορφώσεις μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της απόδοσης θερμότητας ή της γενικής αίσθησης.

Αξιοποιήστε στο έπακρο τον πήλινο θερμαντήρα σας

Υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία που πρέπει να θυμάστε. Το περιβάλλον, η κατάσταση και η ανάγκη θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο εάν πρέπει ή όχι να επαναχρησιμοποιήσετε τα πήλινα αγγεία σας. Η συναρμολόγηση του θερμαντήρα είναι απλή και εύκολη εάν έχετε τα εξαρτήματα στο χέρι.

Όσο μικρότερος είναι ο χώρος, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα

Ένα βασικό συστατικό για την επιτυχία ενός πήλινου θερμαντήρα είναι το μέγεθος του δωματίου. Έχω δοκιμάσει αυτούς τους θερμαντήρες και επιβεβαίωσα θερμοκρασίες ακτινοβολίας που υπερβαίνουν τους 140 βαθμούς Φαρενάιτ (60 βαθμούς Κελσίου) χρησιμοποιώντας μόνο τρία κεριά ρεσώ.

Έτσι, ως ιδέα για έναν μικρό θερμαντήρα χώρου, είναι κάτι παραπάνω από ικανοί. Αλλά η φράση κλειδί εκεί είναι «μικρό».

Για να θερμάνετε αποτελεσματικά έναν χώρο, θα πρέπει να μειώσετε το μέγεθος του δωματίου που προσπαθείτε να θερμάνετε. Εάν η προσδοκία είναι να θερμάνετε ένα σαλόνι 400 τετραγωνικών ποδιών με ένα μόνο θερμαντήρα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτές οι γλάστρες υπολείπονται.

Ωστόσο, εάν μειώσετε το μέγεθος του δωματίου – ας πούμε σε ένα μικρό μπάνιο ή κρεβατοκάμαρα – θα αρχίσετε να βλέπετε τη θερμοκρασία του δωματίου να αυξάνεται.

Ακόμη και ένα μικρό κοτέτσι θα μπορούσε να σερβιριστεί με μια καλά τοποθετημένη και ασφαλή πήλινη θερμάστρα. Απλά φροντίστε να έχετε πάντα υπόψη σας την πυρασφάλεια!

Ρυθμίστε το για Επιτυχία

Η ροή του αέρα είναι κρίσιμη από κάτω από το δοχείο. Το ανακάλυψα αμέσως σκεπτόμενος ότι η μικρή τρύπα στο πάνω μέρος μιας ανεστραμμένης κατσαρόλας θα ήταν αρκετή για να κάνει αέρα για μερικά μικρά ρεσώ. Ωστόσο, τα κεριά πνίγηκαν από έλλειψη αέρα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Για να το διορθώσω, ανύψωσα τη βάση αρκετά ώστε να μπει καθαρός αέρας:

θερμάστρα πήλινων δοχείων που υποστηρίζεται από σβηστά κεριά

Επιτυχία!

Για να έχετε περισσότερη ακτινοβολία θερμότητας, καλύψτε το επάνω μέρος για να αποφύγετε τη διαφυγή της θερμότητας τόσο εύκολα.

Όσον αφορά την ασφάλεια, πρέπει να μπορείτε να τοποθετήσετε τη θερμάστρα σε σημείο που να μην την ενοχλούν τα μικρά χεράκια, τα πόδια κατοικίδιων ζώων ή ένας αδέξιος επισκέπτης. Η εκτεθειμένη φλόγα και το καυτό κερί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό εάν ανατραπεί ως αποτέλεσμα κίνησης ή αστάθειας.

Επομένως, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε τη θερμάστρα πήλινων δοχείων σας σε μια περιοχή που βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από ενοχλήσεις και μακριά από εύφλεκτες επιφάνειες.

Λόγω της εγγενούς σταθερότητας ενός ανεστραμμένου πήλινου δοχείου, μπορείτε να εστιάσετε περισσότερο στη θέση του δοχείου. Κρατήστε το μακριά από ανοιχτά ρεύματα, αεραγωγούς ή ανεμιστήρες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερβολική ροή αέρα.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αποφύγετε την τοποθέτηση πάνω ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά. Μπορείτε να αυξήσετε τη σταθερότητα στερεώνοντας το δοχείο ή αγκυρώνοντάς το προς τα κάτω.

Κλήση στη διάρκειά σας

Ο χρόνος είναι επίσης ένας παράγοντας. Μπόρεσα να χρησιμοποιήσω μερικά κεριά ρεσώ με βαθμολογία τέσσερις ώρες και έκαιγαν για σχεδόν έξι ώρες.

Μερικά κεριά μπορεί να καίγονται για μικρότερο χρονικό διάστημα και άλλα για μεγαλύτερη διάρκεια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου εάν σκοπεύετε να θερμάνετε έναν χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το καλύτερο κερί θα είναι αυτό που έχετε στη διάθεσή σας. Και όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο το καλύτερο. Ακόμη και μετά το σβήσιμο των κεριών, τα πήλινα δοχεία τείνουν να εκπέμπουν θερμότητα για λίγο. Αλλά λεπταίνει αρκετά γρήγορα.

Ο θερμαντήρας πήλινων δοχείων είναι επίσης αποδοτικός και οικονομικός. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη ή ηλεκτρικά εξαρτήματα, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σταθερή φλόγα.

Τα κεριά είναι ιδανικά και φθηνά. Για παράδειγμα, ένα σετ ρεσώ 100 μετρητών μπορεί να φάει λιγότερο από 6 $ – ή περίπου 3 σεντς το καθένα. Στο παράδειγμά μας, τρία ρεσό κράτησαν σταθερή θερμοκρασία για τουλάχιστον τέσσερις ώρες:

χάρτης θερμότητας

Με άλλα λόγια, μια σταθερή πηγή θερμότητας ακτινοβολίας όπως αυτή μπορεί να λειτουργήσει για λίγο περισσότερο από 2 σεντ την ώρα. Αυτό το κόστος μπορεί να είναι ακόμη μικρότερο αν φτιάξετε τα δικά σας κεριά ή επαναχρησιμοποιήσετε παλιά.

Στην αρχή, αυτές οι θερμάστρες έμοιαζαν με φάρσα. Αλλά μόλις τα δοκίμασα, εντυπωσιάστηκα αρκετά. Αν και δεν σβήνουν τη στιγμιαία έντονη θερμότητα μιας ανοιχτής φωτιάς, λειτουργούν για να εκπέμπουν μια παρηγορητική λάμψη και βοηθούν στην αποφυγή της ψύχρας.

Εφόσον αφιερώσετε χρόνο, λάβετε υπόψη μερικές προφυλάξεις ασφαλείας και αεροδυναμική, αυτή η απλή διαμόρφωση μπορεί να προσφέρει ώρες θερμότητας χαμηλού επιπέδου είτε πρόκειται για επιβίωση, ατμόσφαιρα ή άνεση.

Καρφίτσα θερμάστρας από πήλινη κατσαρόλα DIY

Schreibe einen Kommentar