Πώς να ανάψετε μια φωτιά στο βρεγμένο!

0
Πώς να ανάψετε μια φωτιά στο βρεγμένο!

Το να ανάψετε μια φωτιά (στη βροχή και το βρεγμένο) είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε – ποτέ. Αν δεν το ξέρεις, μια μέρα θα πεθάνεις από την άγνοιά σου. Πάντα θα είναι απροσδόκητο. Οι άνθρωποι πηγαίνουν πάντα για μια μέρα με το αυτοκίνητο φορώντας σορτς και μπλουζάκια στο High Country (το καλοκαίρι) χωρίς αναπτήρα ή σπίρτα (μία από τις μεγαλύτερες τρέλες του μη καπνίσματος) σαν να μην μπορούν να συμβούν χιονοθύελλες στα 1000+ μέτρα οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Το κάνουν!

Ο Della και εγώ συναντήσαμε ένα στη νότια όψη του όρους Whitelaw το καλοκαίρι του 2015. Μερικές φορές καταφέρνουν να κρατούν τις μηχανές και τις θερμάστρες τους σε λειτουργία αρκετά για να επιβιώσουν… Είναι επίσης εκπληκτικός ο αριθμός των ανθρώπων που καταφέρνουν να πεθαίνουν ακόμα επειδή δεν μπορούν Μάθετε πώς να περπατήσετε στην κατηφόρα. χοντρικά κάθε πτώση 100 μέτρων ισοδυναμεί με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1C, οπότε σύντομα θα είστε εκτός θερμοκρασιών υπό το μηδέν στην Αυστραλία (αυτό κάναμε!). Ο αδερφός ενός από τους αρχάριους πρωθυπουργούς μας κατάφερε να πεθάνει με αυτόν τον τρόπο πριν από μερικά χρόνια – με αποτέλεσμα να αμφισβητήσω τη γενετική βάση της καταλληλότητάς του για υψηλά αξιώματα! Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να πεθάνεις από το κρύο αν συνεχίσεις να κινείσαι.

Excelsior: ο καλύτερος αναπτήρας στον κόσμο, αλλά χρειάζεστε ένα ΜΑΧΑΙΡΙ για να το φτιάξετε!

Excelsior: ο καλύτερος αναπτήρας στον κόσμο, αλλά χρειάζεστε ένα μαχαίρι για να τον φτιάξετε!

Ένα κόλπο του παλιού κυνηγού (π.χ. αν σας «βγάλουν μπλόφα» ή για κάποιο άλλο λόγο πρέπει να περάσετε τη νύχτα έξω χωρίς σκηνή ή φωτιά), είναι απλώς να συνεχίσετε να περπατάτε όλη τη νύχτα, π.χ. γύρω από ένα δέντρο, να διατηρείτε επαφή μαζί του με τα δάχτυλά σας στο μήκος των όπλων. Καλό είναι να αλλάζετε την περιστροφή κάθε τόσο για να αποφύγετε τη ζάλη. Η θεωρία είναι ότι αυτό σας κρατά ζεστό και ζωντανό και εξακολουθεί να γνωρίζετε πού βρίσκεστε, και σας αποφεύγει να πέσετε από έναν γκρεμό κ.λπ.

Ένας παλιός μου φίλος μου είπε ότι ο λοχίας του κράτησε την ομάδα του ζωντανή στον πόλεμο της Κορέας βαδίζοντας τους σε ένα ποτάμι ένα βράδυ όταν η θερμοκρασία του αέρα ήταν μείον 30 C – καθώς δεν είχαν πανωφόρια. συχνά καταφέρνουμε να στείλουμε τα στρατεύματά μας στον πόλεμο έτσι! Μου είπε επίσης ότι ποτέ δεν μπόρεσε να τρέξει τόσο γρήγορα (τον πίστευα!) όσο όταν μερικές σφαίρες τριάντα πολυβόλου του διαμετρήματος έραψαν τον κορμό του, μια εμπειρία που ελπίζω να μην χρειαστεί να επαναλάβω ποτέ!

Αντί όμως να καταρρεύσετε από την εξάντληση, είναι καλύτερο να μπορείτε να βρείτε/φτιάξετε καταφύγιο και ζεστασιά. Το να μπορείτε να ανάψετε φωτιά μπορεί επίσης να σας σώσει εάν πλησιάζει μια πυρκαγιά. Σε μια τέτοια περίπτωση ανάψτε φωτιά και μετακινηθείτε στην καμένη περιοχή το συντομότερο δυνατό – και κατεβείτε, π.χ. σκάψτε μια τρύπα και θάψτε τον εαυτό σας: Η ακτινοβολούμενη ζέστη σκοτώνει! Ανησυχηθείτε για τη νομιμότητα αργότερα – αν επιβιώσετε!

Ομοίως, εάν προφυλάσσεστε από μια πυρκαγιά σε ένα ποτάμι, προσπαθήστε να ξαπλώσετε στο νερό με το κεφάλι σας στην ακτή, με ένα από τα (βρεγμένα) ρούχα σας στο πρόσωπό σας. Η έλλειψη οξυγόνου στο μέτωπο της φωτιάς συχνά σημαίνει ότι θα λιποθυμήσετε, επομένως δεν θέλετε να γλιτώσετε από το κάψιμο μόνο για να πνιγείτε! Το μαλλί είναι επίσης η καλύτερη προστασία από τον κίνδυνο να καεί μέχρι θανάτου σε μια πυρκαγιά.

Φωτισμός πυρκαγιάς: Ο ίδιος παλιός φίλος, ο Ray Quinney με δίδαξε πώς να ανάβω φωτιά στο βρεγμένο – και πολλά άλλα πράγματα, π.χ. το Spanish Windlass, Cobb & Co Hitch κ.λπ., κ.λπ. Το άναμμα φωτιάς στη βροχή είναι πολύ δύσκολο. Στο βρεγμένο είναι αρκετά κακό. Σαφώς πρέπει πρώτα να έχετε έναν αναπτήρα (κουβαλάω πάντα ένα mini BIC – ή πολλά!). Κρατήστε το στεγνό αν μπορείτε – καθώς όταν ο πυριτόλιθος είναι βρεγμένος δεν θα πετάξει σπινθήρα για να ανάψει το αέριο μέχρι να στεγνώσει ο πυριτόλιθος (θα – κάτω από το μπράτσο σας ή συνεχίστε να προσπαθείτε κάτω από το αδιάβροχό σας, κ.λπ.). Εάν κάνετε πεζοπορία, κρατήστε το σε ένα μίνι κουμπωτό με μερικά εξαρτήματα ή ένα κομμάτι εσωτερικού σωλήνα ποδηλάτου – οτιδήποτε καίει καλά και σταθερά και θα το κάνει όταν είναι βρεγμένο! Το καουτσούκ είναι καλό γιατί δεν σπάει και δεν εξαφανίζεται, επομένως θα είναι πάντα στο κιτ σας – μέχρι να το χρησιμοποιήσετε! Μερικοί παλιοί έβαζαν ένα τμήμα του στη ζώνη τους – μια καλή ιδέα! Δεν πειράζει ποτέ το κομμάτι του μαύρου καπνού! Ρύπανση ή θάνατος! Θα πρέπει να αφαιρέσετε το αδιάβροχο gadget nanny state με μια πένσα με βελόνα κ.λπ. μόλις αγοράσετε τους αναπτήρες, καθώς καθιστά σχεδόν αδύνατη τη χρήση του.

Μετά πρέπει να έχεις κάτι στεγνό για να κάψεις και κάπου έξω από τη βροχή για να το κάψεις. Αν είναι κρύο και υγρό, μην ανησυχείτε για το πόσο μεγάλη είναι η φωτιά: δεν θα φύγει. Εάν υπάρχει ένα μεγάλο πεσμένο δέντρο, ή δέντρα κοντά έβαλαν φωτιά στο όλο πράγμα. Δεν μπορείτε να έχετε πολλή φωτιά όταν είναι πολύ κρύο. (Φυσικά αν έχετε αυτό που αποκαλώ «σκηνή πυρκαγιάς» είναι διαφορετικό θέμα. Περισσότερα για αυτό αργότερα). Σε μια υγρή μέρα καθώς προχωράτε, πρέπει να είστε συνεχώς σε επιφυλακή για τυχόν ξηρό προσάναμμα. Ο κάτω φλοιός ορισμένων δέντρων, όπως το Stringy Bark στην υπήνεμη πλευρά ή η κάτω πλευρά των κλαδιών είναι καλός. Τυλίξτε το ανάμεσα στα χέρια σας και αφρατέψει σε πραγματικά υπέροχη λάμψη. Αναζητήστε ξερά φύλλα, κλαδιά κ.λπ. φυσημένα σε κούφιους κορμούς ή δέντρα και ξερά κρεμαστά κλαδιά – ιδιαίτερα ευκαλύπτων – η ξυλεία μουσκαίνει γρήγορα μόλις ξαπλώσει στο βρεγμένο δάπεδο του δάσους, συλλέξτε τα π.χ. σε μια αδιάβροχη σακούλα καθώς ταξιδεύετε. Μια τσάντα σούπερ μάρκετ είναι καλή για αυτό και δεν ζυγίζει σχεδόν τίποτα.

Εάν βρέχει πολύ, μπορεί να χρειαστεί να ανάψετε τη φωτιά σας σε ένα πεσμένο κούφιο κούτσουρο (ποτέ σε όρθιο κούφιο δέντρο – θα πέσει και θα σας σκοτώσει!) ή κάτω από ένα κούτσουρο όπου η φωτιά δεν θα σβήσει από τη βροχή όταν είναι ακόμα μικρό. Ίσως χρειαστεί να φτιάξετε ένα καταφύγιο για τη φωτιά σας (ένας μουσαμάς είναι καλός, αλλά πρέπει να αφήνετε απόσταση μεταξύ του υλικού και της φωτιάς και πρέπει να είναι αρκετά ανοιχτό ώστε να μπορεί να φύγει ο καπνός. Ίσως χρειαστεί να χωρίσετε κλαδιά π.χ. το μαχαίρι σας για να πάρει αρκετό ξηρό προσάναμμα και ξυρίστε το για να γίνει «εξαιρετικό» (βλ. φωτογραφία). Πρέπει να ξεκινήσετε πολύ μικρά (από τον άνεμο) και σιγά σιγά να ανεβείτε. Αποφύγετε τον πειρασμό να προσθέσετε πάρα πολύ καύσιμο Χρόνος και καταπνίξτε τη φωτιά. Μπορεί να έχετε μόνο αυτή τη μία ευκαιρία, οπότε αφιερώστε χρόνο.

Συγγνώμη, άφησα έξω το πιο σημαντικό κομμάτι: πώς να φτιάξετε «excelsior» (ροκανίδια). Αυτό ήταν αρχικά μια ανάρτηση και περιελάμβανε το κομμάτι για τα μαχαίρια (http://www.theultralighthiker.com/carry-a-knife/) . Και οι δύο έχουν αντιγραφεί από μια από τις „παλαιότερες“ σελίδες μου (http://www.finnsheep.com/HIKING.htm) . Όπως είπα εκεί, χρειάζεσαι πραγματικά ένα μαχαίρι (μάλλον μια σταθερή λεπίδα), για να κόψεις το ξύλο για να φτάσεις στην ξηρή καρδιά και να το ξυρίσεις για να φτιάξεις αυτό το αξεπέραστο σκούρο.

Τοποθετώντας μια φωτιά κατασκήνωσης: Μην κάνετε ένα ανόητο δαχτυλίδι από πέτρες. Δεν πρέπει ποτέ να υπάρχει! Μην τριγυρνάτε κάνοντας ανόητα εμπόδια για να σκοντάψουν οι άλλοι και τα οποία παρεμβαίνουν μόνο στο να βάλετε σωστά μια φωτιά. Μερικές φορές μπορεί να είναι χρήσιμο να ανάβετε φωτιά σε έναν τοίχο από πέτρες, έτσι ώστε περισσότερη θερμότητα να αντανακλάται προς το μέρος σας. Ένα πίσω αρχείο καταγραφής λειτουργεί εξίσου καλά και δεν εκρήγνυται ούτε δημιουργεί εμπόδια για άλλους αργότερα. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με το να συνδυάσετε τις πέτρες και τη φωτιά είναι ότι μερικές πέτρες πραγματικά εκρήγνυνται και θα στείλουν καυτά σκάγια στα μάτια σας για να σας τυφλώσουν μόνιμα –αν είστε αρκετά ανόητοι για να ανάψετε φωτιά σε ένα δαχτυλίδι από πέτρες.

Σε αυτή τη φωτογραφία, το ανεκτέλεστο έχει σχεδόν καεί. Θα δείτε ότι η φωτιά έχει στρωθεί κατά μήκος μπροστά μας. Αυτό είναι που παράγει τη μεγαλύτερη θερμότητα. Απλώς βάλτε κάθε νέο κομμάτι ξύλου παράλληλα με όλα τα άλλα και μετά από λίγο θα έχετε ένα ωραίο μακρύ κρεβάτι με κάρβουνα που θα σας ζεστάνει, ειδικά αν έχετε κάτι στην πλάτη σας όπως αυτό το καταφύγιο Tyvek (όπως εδώ) από τον κρύο άνεμο (που φαίνεται πάντα να έλκεται από τη φωτιά)!

Εδώ είναι ένας τρόπος για να φτιάξετε ένα πριόνι ξύλου μίας ουγγιάς: http://www.theultralighthiker.com/how-to-carry-a-saw/ που μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την παροχή νερού έκτακτης ανάγκης, (Βλ. Hatchet)

Πρώτη δημοσίευση 26 Μαΐου 2015

Δείτε επίσης:

Το μυστικό της φωτιάς

προσάναμμα

Άναμμα φωτιάς στο βρεγμένο

Άναμμα φωτιάς στο βρεγμένο #2

Εναλλακτικοί αναπτήρες πυρκαγιάς

Μαεστρία της Φωτιάς

Ομπρέλα πυρκαγιάς

http://www.theultralighthiker.com/the-compleat-survival-guide/

http://www.theultralighthiker.com/how-to-light-a-fire-in-the-wet/

http://www.theultralighthiker.com/rope-dont-leave-home-without-it/

http://www.theultralighthiker.com/finding-your-way/

http://www.theultralighthiker.com/the-lie-of-the-land/

http://www.theultralighthiker.com/the-importance-of-a-roof/

http://www.theultralighthiker.com/carry-a-knife/

http://www.theultralighthiker.com/if-you-could-only-carry-two-things-in-the-bush-what-would-they-be/

http://www.theultralighthiker.com/ultralight-poncho-tent/

http://www.theultralighthiker.com/the-pocket-poncho-tent/

http://www.theultralighthiker.com/naismiths-rule/

http://www.theultralighthiker.com/weather-lore/

http://www.theultralighthiker.com/walking-the-line/

http://www.theultralighthiker.com/follow-your-nose/

http://www.theultralighthiker.com/how-long-till-sundwn/

http://www.theultralighthiker.com/man-is-the-measure-of-all-things-pythagoras-some-handy-estimation-tricks/

http://www.theultralighthiker.com/how-to-avoid-being-wet-cold-while-camping/

Επισκέψεις: 1115

Facebookκελάδημαredditpinterestlinkedintumblrταχυδρομείο

Schreibe einen Kommentar