Ορτανσία μπλουζ | Σάλι Νεξ

0
Ορτανσία μπλουζ |  Σάλι Νεξ

IMG-20141208-00078

Νομίζω ότι είναι αλήθεια να λέμε ότι οι ορτανσίες (Μακροκάρπα ορτανσία) μπαίνουν σε ένα ξόρκι στην έρημο της μόδας στον κήπο. Φυσικά μπορεί να ήταν εκεί για κάποιο διάστημα χωρίς να το καταλάβω: Δεν είμαι η πιο αιχμή των fashionistas.

Τέλος πάντων, θα έχουν καλή παρέα: τα ροδόδεντρα και τα κωνοφόρα αρνούνται πεισματικά να γίνουν ξανά μοντέρνα εδώ και χρόνια παρά τις γενναίες πρόσφατες προσπάθειες αποκατάστασης.

Σε κανέναν δεν φαίνεται να αρέσουν πια τα μωρέ κεφάλια. Είναι ντεμοντέ, γιαγιά φυτά, βαρετά, βαρετά. Τα ξεσκίζω σε κάθε κήπο που κάνω.

Αυτή η παρτίδα είναι τα κεφάλια που φύλαξα για στέγνωμα από ένα σωρό ορτανσίες μοσχοβολιστών στον κήπο με κοτόπουλο. Κανονικά, φυσικά, δεν κλαδεύατε ορτανσίες τώρα: η συμβουλή είναι να περιμένετε μέχρι την άνοιξη για να επιτρέψετε στα παλιά λουλούδια να προσφέρουν λίγη προστασία από τον παγετό και μετά να τα κόψετε σε ένα ζευγάρι μπουμπούκια.

Αλλά αυτοί σύντομα θα γίνουν πρώην μωφέλης. Ξεκαθαρίζω τα πολλά: ο ιδιοκτήτης τους δεν τα συμπαθεί.

Ευτυχώς, όμως, της αρέσουν οι ορτανσίες και αντικαθιστούμε τα μοσχαρίσια με άλλες ποικιλίες. Γιατί υπάρχουν πολλές ορτανσίες που δεν ακολούθησαν το mophead στην ολισθηρή πλαγιά στη λήθη και παραμένουν αποφασιστικά μοντέρνες.

Προσπαθούμε λοιπόν να αποφασίσουμε μεταξύ του κορδονιού «Mariesii» (πουδρένιο μωβ πεπλατυσμένο και πολύ όμορφα σπρέι με λουλούδια), του αγαπημένου του σχεδιαστή «Annabelle» – ίσως λίγο πολύ συμπαγές, αν και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να φυτέψουμε γύρω τους (έχω Πάντα θεωρούσα ότι τα λουλούδια είναι πολύ μεγάλα για το φυτό, προσέξτε). και H. villosa, ένας μεγάλος όμορφος μώλωπας ενός φυτού που αγαπώ για τα εντυπωσιακά πιληματένια φύλλα του μόνα τους. Το κρεβάτι είναι δίπλα στο σπίτι όμως, οπότε αυτό μπορεί να είναι λίγο άγριο και μάλλινο για άνεση. Το σκεφτόμαστε επίσης H. quercifolia – υπέροχα φύλλα σε σχήμα βελανιδιάς που γίνονται βαθυκόκκινα το φθινόπωρο, αλλά τα λουλούδια είναι τύπου paniculata, σαν μεγάλα κρεμώδη χωνάκια παγωτού – πάλι φουσκωμένα.

Αυτή τη στιγμή το ‚Mariesii‘ είναι ένας λαιμός μπροστά. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι ευπρόσδεκτη!

Schreibe einen Kommentar