Ντάλια διλήμματα | Σάλι Νεξ

1
Ντάλια διλήμματα |  Σάλι Νεξ

dahlia_tyntesfieldΛατρεύω μια ντάλια. Φυτεύτηκαν μαζικά σε μια ζωντανή όψιμη έκθεση στον μικρό κήπο δίπλα στο πορτοκαλί στο Tyntesfield και γύριζαν πραγματικά τα κεφάλια.

Αυτό όμως δημιουργεί και τη δυσκολία μου με τις ντάλιες. Κάθε λουλούδι ξεχωριστά είναι τόσο εντυπωσιακό που κυριολεκτικά δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε τίποτα άλλο μαζί.

Εδώ υπήρχαν κοσμάκια, χρυσάνθοι, λίγα ραντμπέκια… όλα όμορφα από μόνα τους, αλλά πεταμένα εντελώς στη σκιά από τις τεράστιες κοπτικές ντάλιες της διπλανής πόρτας.

Ντάλια «Black Jack»

Ντάλια «Black Jack»

Αισθάνομαι λίγο κουραστικό να παραπονιέσαι ότι ένα λουλούδι είναι πολύ όμορφο. Αλλά αυτό είναι βασικά το πρόβλημα.

Οι ντάλιες εκτράφηκαν για επίδειξη. Ήταν ένα αδύνατο πράγμα: αναπτυσσόμενοι σταθερά σε σειρές στρατιωτικής ακρίβειας, οι μορφές των λουλουδιών τους χωρίστηκαν σε ομάδες και υποομάδες τόσο περίπλοκες που ικανοποιούσε ακόμη και τους πιο geeky φανατικούς που φορούσαν άνορακ.

Κατέληξαν με πολλά εκπληκτικά όμορφα λουλούδια. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ καλά μόνο για να μεγαλώνουν σε ευθείες γραμμές, μόνα τους: γιατί δεν θα σπάσουν τον ανταγωνισμό από άλλα λουλούδια.

Ντάλια «Rycroft Delight»

Ντάλια «Rycroft Delight»

Δοκιμάστε να φυτέψετε μια ντάλια πομπό – ακόμα και την πάντα δημοφιλή «Ντέιβιντ Χάουαρντ» – σε ένα μικτό περίγραμμα και θα καταλάβετε τι εννοώ. Προσπαθεί να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας όλη την ώρα: είναι σαν να ζητάς από την Kim Kardashian να ενωθεί με το πλήθος στα τοπικά σου Tesco.

Και αυτό, για μένα, είναι το τρίψιμο. Είναι γενικά γενναιόδωροι καλεσμένοι στον κήπο: λίγο νεκροί και θα συνεχίσουν να ανθίζουν άφθονα μέχρι τους πρώτους παγετούς. Είναι σχεδόν απαλλαγμένα από παράσιτα, αν μπορείτε να τα ξεπεράσετε από τους γυμνοσάλιαγκες όταν είναι μικρά (ξεκινήστε από δοχεία και συνεχίστε να καλλιεργείτε μέχρι να ωριμάσουν σχεδόν πριν τα φυτέψετε).

Πώς όμως τα καλλιεργείτε ανάμεσα σε άλλα, πιο συνηθισμένα φυτά;

Ντάλια

Ντάλια „Sandia Rose“

Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε τα πανταχού παρόντα Bishops: το Llandaff, η Οξφόρδη, το York και το Dover έχουν όλα αρκετά ανοιχτά λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες που κάθονται καλύτερα μεταξύ άλλων πολυετών φυτών. Αλλά η χρωματική γκάμα είναι αρκετά πρωταρχική και περιορισμένη: και μετά υπάρχει το μωβ φύλλωμα, το οποίο είναι υπέροχο στη σωστή θέση, αλλά τι γίνεται αν δεν θέλετε το μωβ;

Ανακάλυψα τα είδη ντάλιες πριν από μερικά χρόνια και τώρα είναι η ντάλια της επιλογής μου για τα σύνορα. Υπέροχο, αιθέριο Ντάλια merckii σε ροζ λεβάντας? τούβλο κόκκινο Dahlia coccinea χορεύοντας πάνω σε συρμάτινα στελέχη. Και υπάρχουν περισσότερα για να ανακαλύψετε: D. spectabilisσε λευκό, ίσως, ή sorensenii με πέταλα που πέφτουν.

Τόσο συχνά συμβαίνει ότι όσο πιο κοντά είναι τα φυτά στις άγριες μορφές τους, τόσο πιο εύκολο είναι να ασχοληθείς με τον κήπο. Δεν θα ήθελα να χάσω τις ντάλιες με ντους – αλλά δεν θέλω πραγματικά να τις χρησιμοποιήσω. Κάνουμε τα πράγματα δύσκολα για τον εαυτό μας, έτσι δεν είναι;

Schreibe einen Kommentar