Μπορείτε πραγματικά να φτιάξετε σαπούνι χωρίς αλυσίβα; * The Homesteading Hippy

2
Μπορείτε πραγματικά να φτιάξετε σαπούνι χωρίς αλυσίβα;  * The Homesteading Hippy

Το σαπούνι είναι κάτι που όλοι χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση και σε πολλούς αρέσει να φτιάχνουν σαπούνια στο σπίτι. Υπάρχουν τόσες πολλές παραλλαγές στα σχήματα, τα χρώματα και τα αρώματα που είναι σχεδόν αδύνατο να τα παρακολουθήσετε όλα.

σπιτικό σαπουνάκι
ένα σπιτικό σαπούνι

Αποτελεί ένα ενδιαφέρον δώρο και, αν εργάζεστε στη σκηνή της υπαίθριας αγοράς, τα σπιτικά σαπούνια μπορούν να αποφέρουν ένα ωραίο παράπλευρο εισόδημα.

Τώρα, πολλές από τις συνταγές για σαπούνια περιέχουν αλισίβα και αυτό τείνει να τρομάζει τους νεοφερμένους στο χόμπι της σαπουνοποιίας… οπότε ίσως αναρωτιέστε: μπορείτε να φτιάξετε σαπούνι χωρίς να χρησιμοποιήσετε αλισίβα;

Όχι, δεν μπορείτε να φτιάξετε σαπούνι χωρίς να χρησιμοποιήσετε αλισίβα. Το σαπούνι είναι ένα μείγμα νερού, ελαίων και λιπών. Αυτές οι ουσίες δεν συνδυάζονται πολύ καλά εκτός και αν προσθέσετε αλισίβα στο μείγμα. HΩστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνια λιώνοντας και χύστε για να φτιάξετε σαπούνι χωρίς να έρθετε σε άμεση επαφή με αλυσίβα.

Τι ακριβώς είναι το Lye;

Η αλυσίβα είναι μια χημική ουσία υδροξειδίου του νατρίου και είναι ιδιαίτερα καυστική. που σημαίνει ότι θα κάψει το δέρμα και/ή τα μάτια σας. Παράγει επίσης επιβλαβείς αναθυμιάσεις – όταν είναι υγρό – που μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονές σας.

Η αλυσίβα είναι επίσης πολύ αντιδραστική σε ορισμένα μέταλλα (π.χ. αλουμίνιο, ψευδάργυρος και μαγνήσιο). παράγοντας εξαιρετικά εύφλεκτο αέριο υδρογόνο.

Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή σαπουνιών στο σπίτι είναι επιφυλακτικοί με την ουσία. Λειτουργεί στη σαπωνοποιία ως συνδετικός παράγοντας, επιτρέποντας στο νερό, τα λίπη και τα έλαια να συνδυαστούν σωστά για να σχηματίσουν σαπούνι.

Άλλες χρήσεις της αλισίβας περιλαμβάνουν:

  • Προϊόντα οικιακού καθαρισμού (δηλ. απολιπαντικά)
  • Διάλυση πτωμάτων ζώων – φαντάζομαι ότι αυτό είναι κυρίως για κυνηγούς
  • Αναγνώριση μυκήτων (δηλαδή μανιταριών)

Όταν χειρίζεστε γυαλιά ασφαλείας, τα γάντια και η μάσκα είναι απαραίτητα εάν θέλετε να αποφύγετε τραυματισμούς.

Εάν το δέρμα σας έρθει σε επαφή με αλισίβα, συνιστάται να αφαιρέσετε τυχόν μολυσμένα ρούχα, να βουρτσίσετε τυχόν περίσσεια αλισίβα από το δέρμα σας και να ρίξτε κρύο νερό στην περιοχή επαφής για οπουδήποτε από 15 λεπτά έως μία ώρα και να καλέσετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η αλυσίβα πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγή πλαστικά δοχεία και να φέρει κατάλληλη ετικέτα για να δείχνει τους κινδύνους που παρουσιάζει. Θα πρέπει να είναι αυτονόητο, αλλά κρατήστε αυτό το υλικό μακριά από τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα σας.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το Lye

Υπάρχει μια ποικιλία κινδύνων και κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση αλυσίβας. Διατίθεται σε ξηρή, κοκκώδη μορφή για ανάμειξη.

Είναι ένα πολύ αντιδραστικό αλκάλιο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με οξέα (δηλαδή εσπεριδοειδή ή ξύδι). Αντιδρά με το νερό και με ορισμένα μέταλλα όπως το αλουμίνιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο.

Αυτές οι αντιδράσεις είναι εξώθερμες – που σημαίνει ότι απελευθερώνουν θερμότητα προς τα έξω – και συχνά είναι αρκετά βίαιες. Για το λόγο αυτό, θα έπρεπε κανείς ΠΟΤΕ μην προσθέτετε νερό στην αλισίβα! Πάντα να προσθέτετε την αλισίβα σε κρύο νερό σιγά σιγά.

Μερικές από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αλισίβα στο ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνουν:

  • Κάψιμο του δέρματος
  • Βλάβη στα μάτια
  • Οι τοξικοί αναθυμιάσεις μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες – Σημείωση: αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η αλυσίβα αναμιγνύεται με νερό
  • Κατά την κατάποση, η αλισίβα θα καεί και θα βλάψει τον οισοφάγο και θα προκαλέσει θάνατο.

Όσον αφορά την αποθήκευση, η αλισίβα θα πρέπει κατά προτίμηση να αποθηκεύεται σε κεραμικό, κεραμικό ή ανθεκτικό στη θερμότητα πλαστικό. Το γυαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά είναι απίστευτα επικίνδυνο.

Η θερμότητα που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια αυτών των εξώθερμων αντιδράσεων είναι υπερβολική και το δοχείο μπορεί να σπάσει. Όλα τα σκεύη πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ξύλο ή ανθεκτικό στη θερμότητα πλαστικό.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προστατευτικά γυαλιά και ρούχα και συνιστάται να έχετε ένα μπολ με ξύδι κοντά.

Το ξύδι θα σταματήσει το κάψιμο εάν έρθετε κατά λάθος σε επαφή με αυτό. Εάν το καταπιείτε κατά λάθος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα για να εξουδετερώσετε την αλισίβα.

Ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε εάν έχει καταποθεί αλισίβα, είναι να προκαλέσετε εμετό. μπορεί να προκαλέσει κάποια σοβαρά προβλήματα.

Λιώστε και χύστε Η παρασκευή σαπουνιού είναι σαν να ξαναζεσταίνετε τα τρόφιμα

Η παρασκευή σαπουνιού Melt and Pour περιλαμβάνει τη χρήση μιας έτοιμης βάσης για το σαπούνι σας. Αυτές οι βάσεις σαπουνιού έχουν ήδη περάσει από σαπωνοποίηση.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα λίπη και τα έλαια έχουν ήδη αντιδράσει με την αλισίβα για να μας δώσουν μια βάση σαπουνιού. Υπάρχει αλισίβα, αλλά δεν θα χρειαστεί να την αγγίξετε ή να την δουλέψετε απευθείας για να φτιάξετε το σαπούνι σας.

Η χρήση της μεθόδου τήξης και έκχυσης είναι πολύ πιο ασφαλής από άλλες μεθόδους που σας επιτρέπουν να εστιάσετε στην αισθητική του έργου σας.

Είναι μια απλή περίπτωση να λιώσετε τη βάση (μπορείτε να το κάνετε στη σόμπα σας) και μόλις λιώσει εντελώς, προσθέτετε το άρωμα ή/και τη χρωστική σας. Από εκεί αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο και το μεταφέρετε σε μια φόρμα να δέσει.

Κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι σαν να ξαναζεστάνετε ένα πιάτο φαγητού στο φούρνο μικροκυμάτων.

Αν κάνετε, για παράδειγμα, λαζάνια? τι συμβαίνει σε αυτό; Λοιπόν, ο κιμάς, το τυρί, η λευκή σάλτσα και, φυσικά, τα φύλλα λαζάνια αποτελούν όλα λαζάνια.

Μερικές συνταγές θα διαφέρουν, αλλά έτσι ξέρω να το κάνω. Η λευκή σάλτσα είναι απλώς ένα μείγμα από γάλα, λουλούδι και ίσως μια πρέζα αλάτι.

Λοιπόν, σκεφτείτε τη λευκή σάλτσα ως την «λύσι» σε αυτήν την περίπτωση. Είναι ακόμα στα λαζάνια αλλά δεν χρειάζεται να φτιάξω περισσότερη λευκή σάλτσα αν θέλω μερικά από τα λαζάνια. Απλώς το βάζω στο φούρνο μικροκυμάτων και ο φούρνος μικροκυμάτων κάνει τα υπόλοιπα.

Για να ανακεφαλαιώσουμε

Δεν μπορείτε να φτιάξετε σαπούνι χωρίς αλισίβα, αλλά, χρησιμοποιώντας προκατασκευασμένες βάσεις σαπουνιού λιώνουμε και ρίχνουμε, μπορείτε να φτιάξετε σαπούνι χωρίς να έρθετε σε άμεση επαφή με αυτό.

Η ίδια η αλυσίβα πρέπει να αντιμετωπίζεται με εξαιρετική προσοχή. κρατήστε το με σαφήνεια, μακριά από παιδιά και, φυσικά, μακριά από τα αγαπημένα σας κατοικίδια.

Όταν αναμιγνύετε αλυσίβα με νερό, θα πρέπει να προσθέτετε την αλυσίβα στο νερό και όχι το αντίστροφο γιατί η αντίδραση θα είναι πιο ελεγχόμενη από ό,τι αν το κάνετε αντίστροφα.

Ελπίζω να σας άρεσε αυτό το άρθρο και να το βρήκατε κατατοπιστικό και χρήσιμο. Ευχαριστώ για την ανάγνωση και θα τα πούμε στο επόμενο!

Schreibe einen Kommentar