Μαθαίνοντας από τον πλοίαρχο | Σάλι Νεξ

0
Μαθαίνοντας από τον πλοίαρχο |  Σάλι Νεξ
IMG_4052

Ορτανσία «Annabelle» που πιάνει το φως του ήλιου: σημειώστε τον θάμνο με ασημί ποικιλίες που αντηχεί το εφέ πίσω

Αυτή την εβδομάδα έκανα κάτι σαν προσκύνημα, στον κήπο του John Brookes OBE στο Denmans στο Σάσεξ.

Έχω ένα προσωπικό χρέος ευγνωμοσύνης να πληρώσω στον Τζον Μπρουκς, καθώς ήταν η έκδοση του κλασικού του βιβλίου της δεκαετίας του 1970, Ο Μικρός Κήπος, που σχημάτισαν τις πρώτες μου ιδέες για το σχεδιασμό κήπων. Στην πραγματικότητα, έκανα ξεδιάντροπα (ελαφρώς προσαρμοσμένο) ένα από τα σχέδια αυτού του βιβλίου για τον πρώτο μου κήπο στο Λονδίνο, σε μια εποχή που κρατούσα ακόμα πυρετωδώς σημειώσεις ενώ παρακολουθούσα τον Κόσμο των Κηπουρών (ξέρω, ξέρω).

Έχει ανοίξει νέους δρόμους σε τόσους πολλούς τομείς του σχεδιασμού κήπων που πλέον θεωρούμε δεδομένο ότι η κληρονομιά του δεν μπορεί πραγματικά να υπερεκτιμηθεί. Ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε την ιδέα του «μέσα έξω», φτιάχνοντας δωμάτια κήπου –όπως υποστήριξαν οι Lawrence Johnstone et al– μια επέκταση του καθιστικού στο σπίτι που περιβάλλουν.

Ήταν – εκπληκτικά – ο πρώτος Βρετανός σχεδιαστής που εμπνεύστηκε από τη μοντέρνα τέχνη, ειδικά τον Mondrian μέσω του επαναστατικού γεωμετρικού κήπου του με αλληλένδετα τετράγωνα για τα βιβλία Penguin στο Heathrow. Και ήταν ο πρώτος που δημιούργησε έναν κήπο με επίκεντρο το σχεδιασμό στο Chelsea Flower Show, σε μια εποχή που όλοι οι άλλοι απλώς δημιουργούσαν προθήκες για φυτώρια.

Ο Ντένμανς είναι ακόμα το σπίτι του και εκεί που διευθύνει τη σχολή κήπου του. Φαίνεται λίγο κουρασμένο αυτές τις μέρες, κυρίως υποψιάζομαι γιατί υπάρχει μόνο ένας ηρωικός κηπουρός που φροντίζει τέσσερα στρέμματα εντατικού κήπου και κάνει μοναχική μάχη με έναν καταπατητικό στρατό γερόντων. Ένας κήπος αυτού του μεγέθους αξίζει λίγο περισσότερο προσωπικό.

Αλλά το χαρακτηριστικό του καλού σχεδιασμού είναι ότι συγκρατεί ακόμη και έναν ελαφρώς μαλλί κήπο και του δίνει κόκαλα και δομή. Έτσι συμβαίνει και με τον Denman’s: είναι ένας πιο απαλός κήπος από τα συνηθισμένα σχέδια του John Brookes σε κάθε περίπτωση, και οι ρευστές, καμπύλες και ο απαλός νατουραλισμός είναι απατηλοί καθώς κάτω από όλα κρύβονται η συμπαγής, καλά μελετημένη γεωμετρία και οι λεπτές σχεδιαστικές πινελιές που είναι Σήμα κατατεθέν του John Brookes. Ακολουθούν μερικές συμβουλές από το σημειωματάριό μου που θα δοκιμάσω μόλις επιστρέψω στο σπίτι.
IMG_4059
1: Μην αγνοείτε τα κτίρια. Αντικατοπτρίζουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα κτίρια σε σκληρό τοπίο. και αντηχούν αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά στη φύτευση. Εδώ ένα ψηλό πουρνάρι τονίζει τις δυνατές κάθετες στον Πύργο του Ρολογιού.

IMG_4048
2. Μην κολλάτε πολύ στο να δίνετε στα κρεβάτια καθαρές άκρες. Στο Denmans τα φυτά ρέουν πάνω από τις άκρες των καμπυλωτών μονοπατιών με χαλίκι, μερικές φορές ξεχύνονται στο σκληρό τοπίο και αυτοσπορεύονται στις άκρες, δίνοντας μια απαλή, οργανική, πολύ φυσική εμφάνιση που επίσης, παρεμπιπτόντως, παραπέμπει στην ακτογραμμή του Σάσεξ του ευρύτερου περιβάλλοντος.

IMG_4045
3. Να έχετε πάντα επίγνωση της εικόνας που δημιουργείτε και να χρησιμοποιείτε γλυπτική για να ολοκληρώσετε τη σκηνή. Αυτό το αγόρι που κάθεται ήταν απολαυστικό και πρόσθεσε ένα κομβικό σημείο και μια μικρή βινιέτα σε μια κατά τα άλλα ωραία, αλλά συνηθισμένη λίμνη άγριας ζωής.

IMG_4046

4. Δημιουργήστε μια αίσθηση μυστηρίου και ίντριγκας κόβοντας καμπύλες (όχι ευθείες) μονοπάτια μέσα από τη φύτευση, δίνοντας μια ματιά σε ένα άλλο μέρος του κήπου πέρα ​​αλλά χωρίς να το αποκαλύπτετε ταυτόχρονα. Καθιστά σχεδόν αδύνατο να αντισταθείς ακολουθώντας το μονοπάτι για περαιτέρω εξερεύνηση.

IMG_4044

5. Οι χλοοτάπητες είναι εγγενώς βαρετοί. Κάντε τα λοιπόν πιο ενδιαφέροντα (και εξοικονομήστε τον εαυτό σας μερικές ώρες πίσω από το χλοοκοπτικό) κόβοντας μόνο τα μεσαία κομμάτια μία φορά το μήνα. Τα εξωτερικά μονοπάτια που κόβετε μία φορά την εβδομάδα – δημιουργώντας αντίθεση στην υφή και διατηρώντας τις αισθησιακές καμπύλες του σχεδίου στο προσκήνιο.

IMG_4050

6. Θυμηθείτε το υπόβαθρό σας – προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό Μυριόφυλλο Το „Moonshine“ έλαμψε σε αντίθεση με τον σκούρο μοβ θάμνο καπνού (Cotinus coggygria) στον τοίχο πίσω του: τι συνδυασμός. Αλλά γυρίστε, βάλτε τον θάμνο καπνού πίσω σας και το φαινόμενο της γέννας θα εξαφανιστεί εντελώς και θα αντικατασταθεί από ευάερο δάσος:

IMG_4053

Ίδιο φυτό, εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Καθώς λοιπόν συνθέτετε τον τέλειο συνδυασμό σας με έναν τρόπο, μην ξεχάσετε να γυρίσετε και να τον κοιτάξετε από την άλλη πλευρά – και αδράξτε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια εντελώς νέα σκηνή.

Schreibe einen Kommentar