Κήπος Οκτωβρίου: Θερμοκήπια και οπωρόκηπος

0
Κήπος Οκτωβρίου: Θερμοκήπια και οπωρόκηπος
octgarden_greenhousecukes

Είναι καταπληκτικό τι μπορείς να χωρέσεις σε ένα θερμοκήπιο 8×6: εδώ υπάρχουν πεπόνια, αγγούρια, τσίλι «Razzmatazz», μπάμιες, γλυκές πιπεριές και το καταπληκτικό μου τσίλι δέντρου, τώρα πιο ψηλό από εμένα

Ο αργός θάνατος των θερμοκηπίων είναι το κύκνειο άσμα της χρονιάς μου. Είναι οι τελευταίοι που πηγαίνουν: πολύ καιρό αφού τα κρεβάτια με λαχανικά έξω είναι καφέ με νεκρό φύλλωμα και γλοιώδη από σήψη, τα αγγούρια με προκαλούν ακόμα να βρω νέες συνταγές και οι πιπεριές τσίλι γεμίζουν με χρώμα από πράσινο έως πορτοκαλί έως κόκκινο.

octgarden_greenhousecukes2

Μικρότερα αλλά τέλεια σχηματισμένα: αγγούρια ‚Sweet Crunch‘ που παραμένουν δυνατά

Ήταν μια καλή χρονιά: και μια κακή. Έχω δύο θερμοκήπια, το ένα απέναντι από το άλλο, στην ύπαιθρο ενός φράχτη απέναντι από το κρύο πλαίσιο που έφτιαξα για τον παλιό μου κήπο (σήμερα πέφτει σε κομμάτια – ένας συνδυασμός ηλικίας και ένα δέντρο μαυρόκερως ακριβώς από πάνω που συνεχίζει να ρίχνει κλαδιά σε άβολες στιγμές).

Στο ένα θερμοκήπιο φυτεύω αγγούρια, πεπόνια, πιπεριές και ό,τι άλλο θέλω να καλλιεργήσω εκείνη τη χρονιά: στο άλλο είναι οι ντομάτες μου.

Ξεκινάω πάντα τη χρονιά τόσο αισιόδοξα με τα δώρα μου: μου αρέσει να δοκιμάζω νέες ποικιλίες ή να επισκέπτομαι ξανά τις παλιές. Φέτος ήταν το Gardeners‘ Delight, το Costoluto Fiorentino (το καλύτερο μοσχαρίσιο μπριζόλα για γεύση, ίσως το Brandywine) και οι ντομάτες δαμάσκηνου Rio Grande.

octgarden_greenhousetoms

Όχι και τόσο επιτυχημένη. Το άλλο θερμοκήπιο είναι άρρωστο από μάστιγα εδώ και μήνες: τίποτα δεν θα φυτρώσει εκεί εκτός από τους κατιφέδες. Όσο όμορφα κι αν είναι, δεν μπορείς να τα φας.

Όμως, παρά τον ξηρό καιρό, παρά τις τέλειες συνθήκες ανάπτυξης αυτού του ευχάριστα ζεστού καλοκαιριού, η μάστιγα μπήκε.

Μάλταρα με κομπόστ από τους κάδους έξω: λάθος αρ. 1, καθώς αναμφίβολα έφερε σπόρια φλύκταινας. Στη συνέχεια, ένας υαλοπίνακας στην οροφή έχασε μια γωνία, οπότε η βροχή –φορτωμένη, επίσης, με σπόρια– θα μπορούσε να πιτσιλίσει το Costolutos με θανάσιμα μολυσμένο νερό. Και οι θαμνώδεις ντομάτες που είχα στη γωνία – «Ο Ερασιτέχνης» – αποδείχτηκαν οι πιο επιρρεπείς στη μάστιγα ντομάτες που έχω καλλιεργήσει ποτέ, τελειώνοντας τα άλλα φυτά μου επωάζοντας και μετά εξαπλώνοντας την πανούκλα.

octgarden_greenhouseaubergine

Αυτή προοριζόταν να είναι μια μελιτζάνα «Black Beauty»: αλλά αποδείχθηκε περισσότερο σαν «Pinstripe». Οι σπόροι Duff – λαχανικά που δεν έχουν μεγαλώσει σε αυτό που έλεγαν στο πακέτο – ήταν λίγο χαρακτηριστικό φέτος.

Λοιπόν: είναι ένα μάθημα. Η λίστα υποχρεώσεων αυτού του χειμώνα περιλαμβάνει την αλλαγή του εδάφους σε αυτό το θερμοκήπιο. αντικατάσταση των σπασμένων τζαμιών. και υποκαπνισμός με ένα κερί θείου. Τότε τον επόμενο χρόνο δεν θα χρησιμοποιήσω τίποτα άλλο παρά το πιο καθαρό λίπασμα και νερό με νερό βρύσης. Σκέφτομαι να καλλιεργήσω μόνο ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στη φλεγμονή: «Losetto», «Ferline» και «Fantasio», ίσως.

octgarden_fruitgarden

Ο οπωρόκηπος μου: το μόνο «τελειωμένο» κομμάτι του κήπου (και ακόμα και τότε χρειάζεται ένα δικτυωτό κλουβί, αρκετά περισσότερα φυτά και λίγη επιπλέον διαδρομή). Το μικρό μου ακόμα μικρό μέρος της ηρεμίας.

Στα θετικά, ο κήπος με τα φρούτα μου φαίνεται υπέροχος. Το φύτεψα μόλις τον περασμένο χειμώνα με δύο παρθενικά κεράσια, ένα φραγκοστάφυλο, μερικά φραγκοστάφυλα που προήλθαν από μοσχεύματα από φυτά που είχα στο κτήμα μου και μια σειρά από σμέουρα. Α, και ένα κρεβάτι με φράουλες, φυσικά.

Δεν πρέπει να καλλιεργείτε φρούτα σε κιμωλία, και το χώμα μου είναι γκρίζο με τα υλικά. Αλλά ως κηπουρός μέχρι το μεδούλι, θα προσπαθήσω ούτως ή άλλως. Μέχρι στιγμής με ενθαρρύνει: τα σμέουρα δεν έχουν κιτρινίσει όπως τα περίμενα (αν και τρία καλάμια έχουν γυρίσει τα δάχτυλα των ποδιών τους για άγνωστους λόγους). τα κεράσια ευδοκιμούν? και τα φραγκοστάφυλα έχουν ήδη τους πρώτους καρπούς τους.

Δείτε πώς φαινόταν το 2010:

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΜΕΡΑ OLYMPUS

Schreibe einen Kommentar