Κήπος Νοεμβρίου: Βεράντες με κομμένα λουλούδια

0
Κήπος Νοεμβρίου: Βεράντες με κομμένα λουλούδια
ταράτσα_μέση

Θα έρθει ένα σημείο που δεν μπορώ να σας το δείξω άλλο: έχει κοπεί ο παράδεισος των λουλουδιών φέτος μετά από μια φρενίτιδα σποράς την άνοιξη, αλλά τώρα καθαρίζω τα λουλούδια για να ανοίξω τον χώρο για έναν μικρό κήπο επίδειξης για ένα περιοδικό σειρά. Θα μπορούσα να σου πω τι είναι, αλλά μετά θα έπρεπε να σε πυροβολήσω. Συγνώμη.

Οι βεράντες είναι μια πρακτική λύση σε ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα εδώ: πώς να κατεβείτε τον κήπο στον λόφο. Ζούμε 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (αυτή είναι μια σκιά πάνω από 600 πόδια – ή το ύψος ενός αξιοσέβαστου βράχου) στους λόφους Blackdown, ένα ήπιο τοπίο από κυματιστά χωράφια, λωρίδες και φράχτες και μεγάλη θέα στους λόφους που γαλαζώνουν στην απόσταση.

terrace_pots

Η απομάκρυνση των λουλουδιών είναι μια μακρά, αργή διαδικασία, καθώς πολλά είναι πολυετή φυτά και χρειάζονται επίπονη τοποθέτηση σε γλάστρες για να διατηρηθούν το χειμώνα μέχρι να μπορέσουν να ξαναφυτευτούν. Εδώ είναι τα «Summer Berries» της Achillea μου. Διασώζω επίσης λίγη γλυκιά ρουκέτα, λούπινα, βερμπένα και coreopsis.

Παντού είναι είτε πάνω, είτε κάτω. Υπάρχουν δύο επίπεδα μπαλώματα στον κήπο μου: ο λαχανόκηπος και το κομμάτι ακριβώς γύρω από το σπίτι. Η σύνδεση των δύο είναι μια άλλη κλίση. Ή τουλάχιστον, θα ήταν αν κάποιος πολύ πίσω στα χρονικά της μακράς λίστας των ιδιοκτητών του σπιτιού δεν είχε χτίσει τοίχους και δεν είχε διαμορφώσει ολόκληρη την πλαγιά σε τρία μεγάλα οροπέδια.

terrace_zinnias

Υπάρχουν ακόμα λουλούδια εδώ: αυτές οι γκαγιαρδίες έχουν κρεμαστεί μέχρι το πικρό τέλος, αν και μόλις έχουν νικήσει τις ζίννιες, τις κορόψεις και τις βερβένες.

Ανησυχώ, μερικές φορές, για το τι να κάνω με τις πίστες μου. Κατά τόπους, είναι απόκρημνες: το σπίτι κάθεται σε ένα μπολ, όπως παλιά ήταν λατομείο. Χάρτες που χρονολογούνται από τις αρχές του 1800 δείχνουν το λατομείο μας κάποτε εκτεινόταν γύρω από το πλάι, όπου υπάρχει ακόμα λίγο ανώμαλο έδαφος στο χωράφι με αγελάδες πίσω, και μέχρι το λόφο σε αυτό που είναι τώρα ένα ομαλό βοσκότοπο για τα πρόβατα που δεν χρειάζεται να γίνουν χωματουργικά έργα. δει. Στον κήπο μας, όμως, οι ουλές από χαλίκι και ασβεστόλιθο εξόρυξης, καθώς και ο βράχος από κερατόλιθο (είδος σπασμένου πυριτόλιθου) από τον οποίο χτίστηκε το σπίτι μας, σημαδεύουν βαθιά στη γη.

terrace_rose

Μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά αυτός είναι ο μικρός μου θρίαμβος αυτόν τον μήνα: αυτό είναι ένα Rosa mundi, ένα γεγονός που γνωρίζω μόνο για μερικά αξιολύπητα λουλούδια που κρυφοκοιτάγουν γενναία μέσα από ένα πυκνό βαρέλι σε πλάτος έξι πόδια και τόσο ψηλό (κάλυψε όλους εσάς φαίνεται στην παραπάνω εικόνα) και τόσο αχαλίνωτο είχε μεγαλώσει πυκνά στον φράχτη clematis δίπλα. Ξόδεψα μερικές ώρες χάνοντας τα κουκούτσια με ένα ματ και μερικά γάντια αρματωσιάς μέχρι που επιτέλους –επιτέλους– η καημένη η πνιγμένη τριανταφυλλιά μου αναπνέει για άλλη μια φορά.

Οι φράχτες στον πίσω κήπο μεγαλώνουν πάνω από αυτές τις σχεδόν κάθετες πλαγιές, και είναι γνωστό ότι τους κόβω ενώ κρέμομαι, σαν μαϊμού, με το ένα χέρι από τα κάτω κλαδιά και με το άλλο κρατάω βενζινοκόφτη. Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι, παιδιά.

Θα μπορούσα να πάρω το σύνθημά μου από τις βεράντες και να τις μετατρέψω σε μια σειρά από στενές (αλλά επίπεδες) κορδέλες, που κατεβαίνουν τις πλευρές του κήπου μου σαν ορυζώνες. Αλλά κολακεύω το σημαντικό έργο που περιλαμβάνεται: θα μπορούσα να μαζέψω στρωτήρες, ίσως, αλλά δεν μου αρέσει πολύ η ιδέα της απαγόρευσης των ξύλινων τοίχων.

Οι πέτρινοι τοίχοι θα ήταν πιο κατάλληλοι – και ο Θεός ξέρει ότι υπάρχει άφθονη πέτρα για να τους χτίσεις – αλλά παρόλα αυτά, είναι μια τεράστια δουλειά και δεν είμαι πεπεισμένος ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα φαινόταν λίγο… καλά… υπερβολικά σχεδιασμένο.

Απλώς τώρα σκέφτομαι ότι χρειάζεται η απαλά ήπια, συμπαθητική προσέγγιση, και το μόνο που απαιτείται είναι να κόψουμε μονοπάτια που γυρίζουν μέσα και πάνω από τους γκρεμούς, και ίσως να γλυπτούν πιο εύχρηστες, φυτεμένες πλαγιές ενδιάμεσα. Θα δούμε.

terrace_top

Η θέα κάτω από τις βεράντες: η κορυφαία βεράντα που μόλις καθάρισα από την ομορφιά του Pictorial Meadows, γεμάτη παπαρούνες, μινιόν και κενταύριο. Εκπληκτικός. Μόλις φύτεψα κι εδώ έναν φράκτη με σπόρους, αν και είναι τόσο μικροσκοπικός που μετά βίας τον βλέπεις ακόμα: είναι ύσσωπος και δεν μπορείς να τον αγοράσεις γυμνόριζα σε αυτή την ποσότητα, αλλά μπορείς να τον μεγαλώσεις από σπόρο.

Δείτε πώς φαινόταν ο ίδιος χώρος όταν μετακομίσαμε εδώ το 2010…

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΜΕΡΑ OLYMPUS

Schreibe einen Kommentar