Η καλύτερη συνταγή για την κατάψυξη μελιτζάνας * The Homesteading Hippy

2
Η καλύτερη συνταγή για την κατάψυξη μελιτζάνας * The Homesteading Hippy

Η κατάψυξη της μελιτζάνας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποθηκεύσετε μέρος της συγκομιδής της εποχής – και να ξεκινήσετε την προετοιμασία του γεύματος σας αυτό το φθινόπωρο.

Ακόμα κι αν σκοπεύετε να μαγειρέψετε τη μελιτζάνα σας αφού την ξεπαγώσετε, η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψετε την αλλοίωση των τροφίμων και να επεκτείνετε τη γενναιοδωρία της συγκομιδής σας σε απόλαυση για ένα χρόνο.

κατεψυγμένη μελιτζάνα σε σακούλα με φερμουάρ

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατάψυξη μελιτζάνας, καθώς και συμβουλές για να το κάνετε πιο εύκολο.

Ξεκινήστε επιλέγοντας μια φρέσκια, σφιχτή μελιτζάνα. Όσο πιο φρέσκια είναι η μελιτζάνα σας (ιδανικά συγκομίζεται μέσα σε μια εβδομάδα περίπου), τόσο καλύτερα θα χειριστεί τη διαδικασία κατάψυξης.

Για να καταλάβετε εάν έχετε μια καλή, ώριμη μελιτζάνα, βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι δεν είναι πλήρως ώριμοι. Προφανώς, δεν θα μπορείτε να το προσδιορίσετε χωρίς να κόψετε το λαχανικό, αλλά γενικά, οι ώριμες μελιτζάνες θα έχουν σκούρα, ομοιόμορφα χρώματα. Αποφύγετε τη χρήση μελιτζάνες με μαλακά ή αποχρωματισμένα σημεία.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιαδήποτε ποικιλία μελιτζάνας για κατάψυξη, αλλά συνήθως, οι μαύρες διασπώνται πιο αργά από τις μωβ (όπως οι ταϊλανδέζικες και κινέζικες ποικιλίες).

Τούτου λεχθέντος, οποιοσδήποτε τύπος θα λειτουργήσει – απλά έχετε κατά νου ότι η σάρκα της μωβ μελιτζάνας θα μαλακώσει πιο γρήγορα μετά την απόψυξη. Εφόσον μαγειρέψετε τη μελιτζάνα σας αμέσως αφού την έχετε ξεπαγώσει, θα πρέπει να είστε εντάξει.

Και πάλι, η φρέσκια μελιτζάνα είναι η καλύτερη για κατάψυξη. Εάν ο χρόνος ή άλλοι περιορισμοί σας εμποδίζουν να καταψύξετε αμέσως τη μελιτζάνα σας, φροντίστε να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να το κάνετε.

Το επόμενο βήμα είναι να πλύνετε τη μελιτζάνα σας. Θα χρειαστεί να πλύνετε καλά τη μελιτζάνα σας για να αφαιρέσετε τυχόν ίχνη χώματος ή φυτοφαρμάκων.

Θα το ξεφλουδίσετε, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα απαλλαγείτε από τυχόν εξωτερική βρωμιά. Εάν δυσκολεύεστε να αφαιρέσετε τη συσσώρευση, μπορείτε πάντα να το τρίψετε απαλά με ένα πινέλο ή σφουγγάρι.

Απαιτείται Blanching;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για το πώς να καταψύξετε τη μελιτζάνα. Ωστόσο, για τα περισσότερα από αυτά συνιστάται το ζεμάτισμα. Να γιατί – και πώς.

Καθώς κόβετε τη μελιτζάνα σας σε φέτες, θα χρειαστεί να τη ρίξετε σε μια κατσαρόλα με ζεστό, βραστό νερό για να ασπρίσει. Μην περιμένετε να κόψετε όλη τη μελιτζάνα σας σε φέτες προτού ζεματίσετε – αυτό μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό της.

Δεν θα χάσετε πολύ γεύση, αλλά μόλις 30 λεπτά της έκθεσης στον αέρα μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό των λαχανικών σας και να αποκτήσουν μια δυσάρεστη απόχρωση.

ζεμάτισμα μιας μελιτζάνας
ζεμάτισμα μιας μελιτζάνας

Όταν ζεματίζετε τη μελιτζάνα σας, θα χρειαστεί να γεμίσετε την κατσαρόλα σας περίπου στα δύο τρίτα της διαδρομής με νερό. Βεβαιωθείτε ότι η κατσαρόλα είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει όλη τη μελιτζάνα που χρειάζεστε για να ζεματίσετε ή προετοιμαστείτε να ζεματίσετε τη μελιτζάνα σας σε παρτίδες (θυμηθείτε, κόψτε μόνο μικρές ποσότητες ταυτόχρονα).

Εάν ανησυχείτε πραγματικά για τον αποχρωματισμό, μπορείτε να προσθέσετε περίπου ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού στο βραστό νερό – αυτή η αναλογία θα λειτουργήσει για έως και ένα γαλόνι νερού. Δεν θα επηρεάσει πραγματικά τη γεύση της μελιτζάνας σας, αλλά μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στη βελτίωση του χρώματος των φετών μελιτζάνας σας!

Ενώ η μελιτζάνα σας ασπρίζει, προχωρήστε και ετοιμάστε ένα παγωμένο μπάνιο. Θα πρέπει να έχετε ένα μπολ γεμάτο με παγωμένο νερό που είναι εξίσου μεγάλο με το δοχείο που χρησιμοποιήσατε για το ζεμάτισμα. Αφού βράσετε τη μελιτζάνα σας για τέσσερα λεπτά, μπορείτε να τη ρίξετε στο λουτρό πάγου:

ρίχνοντας τη μελιτζάνα σε ένα λουτρό πάγου
ρίχνοντας τη μελιτζάνα σε ένα λουτρό πάγου

Το μεταφέρετε εκεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που θα σταματήσει τη διαδικασία μαγειρέματος. Αφήστε τη μελιτζάνα σας στο παγόλουτρο για έως και πέντε λεπτά. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να προσθέσετε περισσότερο πάγο για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία.

Γιατί πρέπει να ζεματίσετε; Είναι απλό. Το ζεμάτισμα απαλλάσσει τα ένζυμα της μελιτζάνας που προκαλούν τη διάσπασή της με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν ασπρίσετε τη μελιτζάνα, μπορεί να χάσει τη θρεπτική της αξία, ακόμη και το χρώμα της μέσα σε ένα μήνα από την κατάψυξη.

Εάν έχετε πολλές παρτίδες να ζεματίσετε, μην ανησυχείτε μήπως το πετάξετε και ξαναζεστάνετε νέες γλάστρες με βραστό νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παλιά, απλά φροντίστε να προσθέσετε περισσότερο χυμό λεμονιού όπως χρειάζεται.

Μόλις ασπρίσουν και κρυώσουν οι μελιτζάνες σας, στραγγίστε τις αφαιρώντας τις από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετώντας τις σε πολλές στρώσεις χαρτοπετσέτες.

Αφού ασπρίσετε και κρυώσετε τη μελιτζάνα σας, μπορείτε να συνεχίσετε με την υπόλοιπη συνταγή.

Πρώτα ψήσιμο μελιτζάνας – Ένα προαιρετικό βήμα

Μερικοί άνθρωποι παγώνουν τη μελιτζάνα ψήνοντάς την πρώτα. Αυτό είναι εντελώς προαιρετικό, αλλά είναι καλή ιδέα αν θέλετε να καταψύξετε μελιτζάνα που θα είναι έτοιμη για ένα γεύμα, όπως η παρμεζάνα μελιτζάνας – δεν χρειάζεται μαγείρεμα!

Εδώ είναι η γρήγορη έκδοση σε περίπτωση που θέλετε να ψήσετε μελιτζάνα ειδικά για κατάψυξη.

Ξεκινήστε προθερμαίνοντας το φούρνο σας στους 400 βαθμούς Φ (200 C). Καλύπτουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο.

Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να τρυπήσετε τη μελιτζάνα μερικές φορές, κάτι που θα αποτρέψει τη συσσώρευση υγρασίας και πίεσης. Δεν χρειάζεται να κάνετε ξεφλούδισμα από πριν!
Ψήστε το για περίπου σαράντα λεπτά – αλλά όχι περισσότερο από μία ώρα. Θα παρατηρήσετε ότι η μελιτζάνα αρχίζει να καταρρέει.

Όταν είναι έτοιμο, μπορείτε να αφαιρέσετε τη σάρκα από το εσωτερικό της μελιτζάνας. Βάλτε τη σάρκα σε αεροστεγή δοχεία, αφήνοντας μισή ίντσα ελεύθερου χώρου. Όταν προψηθεί, η μελιτζάνα κρατάει για ένα χρόνο.

κατεψυγμένη μελιτζάνα σε σακούλα με φερμουάρ

Συνταγή κατάψυξης μελιτζάνας

The Homesteading Hippy

Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά

Ωρα μαγειρέματος 6 λεπτά

Πρόσθετος Χρόνος 40 λεπτά

Συνολικός χρόνος 1 hr 16 λεπτά

 • 6 μέτριες μελιτζάνες
 • άλας προαιρετικός
 • Καθαρίστε τη μελιτζάνα σας στέκοντάς την στη μία άκρη και ξεφλουδίζοντας την από πάνω προς τα κάτω. Στη συνέχεια, κόψτε τη μελιτζάνα σας σε φέτες πάχους περίπου 1/3 έως ¼ της ίντσας. Μπορείτε να αλατίσετε ελαφρά τη μελιτζάνα για να αφαιρέσετε τυχόν πικράδα, αν χρειάζεται. [mv_img id=“25724″]

 • Εάν ανησυχείτε για τον αποχρωματισμό της μελιτζάνας σας μετά την κατάψυξη και την απόψυξη, μπορείτε να τη ζεματίσετε εκ των προτέρων. Αυτό είναι προαιρετικό – το ζεμάτισμα δεν επηρεάζει τη γεύση της μελιτζάνας. Για να ζεματίσετε, απλά βράστε τη μελιτζάνα σας σε νερό στο μάτι της κουζίνας για περίπου τρία έως τέσσερα λεπτά και μετά ψύξτε αμέσως σε ένα παγωμένο λουτρό. Πιέστε το για να φύγει το περιττό υγρό. [mv_img id=“25718″]

 • (προαιρετικά) Ψήνετε τη μελιτζάνα σας, αν θέλετε.

 • Είτε έχετε επιλέξει να ζεματίσετε ή/και να ψήσετε τη μελιτζάνα σας είτε όχι, το επόμενο βήμα σας θα είναι να κάνετε flash freeze. Ξεκινήστε στρώνοντας τις φέτες σε ένα φύλλο μπισκότων σε μία στρώση. Αυτό θα κάνει πιο δύσκολο για αυτούς να κολλήσουν μεταξύ τους. [mv_img id=“25726″]

 • Παγώστε για έξι έως οκτώ ώρες στο φύλλο μπισκότων.

 • Στη συνέχεια, τακτοποιήστε τα κατεψυγμένα κομμάτια μελιτζάνας σας σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη, όπως μια πλαστική σακούλα ή μια σακούλα στεγανοποίησης κενού. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ γυάλινα δοχεία.

 • Εάν χρησιμοποιείτε μια τυπική σακούλα κατάψυξης, απλώς βεβαιωθείτε ότι αφαιρείτε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα. Αυτό θα αποτρέψει το κάψιμο του καταψύκτη. Οι σφραγισμένες σακούλες κενού τείνουν να λειτουργούν καλύτερα, αλλά αφαιρούν λίγη υγρασία από τη μελιτζάνα – γι‘ αυτό έχετε αυτό υπόψη σας.
 • Εάν αποφασίσετε να συσκευάσετε τη μελιτζάνα σας σε δοχεία κατάλληλα για την κατάψυξη, αφήστε απλώς ½ ιντσών χώρο στην κορυφή για να δώσετε στη μελιτζάνα χώρο να επεκταθεί καθώς παγώνει.
 • Τοποθετήστε το πάντα καθαρά με την ημερομηνία που το καταψύξατε, ώστε να ξέρετε πόσο καιρό έχει παραμείνει η μελιτζάνα σας στην κατάψυξη.
 • Εάν αισθάνεστε εξαιρετικά οργανωμένοι, μπορείτε ακόμη και να χωρίσετε τις φέτες μελιτζάνας με κομμάτια πλαστικής μεμβράνης. Αυτό θα σας επιτρέψει να διαχωρίσετε εύκολα τις φέτες η μία από την άλλη όταν τις αφαιρείτε από το δοχείο. Είναι πολύ καλή ιδέα αν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε μόνο μικρές ποσότητες μελιτζάνας κάθε φορά.

Μπορείτε επίσης να παγώσετε ψημένη μελιτζάνα;

Σίγουρα μπορείς! Θα ακολουθήσετε όλες τις ίδιες οδηγίες όπως παραπάνω για τον τεμαχισμό και το ζεμάτισμα. Ωστόσο, θα χρειαστεί να προσθέσετε το πανάρισμα σας πριν από το βήμα κατάψυξης με φλας.

Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε χτυπώντας τρία αυγά σε ένα μικρό μπολ. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, προσθέστε τη φρυγανιά και το μείγμα μπαχαρικών.

Βουτάμε τις φέτες μελιτζάνας στο αυγό και μετά στο μείγμα της φρυγανιάς.

Τοποθετήστε τα στο φύλλο μπισκότων σας σε μια στρώση, παγώστε τα και μετά επανασυσκευάστε τα σε σακούλες κατάψυξης.

Εδώ είναι το μείγμα φρυγανιάς:

 • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 • ½ κουταλάκι πιπέρι
 • 2 κουταλιές της σούπας ιταλικό καρύκευμα
 • ½ κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα
 • 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
 • 3 αυγά

Χρησιμοποιώντας κατεψυγμένη μελιτζάνα

Η μελιτζάνα θα κρατήσει στην κατάψυξη για περίπου 9 μήνες γενικά, αλλά η μελιτζάνα που έχει αποθηκευτεί σε σακούλες με κενό αέρος μπορεί να διαρκέσει για 14 μήνες.

Αυτό είναι το μόνο που υπάρχει σε αυτό! Η κατάψυξη της μελιτζάνας είναι εύκολη και είναι ένας φανταστικός τρόπος για να διατηρήσετε τη σοδειά σας μέχρι την επόμενη φορά που τα φυτά σας θα αρχίσουν να παράγουν μεγάλες, άφθονες ποσότητες από αυτά τα νόστιμα λαχανικά.

Αν ψάχνετε για άλλες ιδέες για το πώς να διατηρήσετε τη μελιτζάνα, φροντίστε να δείτε το άρθρο μας με περισσότερες ιδέες συντήρησης.

καρφίτσα μελιτζάνας κατάψυξης

Schreibe einen Kommentar