Απαραίτητα προϊόντα φροντίδας από χυτοσίδηρο * The Homesteading Hippy

2
Απαραίτητα προϊόντα φροντίδας από χυτοσίδηρο * The Homesteading Hippy

Εάν είστε ιδιοκτήτης σπιτιού ή σας αρέσει να μαγειρεύετε, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τα πλεονεκτήματα του να έχετε μόνο μερικά αξιόπιστα κομμάτια μαγειρικών σκευών υψηλής ποιότητας. Προσφέρουν εξαιρετική γαστρονομική χρήση και είναι υπέροχα να τα δεις. Ένα παλιομοδίτικο τηγάνι από χυτοσίδηρο είναι ένα τέτοιο εργαλείο. Είναι ευέλικτα, προσφέρουν μια σειρά από χρήσεις στην κουζίνα και διαρκούν για γενιές.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στη φροντίδα των μαγειρικών σκευών από χυτοσίδηρο που απλά δεν αντιμετωπίζετε με άλλα είδη υλικών. Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των μαντεμένιων σκευών σας για να διασφαλίσετε ότι θα διαρκέσουν μια ζωή (ή και περισσότερο!).

καθαρό χυτοσίδηρο

Οφέλη από μαντεμένια μαγειρικά σκεύη

Τα τηγάνια από χυτοσίδηρο υπάρχουν για περισσότερα από 2.000 χρόνια, που χρησιμοποιούνται στην Κίνα ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ. Δεδομένου ότι αυτά τα τηγάνια υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, έχουν αποδείξει ότι είναι σχετικά ασφαλή στη χρήση τους. Τα σύγχρονα μαγειρικά σκεύη, σε έντονη αντίθεση, δεν μπορούν να πουν το ίδιο. Το αλουμίνιο μπορεί να αντιδράσει με τα τρόφιμα και να απορροφηθεί σε μεγάλες ποσότητες, και υπάρχει μια έντονη και ανησυχητική συσχέτιση μεταξύ της υπερβολικής ποσότητας αλουμινίου που έχει συσσωρευτεί και της εμφάνισης ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, άλλα είδη μαγειρικών σκευών, όπως τα αντικολλητικά τηγάνια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υψηλή θερμοκρασία και γρατσουνίζονται εύκολα. Τα τηγάνια με κατεστραμμένη επίστρωση τεφλόν δεν είναι ασφαλή στη χρήση. Τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα είναι ασφαλή στη χρήση, αλλά εάν τα τηγάνια σας εμφανίσουν καυτά σημεία, το φαγητό σας θα καεί. Το ίδιο ισχύει και για τις χάλκινες βάσεις σε ταψιά από ανοξείδωτο χάλυβα, που δεν είναι κατάλληλες για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία όπως το ψήσιμο.

Τα μαντεμένια τηγάνια, ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά. Ενώ το σίδερο στα τηγάνια μπορεί να αντιδράσει με όξινα τρόφιμα, το καρύκευμα στο τηγάνι θα χρησιμεύσει ως εμπόδιο. Εάν κάποιος σίδηρος διαρρεύσει στο φαγητό σας, δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία, καθώς ο σίδηρος είναι απαραίτητο μέταλλο.

Επιπλέον, τα τηγάνια από χυτοσίδηρο είναι και σκληρά και ανθεκτικά. Ναι, μπορεί να είναι βαριά, αλλά έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εκατοντάδες χρόνια υπηρεσίας. Αυτά τα τηγάνια δεν θα σπάσουν και δεν θα κολλήσουν. Ακόμα κι αν ένα τηγάνι φαίνεται παλιό, είναι εύκολο να το καθαρίσετε και να το αλατοπιπερώσετε.

Εάν χρησιμοποιείτε μαντεμένιο τηγάνι, μπορείτε επίσης να μειώσετε την ποσότητα μαγειρικού λαδιού που χρειάζεστε. Όταν καρυκεύονται καλά, λειτουργούν σαν αντικολλητικά τηγάνια. Μπορείτε να μαγειρέψετε σε δυνατή φωτιά χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως κάψετε το φαγητό ή να το κάνετε πολύ χυλό. Αποτρέπουν το κάψιμο των τροφίμων, καθώς μαγειρεύουν ομοιόμορφα και μπορούν να μαγειρέψουν αρκετές ίντσες φαγητού πάνω από το σέρβις του.

Τέλος, τα τηγάνια από χυτοσίδηρο είναι εύκολο να συντηρηθούν. Μπορείτε να τα ξεπλύνετε όσο είναι ακόμα ζεστά και να χρησιμοποιήσετε μεταλλικές σπάτουλες ή κουτάλες χωρίς να ανησυχείτε μήπως ξύσετε τα τηγάνια.

Μειονεκτήματα των μαγειρικών σκευών από χυτοσίδηρο

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματά τους, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να αποφεύγουν τη χρήση μαγειρικών σκευών από χυτοσίδηρο. Έχουν κάποιους περιορισμούς, καθώς είναι βαριά και πρέπει να τα χειρίζεστε προσεκτικά στον καθαρισμό και το καρύκευμα. Πρέπει να τα καθαρίσετε καλά μετά το μαγείρεμα – δεν μπορούν να κάθονται όπως άλλα είδη μαγειρικών σκευών. Απαιτούν επίσης ανανέωση μετά από κάθε χρήση, η οποία μπορεί να είναι χρονοβόρα. Απαιτούν επίσης συχνή χρήση, με τη σπάνια χρήση να προκαλεί προβλήματα με τα καρυκεύματα του τηγανιού.

Τι είδους μαντεμένιο τηγάνι πρέπει να πάρω;

Ένα καλό μαντεμένιο τηγάνι θα γίνει γρήγορα το αγαπημένο σας κομμάτι του εξοπλισμού κουζίνας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να σκεφτείτε να ξοδέψετε λίγο περισσότερα χρήματα σε αυτό το προϊόν από ό,τι σε άλλα. Σκεφτείτε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο με χαρακτηριστικά φιλικά προς το χρήστη, όπως κάλυμμα λαβής σιλικόνης, καθώς και αυτά που είναι προεργασμένα ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως.

Πολλοί άνθρωποι ορκίζονται στα τηγάνια από χυτοσίδηρο αντίκες, και για καλό λόγο. Ένα ποιοτικό τηγάνι από χυτοσίδηρο μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια και είναι μια πολύ ωραία εμπειρία να μπορείς να μαγειρέψεις με ένα τηγάνι άλλου αιώνα.

Όποιο τύπο κι αν επιλέξετε, εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε πρόσθετο εξοπλισμό για να διευκολύνετε τη φροντίδα του χυτοσιδήρου σας. Για παράδειγμα, ένας καθαριστής αλυσίδας θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τα τρόφιμα και να σκουριάσετε πιο εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ξύσετε τα καρυκεύματα του τηγανιού σας. Υπάρχουν επίσης καλά καθαριστικά υγρά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε το τηγάνι σας ανάμεσα στα καρυκεύματα χωρίς να προκαλέσετε σκουριά.

Μαγείρεμα

Ένα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια της φροντίδας του μαντεμένιου τηγανιού σας είναι ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύετε με αυτό. Αφήστε τη θερμότητα να δημιουργηθεί σιγά-σιγά χωρίς χαμηλή ρύθμιση πριν προσθέσετε φαγητό, αντί να αφήσετε τη θερμότητα να ξεκινήσει με πλήρη έκρηξη. Αυτό θα επιτρέψει τη θερμότητα να κατανέμεται πιο ομοιόμορφα και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως το φαγητό κολλήσει στο τηγάνι ή κάψει.

Φροντίστε να είστε προσεκτικοί όταν σηκώνετε το τηγάνι, καθώς ολόκληρη η μονάδα, συμπεριλαμβανομένης της λαβής, θα ζεσταθεί. Μια άλλη συμβουλή όταν μαγειρεύετε με μαντεμένια τηγάνια είναι να λάβετε υπόψη τον τύπο του φαγητού που μαγειρεύετε με αυτό. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες, περιέχουν υψηλά επίπεδα οξέος. Αυτά μπορεί να φθαρούν στα καρυκεύματα του τηγανιού. Αν και μπορείτε πάντα να ανανεώνετε το τηγάνι σας, αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο.

3 μαντέμι

Καθάρισμα

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τηγάνια από χυτοσίδηρο επειδή είναι νευρικοί για το πώς πρέπει να τα καθαρίσουν. Ωστόσο, τα βασικά είναι αρκετά εύκολο να θυμάστε. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι και μην το βάζετε στο πλυντήριο πιάτων (ή πολύ νερό, πραγματικά). Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη χρήση λειαντικών υφών όπως το ατσάλινο μαλλί, το οποίο μπορεί να αφαιρέσει το τηγάνι από τη φυσική του επίστρωση.

Ο ευκολότερος τρόπος για να καθαρίσετε το μαντεμένιο τηγάνι σας είναι να το κάνετε όσο είναι ακόμα ζεστό. Γεμίστε το με ζεστό νερό (μην το βυθίσετε όμως) και χρησιμοποιήστε ένα απλό σφουγγάρι ή νάιλον βούρτσα για να τρίψετε το τηγάνι. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν πιο ζεστό νερό και να καθαρίζετε αμέσως μετά τη χρήση του τηγανιού σας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό για λόγους υγιεινής. Εφόσον δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε τις πιο καυτές ρυθμίσεις και αμέσως, επίσης, για να αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων.

Όσο καθαρίζετε, να είστε προσεκτικοί. Μην ενθουσιάζεστε πολύ με το τρίψιμο – να είστε ευγενικοί! Εάν το τηγάνι είναι ακόμα πολύ ζεστό για να το καθαρίσετε, χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι μονωμένα γάντια ή ένα σετ λαβίδων για να τρίψετε το τηγάνι. Μόλις ξεπλυθούν όλα τα υπολείμματα φαγητού, ξεπλύνετε ξανά με ζεστό νερό.

Αν έχετε ιδιαίτερα επίμονα φαγητά (τυρί κρούστα, κανείς;) ανακατέψτε ένα τέταρτο φλιτζάνι αλάτι και λίγο ζεστό νερό στο τηγάνι. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη σπάτουλα για να ξύσετε τα κομμάτια του φαγητού από το τηγάνι. Μπορείτε επίσης να ξαναζεστάνετε το τηγάνι όταν είναι γεμάτο με νερό. Αφήστε το να πάρει μια πλήρη βράση και, στη συνέχεια, ξύστε τα σωματίδια του φαγητού καθώς χαλαρώνουν.

Μόλις το τηγάνι είναι καθαρό, σκουπίστε την υπερβολική υγρασία με μια καθαρή, μη λειαντική πετσέτα πιάτων. Μπορείτε επίσης να στεγνώσετε το τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία πάνω από τη σόμπα. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το τηγάνι σας στεγνώνει καλά, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη σκουριά. Λίγο μόνο νερό μπορεί να προκαλέσει καταστροφή για ένα μαντεμένιο τηγάνι, γι‘ αυτό και δεν πρέπει ποτέ να βάζετε το μαντεμένιο τηγάνι σας σε νερό για να μουλιάσει. Λίγη θερμότητα στη σόμπα θα επιτρέψει σε τυχόν υπολειπόμενο υγρό να εξατμιστεί πριν χρειαστεί να αποθηκεύσετε το τηγάνι σας.

Μια άλλη συμβουλή για την παράταση της διάρκειας ζωής του μαντεμένιου τηγανιού σας είναι να το αλείψετε ελαφρά με λάδι και να το ξαναζεσταίνετε για μόλις ένα ή δύο λεπτά για να αποκαταστήσετε τυχόν καρυκεύματα που μπορεί να έχουν χαθεί κατά τη διαδικασία μαγειρέματος και πλύσης. Θα πρέπει επίσης να αποθηκεύσετε το τηγάνι σας με το καπάκι κλειστό για προστασία από τη σκουριά. Μερικοί άνθρωποι τοποθετούν ακόμη και χαρτοπετσέτες μέσα στο μαγειρικό σκεύος, το οποίο βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας που μπορεί να υπάρχει ακόμα.

Καρύκευμα

Το καρύκευμα είναι η διαδικασία ανάπτυξης μιας μόνιμης επίστρωσης στο τηγάνι σας για προστασία από το κόλλημα και το κάψιμο. Τα νέα τηγάνια από χυτοσίδηρο έρχονται συχνά προ-καρυκευμένα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί να τα αλατοπιπερώσετε ξανά ή να τα ξαναφτιάξετε αν ένα τηγάνι είχε κακομεταχειριστεί σε προηγούμενη ζωή.

Για να καρυκεύσετε ένα τηγάνι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φυτικό λάδι, βούτυρο, ελαιόλαδο ή οποιοδήποτε άλλο είδος λίπους. Τα έλαια που είναι υψηλότερα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα λειτουργούν καλύτερα σε αυτή τη δουλειά, καθώς τείνουν να στεγνώνουν περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, θα παράγουν μια ανθεκτική, πιο σκληρή επίστρωση. Το έλαιο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 είναι, φαινομενικά, το έλαιο λιναρόσπορου, οπότε σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το είδος λαδιού για τα μακροχρόνια αποτελέσματα.

Όποιο είδος λαδιού κι αν χρησιμοποιείτε, η διαδικασία του καρυκεύματος είναι η ίδια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ρίξετε μερικές κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα στεγνό τηγάνι και μετά να το απλώσετε γύρω από το εσωτερικό και το εξωτερικό του τηγανιού. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας ή ένα πανί για να τρίψετε το λάδι σε κάθε γωνία και να μοιράσετε το τηγάνι. Σκουπίστε το περιττό λάδι, αφήνοντας μια λεπτή μεμβράνη σε όλο το τηγάνι. Στη συνέχεια, ψήνουμε το τηγάνι ανάποδα για μια ώρα στους 375 βαθμούς. Για να διατηρήσετε τον φούρνο σας καθαρό, δεν είναι κακή ιδέα να βάλετε ένα ταψί στη σχάρα κάτω από το μαντεμένιο ταψί σας για να μαζέψετε μερικές από τις σταλαγματιές.

Για καλύτερα αποτελέσματα, επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μερικές ακόμη φορές. Αφήστε το τηγάνι να κρυώσει εντελώς πριν το επαναλάβετε. Θέλετε η επιφάνεια του τηγανιού σας να φαίνεται γυαλιστερή όταν στεγνώσει. Αυτό δείχνει επιτυχημένο καρύκευμα.

Πότε πρέπει να ανανεώσω τα τηγάνια μου;

Εάν το φαγητό αρχίσει να κολλάει πολύ εύκολα στο τηγάνι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, θα χρειαστεί να το μαντεμένιο τηγάνι σας. Ένα άλλο σημάδι ότι έχει περάσει την ακμή του είναι ότι η επιφάνεια μπορεί να φαίνεται θαμπή ή σκουριασμένη. Θέλετε το τηγάνι να φαίνεται πάντα λαμπερό και λείο.

Η σκουριά δείχνει ότι ένα τηγάνι δεν έχει καρυκευτεί σωστά, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν ένα τηγάνι είναι καινούργιο και δεν έχει σπάσει. Εάν το τηγάνι τρίψετε πολύ σκληρά ή δεν στεγνώσει επαρκώς, μπορεί επίσης να προκύψει αυτό το πρόβλημα. Για να το διορθώσετε, απλώς τρίψτε τη σκουριά και μετά αλέστε ξανά το τηγάνι.

Η κατώτατη γραμμή? Το μαγείρεμα με χυτοσίδηρο είναι ένας φανταστικός τρόπος για να βελτιώσετε τη γεύση και τη διατροφή του φαγητού σας και να εξορθολογίσετε όλο τον εξοπλισμό της κουζίνας σας σε ένα ενιαίο (αν και βαρύ!) και εύχρηστο εργαλείο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο σήμερα και να ακολουθήσετε αυτά τα βασικά στοιχεία για να βεβαιωθείτε ότι ο νέος σας εξοπλισμός θα διαρκέσει πολύ στο μέλλον.

καρφίτσα περιποίησης από χυτοσίδηρο

Schreibe einen Kommentar