Ανοίγει το Floriade Expo 2022

0
Ανοίγει το Floriade Expo 2022
Φωτογραφία : Walter Autumn

Στις 14 Απριλίου η Floriade Expo 2022, η Διεθνής Έκθεση Οπωροκηπευτικών που πραγματοποιείται στην Ολλανδία μία φορά κάθε 10 χρόνια, εγκαινιάζεται στο Almere. Ο βασιλιάς Willem-Alexander της Ολλανδίας άνοιξε σήμερα τον χώρο, καθώς γίνονταν οι τελικές προσθήκες στα περίπτερα και οι φυτεύσεις. Για έξι μήνες, το πάρκο Floriade έκτασης 60 στρεμμάτων στο Weerwater θα παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της κηπουρικής από όλο τον κόσμο. Το Expo – και η συνοικία της πόλης που θα καταλάβει τον χώρο στη συνέχεια – αντλεί τον χαρακτήρα του από την ιδέα του δενδροκομείου του MVRDV, με μια αλφαβητική βιβλιοθήκη δέντρων και φυτών διατεταγμένων σε παρτίδες σε ένα αυστηρό πλέγμα. Αυτά τα οικόπεδα παρέχουν επίσης τη διάταξη για προσωρινά περίπτερα και, αργότερα, για σπίτια. Μετά την Έκθεση, το πάρκο θα μετατραπεί σε μια νέα πράσινη οικιστική περιοχή γνωστή ως Hortus.

Φωτογραφία : Walter Autumn

Αυτή η έκδοση του Floriade Expo δεν αφορά μόνο τα φυτά. περίπου 400 συμμετέχοντες παρουσιάζουν επίσης τις πιο πρόσφατες καινοτομίες, από τη γεωργία που περιλαμβάνει τη φύση έως ένα βιώσιμο πιλοτικό σπίτι κατασκευασμένο από 93 τοις εκατό ανακυκλωμένο πλαστικό. Με θέμα «Αυξανόμενες Πράσινες Πόλεις», η φετινή Παγκόσμια Έκθεση Κηπουρικής υπόσχεται να είναι πιο πράσινη, πιο παραγωγική και πιο βιώσιμη από ποτέ.

Η MVRDV σχεδίασε το masterplan με έμφαση στην ποικιλία των φυτών, την υγεία και την απλή ευχαρίστηση να έχουμε πράσινο παντού γύρω μας. Η φιλοδοξία ήταν να εμπλουτιστεί η περιοχή των 60 εκταρίων με φυτά, δέντρα και λουλούδια, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλευόταν τις δυνατότητές της να γίνει μια συνοικία της πόλης που παράγει ενέργεια και τρόφιμα. Επομένως, το masterplan δεν είναι μόνο η βάση για την Expo, αλλά και για την καινοτόμο, βιώσιμη οικιστική περιοχή Hortus, η οποία προορίζεται να γίνει το πράσινο αντίστοιχο του κέντρου της πόλης του Almere στην άλλη πλευρά του Weerwater.

Το δενδροκομείο, βασισμένο στο εκλεπτυσμένο πλέγμα των μικρών δρόμων, αποτελεί τη βάση του masterplan. Σε αυτούς τους δρόμους τα είδη φυτών και δέντρων παρατίθενται με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με τη λατινική βοτανική τους ονομασία. Στα βορειοδυτικά της τοποθεσίας υπάρχουν είδη που ξεκινούν με το γράμμα Α, ενώ εκείνα με Ζ απαντώνται στα νοτιοανατολικά. Οι αρχιτέκτονες τοπίου Niek Roozen, μαζί με τον Christiaan Pfeiffer από τον δήμο του Almere, ανέπτυξαν τις τεχνικές πτυχές της φύτευσης, τοποθετώντας συνολικά 40.000 θάμνους, 200.000 πολυετή φυτά και 1 εκατομμύριο βολβούς. Ολλανδοί δεντροκαλλιεργητές δώρησαν 2.800 δέντρα, ειδικά για αυτήν την έκδοση της Expo.

Φωτογραφία: Walter Autumn

«Αυτό το δενδροκομείο δίνει την ευκαιρία να δούμε όλα τα φυτά της ολλανδικής κλιματικής ζώνης, δείχνοντας ταυτόχρονα τι συνεισφέρουν στην πράσινη πόλη. Αυτό σημαίνει προσθήκη οξυγόνου, δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, ψύξη, προσαρμογή στο κλίμα και βιοποικιλότητα», λέει ο ιδρυτής του MVRDV, Winy Maas. «Το δενδροκομείο δείχνει επίσης τι χρειάζονται τα φυτά όσον αφορά το έδαφος, το νερό και τη συντήρηση. Ελπίζω ότι μια καλή λειτουργία αναζήτησης και ανάγνωσης θα προστεθεί στη βιβλιοθήκη ζωντανών δέντρων και φυτών, ώστε όλες αυτές οι πληροφορίες να γίνουν ορατές. Όταν χτιστεί η νέα συνοικία, μπορεί να προκύψει μια συμβίωση μεταξύ πόλης και τοπίου και μπορούμε να δοκιμάσουμε την επίδραση των φυτών στα κτίρια. Το δενδροκομείο είναι επομένως επίσης ένα εργαλείο για την αύξηση της γνώσης. Είναι καλό ότι στο μέλλον το δενδροκομείο θα διαχειρίζεται, θα συντηρείται και θα αναπτύσσεται περαιτέρω από ένα ανεξάρτητο ίδρυμα, ώστε η Expo να έχει μια κληρονομιά».

Φωτογραφία: Walter Autumn

Το δενδροκομείο οριοθετείται από μια λεωφόρο, η οποία συνδέει τις δύο πλευρές του σχεδίου με φαρδιά πράσινα γεφύρια. Αυτές οι γέφυρες είναι το προοίμιο της «πανεπιστημιούπολης της γέφυρας». Με πρωτοβουλία του δήμου Almere και της επαρχίας Flevoland, κατασκευάστηκαν δύο κυκλικές γέφυρες, που κατασκευάστηκαν από – μεταξύ άλλων – σκυρόδεμα χωρίς τσιμέντο που προέρχεται από τα απόβλητα του Almere. Το masterplan του MVRDV προσφέρει επίσης χώρο σε διάφορους αρχιτέκτονες, καθένας από τους οποίους μετέφρασε με τον δικό του τρόπο την ιδέα του MVRDV για μια «πράσινη βουτιά» – τη βύθιση των κτιρίων στη μέγιστη δυνατή ποσότητα πρασίνου – με τον δικό του τρόπο. Επιπλέον, η ZUS Architects σχεδίασε τον δημόσιο χώρο μαζί με την ποιοτική ομάδα Floriade.

Φωτογραφία: Walter Autumn

Για τον πύργο Flores ύψους 43,5 μέτρων στο κέντρο του πάρκου Floriade, η MVRDV σχεδίασε την πολύχρωμη πρόσοψη του κτιρίου, δημιουργώντας ένα έργο τέχνης με το όνομα Sympoiesis σε συνεργασία με τους Arttenders και τον Φλαμανδό καλλιτέχνη Alex Verhaest. Όλα τα είδη δέντρων, φυτών και λουλουδιών στην Έκθεση αντιπροσωπεύονται σε μια σύνθεση τυπωμένη στα γυάλινα πάνελ πρόσοψης του πύργου και τα ονόματα και οι τοποθεσίες του καθενός βρίσκονται στην πλίνθο του κτιρίου. Ο Πύργος Flores είναι το πρώτο μόνιμο κτίριο στη νέα συνοικία και θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Έκθεσης ως βάση για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Φωτογραφία: Walter Autumn

Floriade Expo 2022

Σχεδιαστές: MVRDV

Φωτογραφία: Walter Herfst

The post Άνοιξε το Floriade Expo 2022 appeared first on World Landscape Architecture. Ντέμιαν Χολμς

Schreibe einen Kommentar