Ανακοινώθηκε ο νικητής του διαγωνισμού σχεδιασμού του Bundesbank Campus

0
Ανακοινώθηκε ο νικητής του διαγωνισμού σχεδιασμού του Bundesbank Campus
Πίστωση εικόνας: geskes.hack Landscape Architects

Ο διαγωνισμός αρχιτεκτονικής τοπίου της Bundesbank για τη νέα πανεπιστημιούπολη στο κεντρικό γραφείο της στη Φρανκφούρτη επί του Μάιν έφτασε στο τέλος της. Μια ειδική κριτική επιτροπή επέλεξε τέσσερις νικητές και απένειμε μία τιμητική διάκριση από τα συνολικά 16 σχέδια που υποβλήθηκαν.

«Η σύντομη ήταν η σύνταξη μιας υψηλής ποιότητας και βιώσιμης ιδέας ανοιχτού χώρου που ικανοποιεί τις λειτουργικές απαιτήσεις και απαιτήσεις ασφάλειας που ορίζονται στο σχέδιο κατασκευής και χρησιμεύει ως αισθητικό χαρακτηριστικό που αγκαλιάζει το νέο σύνολο», εξήγησε ο Johannes Beermann, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Bundesbank του οποίου οι αρμοδιότητες περιλαμβάνει διαχείριση κατασκευών. «Ο σχεδιασμός του τοπίου θα παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας βιώσιμης πανεπιστημιούπολης για τις επόμενες δεκαετίες».

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο σχέδιο που υποβλήθηκε από αρχιτέκτονες τοπίου με έδρα το Βερολίνο geskes.hack Landschaftsarchitekten GmbH. Η είσοδός τους βασίστηκε γύρω από ένα χαρακτηριστικό πάρκο πανεπιστημιούπολης με υδάτινα χαρακτηριστικά, το οποίο θα καλύπτεται με νερό ανάλογα με τα επίπεδα βροχόπτωσης, καταλαμβάνοντας τον κεντρικό άξονα που οδηγεί από την οδό Wilhelm-Epstein-Strasse στο κεντρικό κτίριο. Η ιδέα είναι αυτοί οι κήποι της βροχής να απορροφούν μεγάλο μέρος του νερού της βροχής που πέφτει στην πανεπιστημιούπολη. Το πάρκο της πανεπιστημιούπολης «μπαίνει πειστικά στο νέο αστικό σύνολο, δημιουργεί ένα σκηνικό αντάξιο της Bundesbank και προσφέρει υψηλή περιβαλλοντική και ψυχαγωγική αξία», έγραψε η κριτική επιτροπή.

Πίστωση εικόνας: geskes.hack Landscape Architects
Πίστωση εικόνας: geskes.hack Landscape Architects

Στα νότια του κεντρικού κτηρίου, προς το Miquelanlage και το Grüneburgpark, η ιδέα που υποβλήθηκε από την geskes.hack Landschaftsarchitekten GmbH ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό με το γύρω τοπίο, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιοποικιλότητα. Οι συμμετέχοντες με έδρα το Βερολίνο σχεδιάζουν να αναπτύξουν αυτό το τμήμα των χώρων σε ένα πάρκο γλυπτών που θα παρουσιάζει αντικείμενα από τη συλλογή της Bundesbank.

Το δεύτερο βραβείο πήρε το σχέδιο που υποβλήθηκε από τους αρχιτέκτονες Bruchsal BHM Planungsgesellschaft mbH. Η κριτική επιτροπή απένειμε το τρίτο βραβείο στο BIERBAUM.AICHELE.landschaftsarchitekten από το Mainz και το τέταρτο βραβείο στο σχέδιο που παρουσιάστηκε από την capattistaubach urbane landschaften, μια άλλη εταιρεία του Βερολίνου. Η καταχώρηση από την Atelier Loidl Landschaftsarchitekten GmbH κέρδισε μια τιμητική διάκριση.

Εκτός από τα ζητήματα ασφάλειας και την ψυχαγωγική αξία για τους εργαζόμενους, η βιωσιμότητα του σχεδιασμού ανοιχτού χώρου ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κριτήριο για την κριτική επιτροπή και ο νικητήριος σχεδιασμός ξεχώρισε ιδιαίτερα από αυτή την άποψη. «Αυτό που εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή σχετικά με αυτήν την καταχώριση, εκτός από τη χρήση βιώσιμων υλικών και βλάστησης, ήταν η προσέγγισή της στη διαχείριση του νερού», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Bundesbank, Johannes Beermann. «Η Πανεπιστημιούπολη του Έργου μας δεσμεύεται όχι μόνο να πληροί τα περιβαλλοντικά πρότυπα αλλά να τα υπερβεί», εξήγησε ο κ. Beermann.

Η κριτική επιτροπή συνέστησε ομόφωνα στην Bundesbank να αναθέσει στον αρχιτέκτονα πίσω από το νικητήριο σχέδιο περαιτέρω εργασίες σχεδιασμού και ανάπτυξη ιδέας. Η Τράπεζα θα εισέλθει τώρα σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με όλους τους νικητές των βραβείων, η οποία ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, και στη συνέχεια θα αναθέσει τη σύμβαση σχεδιασμού τοπίου.

Τα σχέδια θα εκτεθούν στον ξενώνα της Bundesbank (Wilhelm-Epstein-Strasse 14, Frankfurt am Main) από τις 7 έως τις 30 Απριλίου. Μπορείτε να κάνετε κράτηση για εκδρομές για το ευρύ κοινό μέσω του Frankfurter Stadtevents.

The post Ανακοινώθηκε ο νικητής του διαγωνισμού σχεδιασμού του Bundesbank Campus appeared first on World Landscape Architecture. Ντέμιαν Χολμς

Schreibe einen Kommentar